Головна
>
Кіно
>

Від хвороби помер режисер і співорганізатор фестивалю «Червона рута» Сергій Архипчук

Від хвороби помер режисер і співорганізатор фестивалю «Червона рута» Сергій Архипчук

3 листопада помер режисер і один із засновників фестивалю «Червона рута» Сергій Архипчук. Подруга Сергія Оксана Щербак в соцмережах повідомила, що останні кілька місяців він хворів і проходив лікування.

«Про друзів завжди важко писати. Ми познайомилися, коли я ще працювала на радіо. Згодом спілкування переросло у справжню дружбу. Інколи ображалася за різкість, потім він сам телефонував і ми вже сміялися над причиною сварки й починали говорити про письменників, поетів, сучасний важкий час…Хоча про що я? Всі слова якісь порожні й не передають того, що хотілося б сказати. Це був дуже складний шлях боротьби за життя протягом останніх кількох місяців», — розповідає Оксана Щербак.

Сергію було 62 роки. За день до його смерті колеги шукали донорів крові.

Друзі та колеги Сергія згадують його як поофесіонала, патріотичну, світлу та щиру людину.

«Я його жартома називав “найбільшим режисером України”, а він часто телефонував і замість привітання виспівував оперним голосом кумедні варіанти мого прізвища. Скільки всього було зроблено і скільки тепер залишиться невтіленого. Спочивай з Богом, невгамовний Сергійку…», — розповідає друг режисера Сергій Пантюх.

Громадський діяч Одександр Доній згадує патріотизм Сергія і його відданість своїй справі:

«Я залучав Сергія до дуже багатьох своїх мистецьких або громадсько-політичних акцій, то як учасника, то як режисера. На перший “День Незалежності з Махном” в Гуляйполі в 2007 — в якості режисера. То була не його подія. Надто розбишацька і поліфонічна. А от коли я його залучив знову таки в якості режисера кілька років поспіль на Всеукраїнський фестиваль вертепів “Карпатія” — там Сергій пірнув “у свою стихію”, і фактично став співавтором фесту, за що я йому страшенно вдячний».

Сергій Архипчук був родом з Рівненщини. Народився в 1960 році. Він здобув освіту актора, працював режисером у Гуцульському естрадно-фольклорному театрі-студії «Заграва», Донецькій опері, Дніпропетровському театрі ім. Т.Шевченка, Закарпатському обласному театрі драми та комедії. У 1989 році був режисером першого фестивалю «Червона рута». Він також був засновником і художнім керівником школи телеведучих TV-lab. У 2009 році отримав звання «Заслужений діяч мистецтв України». У 2014–2017 роках започаткуваа благодійні проєкти на підтримку українських військових: ініціативи «Арт-десант» та «Люті укри». Він також долучався до організації фестивалів «Тарас Бульба» та «Мазепа Фест».


Читайте також: Українська кіноакадемія назвала фільми, які отримають гранти на постпродакшн від Netflix

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024