Головна
>
Музика
>

«Я не можу працювати»: слухаємо релізи четвертого тижня серпня

«Я не можу працювати»: слухаємо релізи четвертого тижня серпня

Yaron шукає митця, Лея розповідає про міфологічних персонажів у дебютному альбомі, The Unsleeping охолоджують, Yoxden співає про дуже життєве і зізнається, що не може працювати — слухаємо релізи четвертого тижня серпня.

Цього тижня релізи коментують — випускова редакторка Лірум Яна Ільків, музичний оглядач Артем Рісухін, новинарка Дарія Подвишенна та операційна директорка Марія Кравченко.

Sominaryst Bezsonnia

Київський діджей та електронний музикант Sominaryst випустив дебютний мініальбом. Він каже, що безсоння — те, що стало частиною повсякденнного життя його та його близьких протягом 2022-2023 років. 

Обкладинка альбому зображує коріння, що витанцьовує на фоні шуму, як символ нерозривного зв’язку з автентикою.

Yaron Куди зник митець?

Український хіп-хопер і сонграйтер Yaron випустив альбом Куди зник митець? Це вісім історій, які переживає ліричний герой протягом одного дня у Києві під час війни. У треках міркує на теми України, культури, музики, власні гріхи й страхи тощо.

To Eternity & The Curly — Теорія Любові

Виконавці презентують концептуальний спільний альбом у якому розповідають про пристрасть та взаємини. До альбому увійшло 13 композицій, серед яких є спільні роботи з Liia, Otoy та Tery.

Лея — Бестіарій

Лея випустила дебютний концептуальний альбом з використанням мотивів дарк-міфології. Вісім пісень — вісім міфологічних персонажів. Лея співає про Мару, Вовкулаку, Бавовнятка тощо.

Дарія Подвишенна: «Я чекала на вихід цього альбому відтоді, як почула Мару. З величезною любов‘ю до фольклору скажу, що альбом виправдав очікування. Щоправда, Бавовнятко наштовхувало на думки про байрактарщину, але вийшло навпаки, цікаво як за змістом, так і за звучанням».

ba.latskii — Ти

Це дебютний альбом інді-поп гурту балацький. Концентрація самотності, трек натхненний книжкою Жадана, втрата друзів на війні — про це та інші емоції, які відчувають виконавців слухайте в альбомі Ти і читайте за посиланням.

Karoon — Стан

Київський електронний дует випустив трек граничні стани людини: коли божевілля переростає в спокій, інтерес — у байдужість, активність — у депресію. У кліпі також крайнощі: від сповіді і покаяння на початку до абсурду і навіженості у кінці.

Артем Рісухін: «Давно хотів почути від Karoon щось саме таке: притомна спроба зробити щирий, цікавий трек. Попри затягнутість — це робота, в якій є і цілісна концепція, і музика, яку хочеться слухати. Навіть в кліпі, Karoon збавили свого внутрішнього Чарльза Бронсона з 11 до 8, і видали збалансований в трешовості віжуал».

Molodі — Допоможіть

Молодий гурт з Маріуполя Molodi презентував пісню й кліп Допоможіть, яким хочуть привернути увагу до депресії. 

Яна Ільків: «В нас чи не щотижня виходить треки на соціальні теми, зокрема й про депресію, але цю роботу хочеться виділити. Molodi не тільки безпосередньо в треці говорять про депресію, а й в описі відео пишуть про масштабність проблеми й залишають телефони гарячих ліній. Для мене така (не)дрібниця важлива і це про послідовність». 

Ми теж залишимо гарячі лінії за якими ви можете звернутися за психологічною допомогою:

— Лінія Національної психологічної асоціації (10:00-20:00 щодня, дзвінки безкоштовні): 0 800 100 102 
— Національна гаряча лінія для дітей та молоді ГО «Ла Страда-Україна» (цілодобово, дзвінки безкоштовні): 116 111 (з мобільного), 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного), 116 123 (з мобільного).

Nazva, Krutь — На дно

На дно — це перший трек з майбутнього альбому співпаць Гурма. Пісня На дно розкриває образність трикстерів — архетипних міфологічних персонажів. Виконавці кажуть, що текст пісні відображає «особливий шарм та чарівність» цих героїв.

Яна Ільків: «Мені здається, що якби ми досі ставили статуси, як колись в одній з соцмереж, то у Марини був би “в активному пошуку”. Цікаво спостерігати, як Марина Круть шукає себе. Вона потрохи виходить зі свого звичного образу. Спершу була пісня про корову, якою виконавиця пішла в більш масову музику. Тепер фіт з Nazva і в ньому вона теж звучить геть інакше. Цікаво спостерігати якою вона буде наступного разу і на чому врешті зупиниться».

Monokate, Go_A —  Vorozhyla

Трек був написаний під враженням від зйомок (Катерина Павленко зіграла епізодичну роль мольфарки) стрічки «Довбуш» й став лейтмотивом фільму. 

Пісня є першим релізом проєкту Monokate й була створена без участі музикантів гурту Go_A. 

Oi Fusk — Часточка суті

Це остання частина триптиха виконавця про тиск суспільства. За словами Oi Fusk, фінальний трек — це інтроспективний сюрреалістичний нарис, яким він ділиться зі слухачами та слухачками. Каже, що Часточка суті сповнена усвідомленням реальності та прийняттям того, що він бачить її інакше. 

