Головна
>
Кіно
>

У Києві пройде Одеський міжнародний кінофестиваль. Що у програмі?

У Києві пройде Одеський міжнародний кінофестиваль. Що у програмі?

З 12 по 20 липня у Києві пройде 15-й Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ). Фестивальні покази проходитимуть в Будинку кіно та кінотеатрі «Оскар». Розповідаємо, які фільми увійшли до конкурсних програм та ініціативи фестивалю.

Одеський міжнародний кінофестиваль — щорічний кінофестиваль, який заснували у 2010 році. Перші два роки фестиваль позиціював себе як фестиваль фільмів для глядачів з особливим почуттям гумору. Пізніше він розширив свою концепцію, проголошуючи себе фестивалем арт-мейнстріму, що пропонує високохудожнє кіно для широкого загалу. У 2022 році кінофестиваль фестиваль проходив відразу в трьох країнах: Чехії, Косово та Польщі. 2023 року фестиваль відбувся у Чернівцях з міркувань безпеки.

Конкурсні програми

На фестивалі традиційно будуть представлені дві конкурсні програми: національна та європейська. У європейській конкурсній програмі 15-го Одеського міжнародного кінофестивалю візьмуть участь 11 фільмів. Серед яких німецька стрічка режисера Бенджаміна Пфоля «Юпітер» про сім’ю тінейджерки потрапляє під вплив космічного культу, «Сон Султани» іспанської режисерки Ізабель Ерґери про пошуки утопічної країни для жінок, фінський фільм «Втечі та мрії» режисерки Кайси Ель Рамлі про зустрічі, зіткнення та пробудження, які відбуваються протягом одного літнього дня на дорозі та її околицях та інші.

Кадр із фільму «Юпітер»

До національної конкурсної програми увійшли 10 повнометражних фільмів, серед яких «Сірі бджоли» Дмитра Мойсеєва про побут сусідів-пенсіонерів у «сірій зоні» АТО, стрічка Антона Штуки «Обережно! Життя триває», яка змальовує портрет зруйнованого окупацією міста Ізюм, розказаного через історії місцевих жителів і філософські роздуми вуличного художника, фільм «Киснева станція» Івана Тимченка про політв’язня та борця за права кримських татар Мустафу Джемілєва, що відбуває чергове заслання у якутському селищі Зирянка та інші. З повним переліком фільмів національної програми можна ознайомитися за посиланням.

Документальні гіти

У програмі документальних гітів глядачі побачать фільми, які розкривають важливі теми, такі як війна та її наслідки, ксенофобія в кінематографі та роль жінки в суспільстві. Серед представлених фільмів — «Ігровий майданчик Путіна» польського режисера Конрада Шоляйські, «Три іскри» американської режисерки Наомі Уман, «Zinema» українського режисера Корнія Грицюка та інші.

Літня кіношкола

У межах 15-го Одеського міжнародного кінофестивалю для студентів та кіноманів пройде Літня Кіношкола — спецпроєкт Української Кіношколи, що вдруге проходить у партнерстві з ОМКФ.

Основною локацією стане Український дім, де 19-20 липня проходитимуть майстер-класи, зустрічі, дискусії та кінопокази. Спікерами виступатимуть відомі українські режисери, актори, сценаристи, оператори та продюсери, які поділяться своїм досвідом.

Придбати абонемент Літньої Кіношколи можна за посиланням

Документальний проєкт «Культура vs війна»

На фестиваль, у межах спецпоказу документального проєкту «Культура vs війна», будуть представлені фільми, що висвітлюють правду про війну Росії проти України через історії боротьби відомих митців. Проєкт включає 7 документальних фільмів, виставку військових фотографій та артбук. Режисером фільмів є Кадім Тарасов, оператор-постановник — Юрій Грузінов.

До спецпоказу на 15-му Одеському МКФ увійшло 4 короткометражних фільми проєкту: стрічка про українського кінооператора Сергія Михальчука, про кримськотатарського режисера Ахтема Сеітаблаєва, про українського письменника та музиканта Сергія Жадана та про музикантів українського гурту Антитіла.

Придбати абонемент на ОМКФ можна за посиланням.


Читайте також: 25 текстів, 11 плейлистів: Лірум презентував проєкт «Культура в регіонах» та інтерактивну мапу

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024