Головна
>
Література
>

В Україні з‘явився додаток, у якому можна «лагодити» вірші поетів-класиків

В Україні з‘явився додаток, у якому можна «лагодити» вірші поетів-класиків

Розробник Саша Козлов створив мобільний додаток «Лагода», у якому можна виправляти помилки у віршах українських поетів. Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуці. А в коментарях для Ліруму Саша розповів, чому вирішив створити застосунок та яка його основна ідея.

В описі застосунку йдеться, що рівні «Лагоди» «допомогли створити Тарас Шевченко, Леся Українка та інші видатні українські поети». Кожен рівень гри — це вірш. Алгоритми показують його з помилками, а завдання гравця — виправити їх та відтворити оригінальний текст.

Скриншот із гри

У бібліотеці гри можна знайти більш ніж 30 авторів і понад 400 віршів. Серед них є твори Рильського, Грінченка, Антонича, Гребінки, Куліша, Мирного та інших авторів. 

Саша Козлов розповів, що на створення додатку його наштовхнула гра Dear Reader:

«Там ідея в тому, що вони беруть шматки відомих старих текстів, що потрапили до public domain, і перетворюють їх на загадки. Мені сподобалася ідея такої генерації рівнів, і я вирішив скомбінувати її зі своїм бажанням популяризувати нашу класичну поезію».

Попередній проєкт Саші під назвою «Літералі» був грою в слова, де гравця постійно квапив таймер. «Лагода» ж навпаки була задумана як спокійна та медитативна гра.

«Ця головоломка не кидає вам виклик, вона просто хоче допомогти вам розслабитися. Багато уваги приділено звуковим ефектам і атмосфері, на вас не давить жодний таймер, звідусіль не вистрибують рекламні банери», — додає Саша.

Звідси ж — і назва гри. За словами Саші, йому хотілося мати якусь звучну назву, що запамʼятовується. Слово «Лагода» підходило за низкою параметрів: це і гра, в якій треба щось лагодити, і за словниковим значення «лагода» — це одночасно «лагідність» і «злагода».

Розробка гри тривала 8 місяців, утім Саша використовував напрацювання з попередніх проєктів. З приємних бонусів «Лагоди» — саундтрек у грі, який складається з 12 ембієнтних композицій та можливість поділитися віршами в соцмережах, а перед тим — розфарбувати їх.

Додаток доступний на іOS та Android.

Дехто з читачів Ліруму вже встановив гру та поділився враженнями від неї. Зокрема, підписник маленької кімнатки, девелопер Марк Ганич розповів, що йому сподобався інтерактив гри у мінімалістичному оформленні — це заохочує читати вірші в більшій кількості.

У застосунку є багато різних режимів «заплутування» віршів — пропущені літери, переставлені місцями слова, додані зайві слова тощо. Але жоден із них, на думку Марка не є складним:

«Наявність в одному з режимів підказок у вигляді періодичної “підсвітки” слів, які необхідно поміняти місцями, дещо пригнічує, адже її неможливо вимкнути у налаштуваннях, а блимання слів відволікає від тексту й силоміць “наштовхує” на правильну відповідь».

Водночас, подача віршів окремими стопами дозволяє краще вчитуватись у них. Марк додає, що у майбутньому йому хотілось би бачити більшу бібліотеку віршів, а також можливість вимкнення підказок й ускладнення «головоломок».

Додамо, що Саша Козлов є розробником української версії гри Wordle. Це гра, що пропонує користувачам вгадати слово з п‘яти літер. У січні 2022 року Саша переклав американський застосунок українською та створив гру для користувачів iOS під назвою «Кобза».


Читайте також: Співачка Даша Астаф‘єва запустила додаток з українськими аудіокнижками

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024