Головна
>
Музика
>

«Вона гладила котика, питала де наркотики?»: слухаємо релізи першого тижня жовтня

«Вона гладила котика, питала де наркотики?»: слухаємо релізи першого тижня жовтня

Японсько-українська психоделіка від Heavenphetamine, альбом нестора, останній трек дуету Альоші й Влада Дарвіна, пісня про котиків, любов і страх від Bah.Roma та інше — слухаємо релізи першого тижня жовтня.

Цього тижня релізи коментують головний редактор Лірум Олексій Бондаренко, операційна директорка Марія Кравченко, музична журналістка Лєра Зданевич та музичний оглядач Артем Рісухін.

нестор EP причинно-наслідкові звʼязки

До мініальбому увійшло пʼять треків. У них, за словами нестора, він вбиває себе вчорашнього заради того, щоб оновитися та дати життя собі сьогоднішньому. Це звільнення від спогадів та ще один етап у творчості артиста. 

На альбомі є один фіт — робота з Nadeen. Більше про кожен трек читайте за посиланням.

Lykho — EP Невпинне відчуття

Микита Скоковський перед виходом повноформатника випустив мініальбом, який підсумовує тему тривожності й страху, що зростає попри всі зусилля «стати міцним».  

Heavenphetamine — Kyoen

Психоделічний японсько-український краут рок-гурт випустив на стримінгах дебютний трек та відео на нього. Kyoen — це японський термін, що означає свято або безумство. За словами музикантів, тексти зображують тих, хто розважається в цьому безумстві, тих, хто протистоїть, і тих, хто віддається, наводячи на думку запах пороху.

Артем Рісухін: «Насправді, складно назвати гурт прям українсько-японським, адже це скоріш — спільна робота з українськими музикантами. Сам же гурт з 2021 року живе у Сакартвело. Якщо ж облишити географічні нюанси, то це чудова психоделія, яка дійсно підходить під те безумство, в якому живе Україна з 24 лютого».

Alyosha & Vlad Darwin — Причастя

По-перше, це остання пісня, яку випускає дует Альоші і Влада Дарвіна. По-друге, вони кажуть, що це провокативна танцювальна і водночас лірична композиція. У пресрелізі пише, що Причастя має вінтажне звучання італійського диско 80-их років з елементами госпелу. Яні Ільків це звучить, як трек Альоші і Влада Дарвіна. 

А Марія Кравченко каже: «Від цього треку відчуття, що я знову у 2007, буквально. Бо власне, десь тоді й дізналася про існування Влада Дарвіна. Трек звучить десь так само, як він звучав б в той рік, як гімн Фабрики. До того ж у мене змішані відчуття від відеоряду до треку. Здається, що вони вирішили змішати усі можливі формати в відео».

Ilkiv — Бердичівський вокзал, Київське метро

Ilkiv — проєкт, створений співаком та автором пісень Кирилом Ільків у 2022 році. Він розпочав свою творчість із моменту тимчасової окупації міста Мелітополь, коли вимушений був втікати та будувати життя з нуля. У цій пісні виконавець співак рефлексує про те, яким стало його життя: постійно в дорозі, нові міста, потяги Укрзалізниці. А про Бердичівський вокзал співає, бо народився в Бердичеві.

VikaVishnya — Хмари

Співачка каже, що це мотиваційна композиція про пошук своєї долі і волі в житті. Про стан людини, яка знаходиться на межі між минулим і майбутнім, між тишею і розмовами.

Олексій Бондаренко: «Мені дуже подобається аранжування. Тут і класний електроорган, і приємні духові, і смілива партія ударних.  Ще й соло на саксофоні! Це ще звісно не Silk Sonic, але явно цілиться в тому напрямку. Було б круто, якби у нас було більше такої попмузики».

Cybermykola — Кривавий Гопачок

У пресрелізі, який нам прислав друг виконавця, пише, що Cybermykola може замінити своєю чорною сатирою в піснях Кровосток.  У цьому ж листі йдеться, що Cybermykola неординарна особистість з Павлограду, що поєднує чорний гумор з хіп-хопом, вапорвейвом і українським думером. А альбом Кривавий гопачок закодовує в собі світовідчуття музиканта, описує життя нашого народу, частиною якого кожен з нас відчуває себе, як ніколи сильно, за нього болить.

