Головна
>
Література
>

Радіодиктант національної єдності писатимуть за текстом Катерини Калитко

Радіодиктант національної єдності писатимуть за текстом Катерини Калитко

27 жовтня об 11:00, у День української писемності та мови в Україні відбудеться радіодиктант національної єдності. «Суспільне» розповіло, що авторкою тексту цьогоріч стала письменниця Катерина Калитко, а текст читатиме актор Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша в історичному екшені «Довбуш».

Фото ілюстративне

Катерина Калитко — українська поетка, перекладачка, авторка поетичних збірок і прозових творів. Членкиня українського ПЕН. За час своєї діяльності була лавреаткою конкурсів «Гранослов» та «Привітання життя» ім. Богдана-Ігоря Антонича, конкурсу читаної поезії «Молоде вино», конкурсу видавництва «Смолоскип» та літературної премії «Благовіст». Її тексти перекладені англійською, німецькою, польською, вірменською, литовською, словенською, сербською, італійською та на іврит. Катерина випустила близько десяти поетичних збірок, останні з яких — «Люди з дієсловами», «Орден мовчальниць» і «Ніхто нас тут не знає, і ми — нікого». Нагадаємо, що цьогоріч 4 жовтня Катерина виголошувала промову на відкритті літературного фестивалю Lviv BookForum. Прочитати його можна за посиланням.

Одексій Гнатковський — український театральний режисер, актор театру та кіно. Заслужений артист України. Із 2008 року став артистом Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру. З 2015 року займається реабілітацією для військових. У 2017 році здійснив дебютну режисерську постановку «На західному фронті без змін» за однойменним романом Еріха Марії Ремарка. Також був куратором фестивалю «Porto Franko». У 2018 році зіграв одну з головних рллуй у фільмі режисера Олеся Саніна «Довбуш». Рецензію кінокритика Ігоря Кромфа на цю стрічку можна прочитати за посиланням.

Окрім Катерини та Олексія до розробки радіодиктанту національної єдності долучилася мовознавиця докторка філологічних наук Лариса Масенко.

У попередні роки диктант традиційно відбувався 9 листопада. Втім, цьогоріч указом пркзидента День української писемності та мови вперше відбудеться 27 жовтня.

Слухати диктант можна в етерах Українського Радіо та Радіо Культура. Також він наживо транслюватиметься в етері телеканалу Суспільне Культура та на YouTube-каналі Українського Радіо. Приєднатися до флешмобу можна й на Facebook-сторінках Суспільного.

Нагадаємо, що у 2022 році авторкою тексту стала письменниця та режисерка Ірина Цілик, а читала його народна артистка Ада Роговцева. Текст диктанту можна прочитати за посиланням.


Радіодиктант національної єдності був започаткований у 2000 році командою Українського радіо. Це один із найбільших флешмобів, у якому беруть участь українця та мовознавці з різних коаїн світу. Зміст цього диктанту полягає не у перевірці писемності, а в об‘єднанні довкола української мови.


Читайте також: Померла українська дитяча письменниця Марія Морозенко

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024