Головна
>
Музика
>

У Києві відбудеться перший етно-рейв Смик: кого йти слухати?

У Києві відбудеться перший етно-рейв Смик: кого йти слухати?

30 березня у Києві в просторі Collider (вулиця Кирилівська, 60) відбудеться перший в Україні струнно-смичковий етно-рейв Смик. У лайнапі події — гурт ДваТри, композитор Moris Ronin, капела Збитень та інші виконавці. У фокусі події — електронна та традиційна інструментальна українська музика.

«Це експериментальна подія, де ми шукаємо і підкреслюємо паралелі між сучасною рейв культурою та рейв культурою наших прапра-», — розповідають організатори заходу. 

Ініціаторами та організаторами події стали гурти, які займаються відтворенням та популяризацією традиційної культури в Україні, зокрема гурт ДваТри та Собачий Кайф. Співорганізатор заходу — культурний центр «Спаська». 

Кого можна послухати на етно-рейві?

ДваТри

Фото: dva.try/Instagram

Інструментальний гурт з Києва й околиць, що грає традиційну музику Полісся та Наддніпрянщини. Вони покажуть вам, що «bits per second» — це не про техно, а про кількість ударів, які Герман Клименко встигає зробити на бубні за одну секунду.

Moris Ronin, Збитень 

Фото: cmykyiv/Instagram

Електроакустичний композитор із Києва Moris Ronin у співпраці з капелою традиційної музики Збитень підготували дещо нове: електронну музику на мелодичній основі нашої традиційної. Чи можна стрибати під Метелицю і світломузику? Чи танцювати польку під EDM? Є лише один спосіб перевірити.

Баламути

Фото: cmykyiv/Instagram

Мастодонти традиційної сцени, що грають автентичну музику в складі скрипки, басолі, цимбалів, сопілки та бухала.

US Orchestra

Фото: cmykyiv/Instagram

US Orchestra («українська сільська оркестра») — так себе називали емігранти-музиканти, які виїхали на початку 20 століття до Америки або Канади. Їх там записували на студії Columbia Records і вони себе так характеризували: що вони українці та музиканти. US Orchestra грають цю музику сто років потому. Гурт виконує традиційну музику з різних регіонів України. У репертуарі мелодії, які музиканти знаходять в архівах та записують у польових експедиціях.

Symonenko

Фото: cmykyiv/Instagram

Віталій Симоненко — електронний музикант, який щоподії шукає нове звучання для свого сету. На Смику прозвучить його лайв-аранжування традиційних танцювальних мелодій.

Собачий кайф

Фото: cmykyiv/Instagram

Український традиційний панк-гурт. Зберігають анонімність і танцювальну музику наших пращурів.

Nestor

Фото: bxrchxq/Instagram

Електронний музикант із Києва, який у своїй творчості створює мікс експериментальної сучасної української музики з жорсткішим електронним звучанням. Його музика — це техно із накладеним зверху ембієнтом і голосом українських поетів різних епох. І не тільки.

Організатори події також обіцяють колаборації електронних та інструментальних музикантів, які покажуть пластичність та актуальність традиційної культури.

«Перша й основна функція традиційних українських танців — соціальна взаємодія через рухи та звук. Танцюючих з танцюючими, музикантів з музикантами, танцюючих з музикантами. Музики не грали, аби їх лиш слухали — танці були питомим, розповсюдженим і зрозумілим способом дозвілля. В CMYKу ми хочемо, аби українці не екзотизували те, що ще два покоління тому було природним», — коментують організатори заходу.

У межах події також відбудеться ярмарок українських майстрів та благодійний аукціон, прибуток з якого піде на підтримку ЗСУ. 

Квитки на подію можна купити за посиланням.


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: Хто такі Kurs Valüt? Розповідаємо про лайнап «Пожежі»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024