Головна
>
Кіно
>

На Takflix вийшов документальний фільм «Не хвилюйся, двері відчиняться» про феномен українських електричок

На Takflix вийшов документальний фільм «Не хвилюйся, двері відчиняться» про феномен українських електричок

В онлайн-кінотеатрі Takflix вийшов поетичний документальний фільм «Не хвилюйся, двері відчиняться» режисерки Оксани Карпович. Стрічка розповідає про контрасти між Києвом і передмістям та про людей, які щодня сідають в електричку, аби дістатися столиці.

Фільм зображує портрет суспільства, що живе після Революції Гідності та початку війни на сході України. Герої стрічки — продавець газет Сергій на прізвисько Гоголь, з 25-річним стажем, військові, підлітки, які слухають музику в тамбурі, бабусі, що обговорюють саджанці.

Режисерка спостерігає за ними під час щоденних поїздок електричкою та зупинок на приміських станціях, де люди грають у карти, продають пиріжки і чекають наступний поїзд.

Для режисерки Оксани Карпович це дебютний фільм. Ідея з‘явилась у 2013 рлці під час еміграції до Канади. Фільм вона присвятила людям, з їх щоденними проблемами, боротьбою та красою:

«Електрички — реальність моєї сім’ї в 1990-х роках. Вони були і досі залишаються основним транспортним засобом для звичайних людей з робітничого класу, таких як мої батьки. Мій досвід і відповідно спогади про електрички —  найрізноманітніші, часом приємні, часом  травматичні, але завжди дуже візуальні та звукові», — додає режисерка.

Фільм знімали у 2018 році у фастівській, козятинській, миронівській та ніжинській електричках. Українська прем‘єра відбулась у 2019 році на кінофестивалі Docudays UA. Того ж року фільм отримав приз «Нові бачення» на фестивалі RIDM у Монреалі, а у 2020 — спеціальну відзнаку журі в секції канадських дебютів на фестивалі Hot Docs у Торонто.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що на Takflix вийшов короткометражний фільм «Сендмени» про роботу київських пляжних патрулів.


Читайте також: Вийшов оновлений трейлер комедії «Велика прогулянка». У головних ролях — Юрій Ткач, Positiff, Олена Кравець та інші

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024