Головна
>
Новини
>

Роман «Сірі бджоли» Андрія Куркова отримав премію квебекських книготорговців

Роман «Сірі бджоли» Андрія Куркова отримав премію квебекських книготорговців

Роман Андрія Куркова «Сірі бджоли» став переможцем Квебекської премії книготорговців у номінації «Романи». Про це письменник повідомив на своїй сторінці у фейсбуці.

Роман «Сірі бджоли» розповідає про сорокадев’ятирічного бджоляра Сергія Сергійовича, який живе у селі Мала Староградівка, на Сході України. Село знаходиться в так званій сірій зоні. Окрім Сергійовича, там живе лише його однокласник Пашка. Вони мають протилежні погляди на життя, однак, змушені миритися з такими обставинами. Головна проблема Сергійовича — як і куди з настанням весни відвезти подалі від війни свої вулики. Відвезти туди, де не стріляють, щоб згодом у меду не було присмаку війни. Зібравшись у дорогу, бджоляр і сам поки не уявляє, які випробування чекають на нього та його бджіл. 

Книжка була видана у 2018 році й тоді ж увійшла до довгого списку Книги року ВВС-2018. Французькою роман «Сірі бджоли» опублікували у видавництві Liana Levi 2022 року.

«Я сподіваюся, що ця премія ще більше зміцнить культурні зв’язки між Квебеком та Україною, а також спонукатиме українських читачів більше цікавитися культурою та літературою Квебеку», — цитують Куркова на сайті премії. 

Цьогоріч роман «Сірі бджоли» отримав відзнаку Національної премії гуртка книжкових критиків США. Книжка отримала іменну нагороду Ґреґґа Барріоса за переклад. Роман також увійшов до списку найкращих книг року The New Yorker.

Квебекська премія книготорговців — літературна премія, заснована в 1994 році Асоціацією бібліотек Квебеку та Міжнародним салоном книг Квебеку. Премія нагороджує авторів, чиї роботи вразили книготорговців своєю оригінальністю та літературною якістю. Переможців щороку обирають книготорговці з усього Квебеку. Після двох місяців голосування на премію висувають 6 книг, у номінаціях «Комікси», «Есей», «Поезія», «Роман», «Новини», «Розповідь». Нагороду надають разом із грантом у розмірі 10 000 доларів від Ради мистецтв і літератури Квебеку.

Андрій Курков — журналіст і письменник-сценарист, автор понад двох десятків книжок. За його сценаріями знято 18 документальних і художніх фільмів. Його твори перекладені 34 мовами. 


Читайте також: Книжка Андрія Куркова потрапила в лонглист Букерівської премії

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024