Головна
>
Кіно
>

Український режисер Сергій Буковський отримав премію імені Василя Стуса

Український режисер Сергій Буковський отримав премію імені Василя Стуса

14 вересня відбулася церемонія нагородження лавреата премії імені Василя Стуса. Ним став кінорежисер-документаліст та актор Сергій Буковський. Про це повідомляє Український ПЕН.

Сергій Буковський. Фото: PEN Ukraine

Премію імені Василя Стуса щороку вручають літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам, громадським діячам за внесок в українську культуру й стійкість громадянської позиції.

Під час нагородження Сергій Буковський зазначив, нині роль кінематографістів полягає не лише в розвитку галузі, а й в розвитку культури загалом:

«Шістдесятники, до когорти яких входив і Василь Стус, зробили все, аби Незалежність, котру виборола Україна, стала реальністю. Нині з’явилось нове покоління кінематографістів, яке робить свою справу професійно і талановито. Приємно усвідомлювати, що мої молоді колеги сьогодні не лише знімають справжнє кіно, а й доносять світові знання про нашу культуру», — сказав під час своєї промови режисер.

Сергію вручили грошову винагороду та статуетку, розроблену дизайнером Дмитром Покрасьоном та скульптором Станіславом Кадочниковим.

Сергій Буковський — критичної школи української документалістики. Він вивчав кінорежисуру в Київському державному інституті театрального мистецтва імені Карпенка-Карого. Більше десяти років працював на Українській студії хронікально-документальних фільмів.

За час своєї режисерської діяльності відзняв більше 40 фільмів. Серед його найвідоміших робіт — 9-серійний телефільм «Війна. Український рахунок», що вийшов у 2003 році й був відзначений Шевченківською премією у 2004 році. Також відома стрічка режисера — «Назви своє ім‘я», про історію Єврейського Голокосту в Україні.

У 2008 році він випустив фільм-трилогію «Живі», що отримав Гран-прі Міжнародного північно-південного медіафоруму в Женеві. Стрічка розповідає про голодомор в Україні та історію британського журналіста Гарета Джонса.

У 2014 році Сергій Буковський створив Майстерню документального кіно для молодих кінематографістів. З 2016 року був членом Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

У 2017 році він став лавреатом премії «Золота Дзиґа», за фільм «Головна роль». Фільм розповідає про матір Сергія, відому українську акторку Ніну Антонову.

А у 2023 році відбулася прем’єра фільму «Іван і Марта». Це документальна історія про подружжя шістидесятників Івана і Марти Дзюбів, яка фільмувалася, починаючи з осені 2018-го.


Премія імені Василя Стуса — премія, заснована 1989 року Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції (УАНТІ). Вперше вручалася у Львові, а з 1990 набула столичного статусу. Премія присуджується авторам, які мають видатні успіхи у своїй галузі, займають виразну громадянську позицію, активно присутні в українському культурному просторі. Свого часу серед лавреатів були Володимир В‘ятрович, Сестри Тельнюк, Святослав Вакарчук, Сергій Жадан, Ахтем Сеітаблаєв та інші.


Читайте також: На Takflix вийшов документальний фільм «Не хвилюйся, двері відчиняться» про феномен українських електричок

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024