Головна
>
Література
>

Сергій Жадан — перший лауреат Премії Свободи фонду Франка Шірмахера

Сергій Жадан — перший лауреат Премії Свободи фонду Франка Шірмахера

Фонд Франка Шірмахера присудив українському письменнику Сергію Жадану Премію свободи. Він став першим лауреатом цієї нагороди. Розповідаємо детальніше про премію.

Фото: Катерина Лащикова

Франк Шірмахер німецький журналіст, експерт з літератури та письменник, а також співвидавець національної німецької газети Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Після смерті Франка на його честь заснували фонд. Ціль фонду передати роботу і цінності Франка Шірмахера. Відтак, щороку вручають почесну нагороду людям за видатні досягнення в розумінні поточних справ та їхню діяльність. Переможці отримують і грошову винагороду у розмірі 20 000 швейцарських франків

Відтепер, поруч із головною нагородою, Фонд Франка Шірмахера присуджуватиме Премію свободи. Цю премію присуджують людям, які виступають за усвідомленість та творчу свободу особистості.

«Першим лауреатом став український письменник Сергій Жадан. Його відзначають за літературну, поетичну та есеїстичну творчість та мужню відданість у важкий час», — відзначають у повідомленні.

Сергій Жадан також отримав грошову винагороду 10 000 швейцарських франків. Ці кошти він віддасть на волонтерські потреби.

«Дякую організаторам за цей жест підтримки України – для нас сьогодні увага й підтримка світу справді є дуже важливою. Грошову складову премії – 10 000 швейцарських франків радо віддам на волонтерські потреби: куплю пару бусів для хороших людей», — написав Жадан.

Надалі цю премію присуджуватимуть через нерегулярні проміжки.

Головний приз Фонду Франка Шірмахера отримала Аян Гірсі Алі нідерландсько-американська активістка, письменниця та захисниця прав жінок.

Сергій Жадан  поет, письменник, громадський діяч та фронтмент гуртів Жадан і Собаки та Лінія Маннергейма. Жадан один з найвідоміших українських письменників: його твори перекладені більше ніж 20 мовами та відзначені національноми, міжнародним нагородами. А з часу повномасштабної війни він активно волонтерить у рідному Харкові.


Читайте також: Польща висунула Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024