Головна
>
Новини
>

Слух запустив документальний серіал «СПАЛАХ» про українську культуру. Дивіться перший фольковий випуск

Слух запустив документальний серіал «СПАЛАХ» про українську культуру. Дивіться перший фольковий випуск

Онлайн-медіа Слух презентувало «СПАЛАХ» — документальний серіал про нову українську культуру та її сучасних героїв і героїнь. Перша серія серіалу вже вийшла і присвячена українському фольку.

Епізод досліджує феномен фолку на українській сцені і те, як він вплинув на усі жанри: від сучасної попмузики та джазу до хіп-хопу і важкого року.

Документальний фільм розвивається навколо людей, безпосередньо пов’язаних з фольком: «ДахаБраха», Ната Жижченко (ONUKA), Олег Скрипка, Аліна Паш, Влад Троїцький, Дмитро Мазуряк (KAZKA), Марина Круть, Юлія Юріна (YUKO), майстер народних інструментів Михайло Тафійчук та дослідники Віталій Бардецький і Сергій Постольников.

Я чую українські народні, старовинні мотиви в адських обробках, ці жахливі застольні, весільні пісні, які паплюжать сенс звучання і мелодику фольку. Цього було дуже багато до 2014 року, і мені просто хотілося показати, що може бути по-іншому.

Існують дослідження, які доводять, що революції завжди супроводжуються вибухом у культурній сфері, тому що падають економічна, соціальна сфери, і, як баланс, виростають культурні платформи. Так сталось і в нас.Ната Жижченко (ONUKA), цитата з серії


В загальному, для документального серіалу «СПАЛАХ» було відзнято понад 100 інтерв’ю. Його героями стали MONATIK, Юрій Бардаш, Роман Вінтонів (Майкл Щур), ONUKA, «ДахаБраха», Влад Яма, Євген Клопотенко, Антоніо Лукіч, Олексій Потапенко, Андрій Данилко, Гео Лерос, Алан Бадоєв, Vivienne Mort, ресторатори Дмитро Борисов, Міша Кацурін, засновники CLOSER, Veselka, «Культура Звука», «Планета кіно», Ukrainian Fashion Week, KSENIA SCHNAIDER та багато інших представників української культури.

Автори серіалу наголошують, що українці не помічають наших творців або їхні роботи, поки вони не отримають світове визнання. Але популярність за кордоном не є знаком якості. Тому документальний серіал має на меті створити єдину історію про самодостатню українську культуру.

Документальний серіал складатиметься з 10 серій, які виходитимуть на YouTube-каналі СЛУХ.

СПАЛАХ — це документальний серіал України не про історії окремих людей або історичні події, а збірна монументальна розповідь про цілі сфери української культури, про те, де вони беруть свій початок, як розвиваються і що ми маємо наразі. За весь період зйомок ми взяли близько 100 інтерв’ю — у рестораторів, музикантів, письменників, танцюристів і коміків. Це величезний пласт роботи, який ми виконали за два місяці, тому чекайте на багато захопливих історій. — розповідає про проєкт Артем Григорян, режисер та співавтор ідеї.

Документальний серіал «СПАЛАХ» створено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).


Читайте також: Звуки Чорнобиля: альбом-переосмислення катастрофи від українських музикантів.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024