Головна
>
Кіно
>

Олег Сенцов та Оксана Забужко отримали ордени Почесного легіону від президента Франції

Олег Сенцов та Оксана Забужко отримали ордени Почесного легіону від президента Франції

Український режисер і військовослужбовець Олег Сенцов та письменниця Оксана Забужко отримали ордени Почесного легіону — найвищу французьку нагороду. Орден їм вручив 14 липня у Софійському соборі посол Франції Етьєн де Понсен. Про це повідомили у посольстві Франції.

Фото з фейсбуку Оксани Забужко

Орден Почесного легіону — найвища нагорода у Франції, яку присуджує президент республіки за військові або цивільні заслуги. Приналежність до ордена є вищою відзнакою пошани і офіційного визнання особливих заслуг у Франції. Орден має три ступені і два достоїнства: ступінь Кавалер, ступінь Офіцер, ступінь Командор, достоїнство Великий Офіцер і найвище достоїнство — Великий Хрест.

«У день Національного свята в саду Святої Софії Етьєн де Понсен має честь від імені президента Еммануеля Макрона вручити відзнаки Національного ордена Почесного легіону Оксані Забужко та Олегу Сенцову, знаковим та видатним особам України», — йдеться у повідомленні посольства Франції у Твіттері.

Посол Франції Етьєн де Понсен назвав Оксану Забужко відомою в усьому світі письменницею, яка бореться за захист української мови та культури, передає hromadske:

«Їх імена добре відомі у Франції та в Європі, нині вони двоє борються за волю та незалежність України: пані Оксана Забужко — на літературному фронті, а пан Олег Сенцов — на полі бою», — зазначив посол Етьєн де Понсен.

Олег Сенцов був політв’язнем кремля упродовж 5 років, якого звільнили у вересні 2019 року. Зараз він воює на фронті:

«Це наша спільна нагорода, всіх, хто зараз захищає Україну», — написав Сенцов у своєму фейсбуці.

Минулоріч орденом Почесного легіону було відзначено українську поетку Ліну Костенко. Цю ж нагороду має президент України Володимир Зеленський.

Олег Сенцов —  український кінорежисер, сценарист та письменник, громадський активіст. Генеральний директор кінокомпанії «Край Кінема». Лавреат Премії Сахарова за свободу думки Європарламенту та Національної премії України імені Тараса Шевченка. Був політв‘язнем Кремля — його повернули 7 вересня 2019 року в межах обміну російських злочинців з України на українських військовополонених з РФ.

Оксана Забужко — українська письменниця, феміністська літературознавиця, поетеса, есеїстка, публіцистка, викладачка та політична активістка. Твори Забужко перекладені понад 20 мовами в Австрії, Болгарії, Італії, Ірані, Нідерландах, Німеччині, Польщі та інших країнах. Оксана Забужко є лавреаткою українських та іноземних премій, стипендіаткою Фулбрайта, викладачкою українських студій у Гарвардському та Піттсбурзькому університетах.


Читайте також: В Україні створили сайт про правильні кольори державного прапора

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024