Kutovyi — Де ми шукали маленькі невдачі

Kutovyi написав цей трек на емоціях від звістки про загибель брата. Він намагався передати емоцію теплої ностальгії, що зігріває, змішаної з сумом від втрати.

Oxana Trach — Душу

За словами співачки, їй хотілося написати пісню про справжнє кохання, яке не змушує страждати, а щодня надихає та заспокоює. До створення цього треку її надихнув чоловік Микола, який є основним поціновувачем таланту співачки і військовослужбовцем.

Олексій Бондаренко: «Цей трек доводить, що для того, щоб звучати як Enko, не завжди потрібні всі їхні потужності. Або ж говорить про те, що нинішня попмузика в Україні рівняється на один тренд. У будь-якому разі це цілком приємно слухати й матиме свого слухача».

GG ГуляйГород — Милий

Етноелектро проєкт GG ГуляйГород презентували пісню про розлуку закоханих. Музичною базою для треку стала народна пісня Шумлять верби, але пісню адаптували під денсово-електронну обробку, де за основу взятий дроп-програш.

Артем Рісухін: «Антитеза до натхнення. Я не знаю, як можна так паразитувати на фольку, огортаючи його в фонк та похабну за виконанням електроніку».

ДК Енергетик — Шлях Ч.2

Київський постпанк гурт ДК Енергетик випустив третю пісню з майбутнього альбому. Трек є своєрідною інтерпретацією/продовженням попереднього, де ліричний герой не витримує натиски буденності, але при будь-яких обставинах продовжує з ними боротись та продовжує свій шлях не дивлячись ні на що.

Артем Рісухін: «Головна проблема українського постпанку — це капсула пост-совецькості. І вибратися з неї ДК Енергетик не можуть. Постпанк може бути верстальним в аранжуваннях, може бути цікавим і не шаблонним. Але чомусь, велика кількість українських гуртів, які йдуть у цей жанр все одно пасуться на полях 70-80-х крізь призму совецького плагіату. Як з цим боротись — не зрозуміло».

MBY — Тікай

22-річний поп/хіп-хоп виконавець з Київської області випустив трек у якому розповідається про ліричну героїню, яка не любить довгострокових стосунків.

Лєра Зданевич каже, що це музика, яку можна використовувати для сторіс з рукою на кермі бехи. А Марія Кравченко припускає, що пісня знайде свого слухача серед підлітків.

Spokusy — внутрішній конфлікт

Spokusy гурт Ігоря Черепанова (гітариста Aghiazma) та Alex’а Darein’а (соліста Layuchi Kvity), що створює українськомовний пост-панк/ньювейв з синтовим ретро-звучанням. А новий трек про те, що треба відчинятись світу, близьким, не воювати зі своїми демонами наодинці. А також про уважність до своїх близьких.

BOTASHE & Тиша — Птахи

Гурт Botashe і співачка Тиша випустили спільний трек та кліп, режисером якого є Віталій Слодиницький. Зйомки відео на пісню відбувались в Івано-Франківській області, а саме в Яремче та Татарові. Знімальним майданчиком стали скелі Довбуша та локації біля водоспаду Гук. Виконавці кажуть, що пісня наштовхує на думки про те, що кожен із нас хоч раз у житті бажав відчути легкість і волю, яку відчувають птахи. 

Bah.Roma — Котики

Це третій трек Романа Бахарєва за час повномасштабної війни. І сніпет на нього вже завірусився в тіктоці. Виконавець каже, що у пісні він досліджує такі поняття як любов і страх під час війни. 

Артем Рісухін: «Дуже складно докопатися, що саме досліджує Рома у цьому треку. Мені дуже хотілося б, щоб Рома досліджував свій сонграйтерський талант, який він загубив десь у 2018-му. Хук цієї пісні, що відлунює російським гуртом Мертвые дельфины тригерить неймовірно. Котікі-наркотікі».

