Головна
>
Література
>

Сергій Жадан випустив збірку «Скрипниківка» про мову та війну

Сергій Жадан випустив збірку «Скрипниківка» про мову та війну

У видавництві Meridian Czernowitz вийшла друком нова збірка поезій Сергія Жадана «Скрипниківка». Про це письменник повідомив у соцмережах.

Збірка є своєрідним поетичним щоденником автора. До неї увійшов 51 вірш, написаний до та після повномасштабного вторгнення.

Усі поезії у збірці «поєднані відчуттям мови, яка так болюче зникає, але потім обов’язково повертається».

Для видавництва Meridian Czernowitz Сергій розповів, що почав писати збірку ще у 2021 році. Тоді він мав «відчуття межі, неминучості й неуникненності всього того, з чим випаде зіткнутися, що слід буде назвати, що так чи інакше вплине на мову». Тому «Скрипниківка» — це збірка про мову і її здатність повертатися й самовідтворюватись, про її вразливість і здатність до опору. 

«Посередині книжка надломлюється… Від лютого минулого року ця глибока пекуча лінія проходить через книжки, вистави, фільми, музичні партії. Час розламався навпіл, він почав маркуватися ось цим “до” і “після”… Після 24.02, видавалося, поезія звучить недоречно. Мені теж здавалося, що вся ця історія лишилася в минулому, що в цьому часі, в цій реальності вірші звучать непереконливо, що мова не надається до опрацювання, що саме письмо слід перевигадувати і що займатися цим має хтось інший, колись пізніше, не тепер, не тут», — ділиться автор.

Книжку доповнюють 20 повноколірних авторських фото Жадана. Придбати збірку можна в інтернет-магазині видавництва Meridian Czernowitz.

2 вересня Жадан вирушить у всеукраїнський тур із презентацією збірки. Розклад туру він опублікував на своїй сторінці у фейсбуці. Квитки можна придбати за посиланням.


Читайте також: Німецьке видавництво випустило колекційне видання Ukraine Rising українських митців

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024