Головна
>
Кіно
>

Платформа Projector Foundation створила сайт з інтерактивною абеткою української мови

Платформа Projector Foundation створила сайт з інтерактивною абеткою української мови

Платформа Projector запустила культурний проєкт «Абетка української ідентичності», мета якого — популяризувати сучасні шрифти українських дизайнерів і розповісти про символи державності.

У межах проєкту запустили сайт, де є інтерактивна абетка, де кожна літера позначає певний символ. Наприклад, літера «Ж» позначає живий ланцюг, літера «Т» — Тризуб Володимира Великого, а літера «У» —українських січових стрільців. Сторінка кожної літери оформлена одним з українських шрифтів, до яких доданий профайл авторів та посилання на ліцензійне використання. Дизайн проєкту розробила студія Obys. 

У такий спосіб Projector Foundation закликає користувачів перейти на українські шрифти і пропонує 33 їх варіації:

«Шрифти віддавна посідають важливе місце в українському дизайні та відіграють значну роль у формуванні нашої візуальної ідентичності. Згадаймо до прикладу, абетку Нарбута чи літерацію для газет і плакатів Ніла Хасевича. Сьогодні українська шрифтова індустрія перебуває в активному процесі становлення, а також розриває будь-які контакти з розробками російського походження», — зазначають засновники проєкту.

Основним щрифтом в абетці стане шрифт Fixel, розроблений компанією MacPaw та українською шрифтовою студією АльфаБраво. Також там можна знайти шрифти, що набували широкої популярності після Революції Гідності. Це, наприклад, шрифт Ruthenia Василя Чебаника. Інший шрифт з проєкту — Volja, який розробила дизайнерка Марчела Можина. Вона брала за основу шрифтові композиції Ніла Хачевича.

В абетці розповідаються історії створення цих шрифтів, та розповідає про події, знаки та постаті, які творили українську історію.

Абетку шрифтів можна буде побачити офлайн у форматі виставки постерів. Її проводитимуть у київських закладах Зиґзаґ, Дилетант, Дублер, First Point, коворкінгах Peremoga, Generator, книгарнях «Книжковий Лев», Zakapelok, фітнес студії Integral, шоурумі Kapsula та інших місцях.


Projector Creative & Tech Foundation був створений для навчання 5000 українських жінок, які вимушено переселилися через війну за кордон чи всередині України. Їх навчали креативним та IT професіям. У квітні 2022 року фундація була стартапом. Зараз це неприбуткова благодійна організація з довгостроковим впливом, яка проводить не тільки навчання для жінок, а й реалізовує креативні та культурні проєкти.


Читайте також: Рецензії, статі та новини про музику: в Україні запрацювала франшиза найбільшого електронного медіа Mixmag

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024