Головна
>
Новини
>

Onuka та «Український Конструктивізм»: прем’єра онлайн-проєкту

Onuka та «Український Конструктивізм»: прем’єра онлайн-проєкту

Onuka, The Maneken, та дансько-українська мистецька команда 12 листопада представлять мультимедійний онлайн-проєкт «Український конструктивізм». Це — кроссекторальний цифровий перфоманс, який має привернути увагу до збереження культурної спадщини.

Onuka та Євген Філатов (The Maneken) записали музику до «Українського конструктивізму». У створенні події також взяли участь українсько-данський художник Сергій Святченко та данський балетмейстер Себастіан Клоборг. Ця культурна подія працюватиме на стику аудіовізуального мистецтва, хореографії та цифрового мистецтва. Мета проєкту — розповісти про конструктивізм у контексті саме української історії та архітектури, а не російського авангарду.

«Оскільки феномен конструктивізму в світовому культурному дискурсі репрезентований виключно як російський авангард і російський конструктивізм, головна ідея нашого проєкту – просування українського конструктивізму як культурного бренду та самобутнього елементу національної ідентичності», — коментує співавторка сценарію дійства, історикиня архітектури, дослідниця модернізму та авторка книги «Soviet Modernism. Brutalism. Post-modernism. Buildings and Structures in Ukraine 1955-1991» Євгенія Губкіна

Дійство події «Український конструктивізм» побудоване на спогадах Лотти Бейсе, німецької архітекторки з Баухаусу. Вона побувала у Харкові на початку 30-х, коли у міжвоєнний період у місті відбувався перехід від «соціалістичного будівництва», розквіту авангардного мистецтва та українських національних рухів до сталінського тоталітаризму.

В межах проєкту також відбудеться фестивальна програма з багатьма активностями, за якими можна слідкувати на фейсбуці проєкту.

«Український конструктивізм» реалізується за підтримки Українського культурного фонду.


Нагадуємо, Onuka нещодавно випустила кліп на трек Guma, натхненний естетикою конструктивізму та модернізму радянських часів. За словами артистки, це — не ода радянській епосі, а швидше дивування красі архітектурної думки.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024