Головна
>
Література
>

Фотокнига «Одеса» увійшла до рейтингу Time

Фотокнига «Одеса» увійшла до рейтингу Time

Книга «Одеса» Олени Ємчук потрапила до переліку 20 найкращих фотокниг за версією американського журналу Time.

Цього року руйнівна сила фотографії пронизала наше життя — зображення війни в Україні, стихійні лиха…

Цей список, відібраний редакторами журналу TIME, відображає численні можливості фотографії та самої форми фотокниги. Він вшановує історію фотографії, переосмислюючи ранні документи, а також сучасні інновації в цій галузі, йдеться у повідомленні.

У виданні кажуть, що «Одеса» Олени Ємчук розповідає про любов фотографки до міста, мешканців та їхнього духу. На сторінках — фото молодих одеситів, зроблені з 2014 по 2019 роки.

«”Одеса” у супроводі арештантської поезії Іллі Камінського з ніжністю та турботою вшановує стійкість українського народу», — пишуть у Time.

Олена Ємчук — уродженка з України. Її родина виїхала з СРСР до США, коли їй було одинадцять. Вперше вона побувала в Одесі у 2003 році і з того часу фотографка захоплена цим містом. У період з 2015 по 2019 рік вона поверталася до Одеси не менше восьми разів.

«Одеса — унікальне місто. Я більше не бачила такого ніде у світі. Воно майже магічне. Це місто, де моя душа оживає. Куди б я не глянула, усюди бачу красу; кого б не зустріла — пам’ятатиму цю людину до кінця життя. І звісно ж, Одеса просякнута характерним почуттям гумору. Сподіваюся, я змогла спіймати його на плівку. Я просто їхала містом, бачила когось на вулиці, вистрибувала з автівки, підбігала та питала, чи можу я зробити їхній портрет», — каже вона в інтерв’ю для Bird in Flight.

Працювати над цим проєктом закінчила у 2019 році й планувала видати книгу у 2020. Втім, стався ковід і вихід фотокниги відтермінували.

«Але мені навіть у найгіршому жахітті не могло наснитися, що вона вийде друком у розпал повномасштабного вторгнення. До лютого я не уявляла, що така війна взагалі можлива».

Вона також додає, що відтоді її ставлення до проєкту змінилося, адже Одеса також потерпає від постійних обстрілів. А тому світлини з фотокниг стали важливішими для Олени.


Читайте також: Книга «Скарби України: культурна спадщина народу» увійшла до рейтингу The New York Times

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024