Головна
>
Література
>

Літературна премія ім. Шевельова 2023 оголосила список фіналістів та володарів спецвідзнак

Літературна премія ім. Шевельова 2023 оголосила список фіналістів та володарів спецвідзнак

13 грудня Капітула Премії імені Юрія Шевельова оголосила короткий список номінантів та власників спецвідзнак за найкращу українську есеїстику 2023 року. Про це повідомила PEN Ukraine. Ім’я лауреата чи лауреатки оголосять під час урочистої церемонії, яка відбудеться 17 грудня — у день народження українського мовознавця та критика.

Фіналістами премії 2023 року стали:

Катерина Зарембо «Схід українського сонця»

Книга розповідає про українські спільноти на Донеччині та Луганщині, які були активні з початку 2000-х до російського вторгнення у 2014 році. Їхнє існування суперечило російсько-радянському міфу про Донбас.

Олександр Михед «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення»

Книга розповідає про пережите автором під час війни, про своїх батьків, які майже три тижні були в Бучі під час окупації. Ця книжка не є винятково рефлексією автора, а зібрані й викладені думки і переживання багатьох українців протягом першого року вторгнення. 

Галина Петросаняк «Наш сусід Альберт Гофман»

«Наш сусід Альберт Гофман» — збірка есеїв про подорожі. Книгарня Є описує книгу як «запрошення до захопливих автентичних пригод і вражень, які змінюють наше сприйняття часу та життя. У цих сторінках ви знайдете нові перспективи, відкриєте для себе незвідані світи та збагатите свій духовний багаж».

Цьогоріч також буде вручено дві особливі нагороди. Перша, посмертно, присуджена Андрію Гудимі «за його живий підхід до життя і слова, щиро визнаючи Героя за його внесок у літературу» за твір «69 спецій для Серця».

Другу відзнаку, «за високий рівень віртуозного продовження традицій українських неокласиків у жанрі есеїстики», буде вручено Андрію Содоморі за його твір «Під чужою тінню».

Також під час урочистої церемонії 17 грудня буде вручена Спеціальна відзнака Радіо Культура, якою редакція нагороджує авторів за майстерність і новаторство в жанрі есею. Переможці в цій категорії матимуть можливість створити радіоверсію свого твору, яка буде представлена в ефірі Радіо Культура.

Трансляцію події можна буде дивитися о 18:00 на Facebook-сторінках та YouTube-каналах Українського ПЕН, Києво-Могилянської Бізнес-Школи та телеканалу «Еспресо».

Премія імені Юрія Шевельова, заснована у 2013 році, щорічно вручається одному українському автору за внесок у художню та наукову есеїстику. Названа на честь Юрія Шевельова, який започаткував модерну українську есеїстику, нагорода визнає вклад у цінності цього жанру, такі як незалежність думки та вишуканість стилю. Розглядаються як художні, так і наукові есеї українських авторів, які були опубліковані у паперовому вигляді протягом календарного року.

12-15 грудня в рамках Премії імені Юрія Шевельова в Києві проходить мініфестиваль «Дні есеїстики», покликаний популяризувати жанр есею та привертати увагу до творчості найвідоміших авторів-есеїстів.

Читайте також: Українська книжка «Хто зробить сніг» потрапила до рейтингу найкращої дитячої літератури від The New York Times

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024