Головна
>
Кіно
>

Помер український композитор Сергій Круценко

Помер український композитор Сергій Круценко

8 січня помер український композитор, мультиінструменталіст, продюсер, режисер та оператор 55-річний Сергій Круценко. Про це повідомила Джамала.

Сергій Круценко — один із тих, хто брав участь у розробці та впровадженні закону про авторське право. У 2004 -2006 роках був радником міністра культури України питань кіно та музичної політики.

Як композитор Сергій створив музику до стрічок «Хайтарма», «Микита Кожум’яка», «Її молитва», «Холодна кров», «Незламна» та інших фільмів, та великих концертних, театральних та шоу постановок. 

А також спродюсував симфонічну версію пісні Джамали 1944.

Крім того, був художнім керівником та режисером всеукраїнського проєкту «Дивись українське». Це ініціатива з прокату мікрометражних суспільно вагомих фільмів у передсеансному просторі у всіх кінотеатрах України.

Круценко також є режисером фільму-опери «Коли цвіте папороть», режисер та співавтором художнього фільму «Адреса на стіні».

Багато працював як продюсер запису великих симфонічних складів для саундтреків кіно та великих концертних, театральних та шоу постановок. 

Джамала також розповіла, що Сергій Круценко працював над авторською оперою, фільмом про Бабин Яр і був головним в науковій роботі про дослідження і вплив звуку.

Причина смерті Сергія невідома, але Джамала «записує його смерть на рахунок нашого ворога». Адже він залишався ввесь час у Києві, працюючи між виключеннями світла і ховаючись в бомбосховищі й був дуже чуйним. Вона також розповіла, як з початком повномасштабного вторгнення він ховав записи, аби зберегти їх.

«24го, коли я вдягла дітей, Сергій був першою людиною, якій я зателефонувала і запитала: “Як ти?”. Він сказав мені: “Ти не повіриш. Перше, про що я подумав це про те, що потрібно дістатися до твого альбому. Коли буде момент, пробиратимусь до нього”.Він дуже хвилювався. В прямому сенсі, ховав від бомб ввесь матеріал, всю мою музику. І мав завантажити це все з поганим зв‘язком, щоб перекинути на жорсткі диски та файлообмінник.Він розповідав, як залишав будильник на кожні 2 години для того, щоб керувати завантаженням… Два тижня поспіль.Після цього він так хвилювався за дітей, яких потрібно було вивезти…За маму, яка була незрячою. Їй було 83 роки та яку повністю доглядав він».


Читайте також: «Я завжди буду проти». Яким був письменник Володимир Вакуленко — у спогадах близьких

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024