Головна
>
Література
>

В Україні стартував проєкт «До друку!», що розкаже про 20 знакових видавничих осередків

В Україні стартував проєкт «До друку!», що розкаже про 20 знакових видавничих осередків

Медіа про книжки та видавничу справу «Читомо» запускає проєкт «До друку!», в межах якого можна буде дізнатися про знакові видавничі осередки в Україні. Всього видання розкаже про 20 видавництв, які працювали на території України з початку зародження книговидавництва й до доби незалежності.

В межах проєкту «Читомо» випустить лонгріди-дослідження про історію і контент видавничих осередків від XVI століття і дотепер, а також серію відеороликів. Перше — про видавництво «Сурма» — уже доступне до перегляду.

Дослідження розповідатимуть про видавництва з різних регіонів країни, а також ті, які змушені були працювати за кордоном. Це будуть сюжети про державників Єлисея Плетенецького, Лазаря Барановича, Василя-Костянтина Острозького, які започаткували видавництва, що стали відомі в Європі та працювали впродовж тривалого часу; феномени мандрівних друкарень; історії ентузіастів, які збудували медіаімперію на Галичині чи відкривали книгарню у центрі Нью-Йорку, чи передавали в радянську Україну підпільний самвидав тощо.

За словами авторів проєкту, «До друку!» є логічним продовженням проєктів «Екземпляри XX», який став кроком до повернення дискусії щодо літературно-мистецької періодики XX століття.

«Цим проєктом ми зображуємо якою є українське книговидання, і ширше історія української культури, без імперських російських міфів. Нам важливо спростувати  багаторічні пропагандистські наративи про спільну історію друку “трьох братніх народів”, і показати формування світогляду українських читачів у багатоконфесійному, мультикультурному середовищі, за міжнародної співпраці», — ділиться кураторка проєкту «До друку!» та головна редакторка «Читомо» Оксана Хмельовська.

Автори дослідження сфокусували увагу на найбільш знакових на їхню думку видавництв, які впливали на культурні процеси в період свого існування. Редактор проєкту, випусковий редактор «Читомо» Олександр Мимрук розповів, як обиралися видавництва:

«Книговидавничі осередки, які ми відібрали, є основами того, як мислять і творять сучасні книговидавці: від шрифтових і до ідейних рішень. І тут те, як ми творимо є також відповіддю на питання ким ми є, у чому наша унікальність». 

Відтак, на сайті «Читомо» будуть доступні 20 науково-популярних досліджень і 10 відеороликів про найважливіші видавничі осередки України. З першим відео можна ознайомитися за посиланням. А із текстами тут.


Читайте також: Померла книжкова дизайнерка та засновниця видавництва «Кашалот» Олена Рубановська

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024