Артем Рісухін: «Часточка суті — це наче Yung Lean, який загубився в постіронії, та став сприймати себе занадто серйозно. Але насправді, сюрреалістичним нарисам це притаманно. Цей трек існує здебільшого в орбітах самого Оі Фусика. В кожному рядку він ділиться рефлексією не зі слухачами, а з самим собою. Часточка суті ходить по краєчку претензійності, але цей трек вам точно треба послухати, бо Oi Fusk і справді намагається робити шось “інакше”».

The Unsleeping — Холодно

Уманський гурт випустив трек про відчуття себе в межах дому, коли здається, що весь світ став новим і незнайомим. 

Яна Ільків: «Ну, по-перше, база. По-друге, правда якось прохолодно від прослуховування і мені це подобається».

Артем Рісухін: «Трек Жити я слухав всю попередню зиму. Відчуваю, що Холодно буде в навушниках всю осінь. Хоча ні, це саме The Unsleeping відчувають так, що аж до мурашок».

Ratmir Bilodid — WOVE

Київський музикант випустив трек, у назві якого скомбінував два слова — війна (war) та кохання (love). Він каже, що Wove — про токсичні відносини, але з собою. 

Артем Рісухін: «Прекрасне аранжування та дуже атмосферна подача. Мені часто дуже не вистачає саме таких треків, де б я знаходив Grizzly Bear, але відчував і дотик українського авторства. Якщо вже говорити про токсичність, яка є темою треку, то ця композиція була б набагато кращою без вокалу».

thekomakoma — Більше ніж ми

Яна Ільків: «thekomakoma — один з улюблених моїх українських артистів. А ще я сентиментальна, тому часто розчулюся від його треків. Але цього разу не розчулило».

Palmyra — Літо

Дрім-поп гурт з Києва випустив трек, за їхніми словами, про канікули та стосунки пари на відстані. Артем Рісухін каже, що для треку про канікули, це занадто кволо: «Я не розумію, як можна співати про літо з настільки нульовою енергією».

Schmalgauzen — Розалінда

Яна Ільків: «Schmalgauzen віруситься у тіктоці й збирає солдаути. Я ніяк не можу зрозуміти своє ставлення до них. Найперше, що спадає на думку — вони хитрі. Роблять наче непогані треки, я часом навіть слухаю, навіть Розалінду вже двічі за сьогодні послухала, але стільки театральщини, що у мене відчуття наче мене намахують. З іншого боку — на те й вони й музично-театральний ансамбль. Словом, я ще розбираюся».

Артем Рісухін: «Schmalgauzen — театральна трупа, яка грає в музикантів. І це не погано, це місцями навіть добре. Бо поза вірусною фразою “губи мої — лаванда”, у гурту є приємні й розважальні джаз-рокові, водевілеподібні номери. Інша справа, що все це розвалюється як єдиний концепт. Бо насправді його немає. Є харизматичні вокалісти, одноманітні мелодії та саксофон, який тримає динаміку. Тексти, римоутворення та явне натхнення російським Аукцыоном, простигосподи — дуже хочеться, щоб Schmalgauzen говорили не тільки формою, а й цікавими сенсами. Бо поки що, повірити їм складно, а дивитися на це скучно».

renie cares — хвилями

Інді-гурт renie cares випустив пісню, у якій рефлексує на тему абсурдності використання ядерної зброї як засобу стримування. Це крайня робота перед випуском дебютного альбому легка нестерпність буття.

Артем Рісухін: «Неочікувано пацифістський трек від авторки, країну якої прямо зараз розривають на шматки в тому числі через відсутність абсурдної ядерної зброї. Цей трек з такою інфантильністю закликає “правих і лівих обійнятись” та помиритися “хіпстеру і полійцейському” — враження, що Хвилями лежав на хвилях памʼяті ще з 2010-х».

adm:t альбедо

Яна Ільків: «Я не одразу зрозуміла, що це новий трек. Загалом мені подобається музика adm:t, але воно все дуже одноманітне і часом ця одноманітність починає нервувати».

ДК Енергетик — Сонце

Київський постпанк гурт випускає першим реліз з майбутнього альбому, вихід якого запланований на кінець 2023 року. За словами музикантів, трек розповідає про прості речі й істини, які часом важко розгледіти через те, що нас постійно оточують тисячі різноманітних подразників

Мертвий півень, Жадан і собаки — Переваги окупаційного режиму

Яна Ільків: «Не знаю, що сказати про цей реліз, бо єдине запитання, яке виникає — шоб шо? Нормальний ж трек був, а зараз намагаються його в світ попси просунути».

Марія Кравченко: «Мені дуже не подобається, що зараз відбувається з Мертвим Півнем. Місько дуже відчував те, що співав, а зараз відчуття наче вони намагаються оновити все, що було створено раніше, але таким чином спотворюють те, що люди люблять. Так було із Ми помрем не в Парижі, яку переспівали із Соловій, так є і з Перевагами окупаційного режиму».

efski — Головний Поштамт

20-річний виконавець із Києва efski випустив, за його словами, психоделічну композицію, наповнена ейфорією від буденних речей, цікавими візуальними образами та аналогіями: «Головна у цій пісні — людина, яка усвідомила свою силу і тепер намагається осягнути власні бажання на шляху до досконалості».

Yoxden, Gario Nells — Я не можу працювати

Яна Ільків: «Олексію, я не можу працювати, бо потрібно танцювати мені. Тож пропоную на цьому завершити п’ятничний дайджет релізів».


Читайте також:

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024