REYA — Замок з піску

Анастасія Рей випустила трек про токсичне кохання, яке породжене порожніми обіцянками про краще майбутнє, що призводить до замкнутого кола сварок і розлучень. Лєра Зданевич: «Таке враження, що цей трек написала нейромережа, якій дали послухати українські радіостанції».

Уляна Ройс — Так просто буває

Ми знаємо, що в «маленькій кімнатці Лірум» є поціновувач творчості Уляни Ройс, тож Так просто буває у цьому дайджесті для нього.

Disappeared Completely — Personal 2

Український інді-гурт випустив ще одну пісню з майбутнього альбому, де відкриває для себе нове звучання і переходить у нову еру свого існування. Після написана фронтменом гурту Віталієм Шапкою, він каже, що це класична історія про людину, яку побило життя.

Олексій Бондаренко: «Дуже цікаво, як від гурту, що грає м’яку музику подібну на The xx, Disappeared Completely перебралися на територію постпанк рівайвалу. Кажуть, історія про те як людину життя побило. Для України цілком жизова історія. Все звучить цілком переконливо».

Dorofeeva — На самоті

Надя Дорофєєва разом з Іваном Клименком та Мішою Кацуріним написала трек про стан внутрішнього суму, беззахисності, розгубленості та вразливості, що живуть всередині багатьох з нас. На трек також випустили кліп, режисером якого став Інді Хаїт. У кадрі він показав Київ від світанку до вечора, від обріїв Троєщини до легендарного Київського велотреку.

Олексій Бондаренко: «Кліп Черкащина Латексфауни підхопив і багато в чому задав тренд в українській попмузиці. Тож Дорофєєва, яка претендує на статус співачки номер один на сьогодні, пробує різне і тут буквально звернулася до того самого режисара Інді Хаїта. На самоті нагадує Имя 505 помножене на Half Alive. Це все ще набір красивих картинок, але якщо раніше вони були просто яскравими, то тепер ще й стильні й такі, що можна нарізати на тіктоки (що Надя дуже активно робить, бо мені цей кліп випадав частіше, ніж будь-що за останній тиждень). Загалом, я думаю, що ледь не кожен знайде тут кадри, які сподобаються (мені, наприклад, подобається на фоні скатертини). Але залишається все та ж проблема – генерувати сенси, а не тільки качову музику Дорофєєвій поки не дуже виходить».

Шумей — Волосся

Олексій Бондаренко: «Мене щоразу вражає як Шумею вдається балансувати між ліричним попом і відвертим ресторанним шансоном. Видно, що в нього є смак і бачення. Але конкретно на цьому треці його сильно хитає в сторону корпоративів і весіль. Я все розумію, з кожним таким треком вірогідність заробляти все більше й більше росте, але я щиро вірю, що Шумей може стати великим артистом і для великої сцени, а не тільки застіль».

Женя і Катя — Не знати де ти

Олексій Бондаренко: «Женя і Катя мене завжди підкуповували своєю оголеною простотою. Ця музика абсолютно не намагається видаватися чимось більшим, ніж вона є — милими гітарними баладами про любов. Ця пісня — не виключення, хоча тут набагато багатше аранжування. Хоч я і не впевнений, що воно взагалі треба».

typiv — котики їбуться

Лєра Зданевич: «Навіщо у 2023-му році українськомовні клони Пошлой Молли — я не розумію. Як на мене, цю музику варто поховати у 2017-му, разом з модою на такий жахливий автотюн. Що найгірше, це не переосмислювання, не додавання чогось нового до готової формули, а тупо копіювання стилю».

Блок «Яна Ільків дивується, що це існує»

Vera, Пилип Коляденко — Голос

Так ось колаба Вєри Брєжнєвої і Пилипа Коляденка, який зафітував не під  сценічним іменем Phil It.

Тік — Без ансамбля

Марії Кравченко здається, що цей трек — крик душі Бронюка.

Дядя Жора — Моя мала

Артем Рісухін: «Певно, у кожної пісні є свій слухач. Я лиш хочу, щоб таких треків не існувало. Це жахливий, тупиковий в еволюції несмак. Мені фізично боляче. Я хочу загорнутись у ковдру».


Читайте також: «Ми навчилися стільки всього, чого не планували вчитися»: промова Катерини Калитко на відкритті Lviv BookForum

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024