Головна
>
Музика
>

«А я не п’яна, я щаслива»: слухаємо релізи останнього тижня серпня

«А я не п’яна, я щаслива»: слухаємо релізи останнього тижня серпня

17 треків від Андрія Бармалія, тікток-хіт від Adam, трек-трилер від Sheetel та інше — слухаємо релізи останнього тижня серпня.

Цього тижня релізи коментують — головний редактор Ліруму Олексій Бондаренко та випускова редакторка Яна Ільків.

Куди дзвонити? — Барончик Шон

У 2021 році Максим Тощо знайшов собі друга й зробив разом з ним свій варіант британського брекзит-кору. Як кажуть на лейблі Потоп, Барончик Шон — мініальбом дурнуватої комедії, антитеза панельному постпанкові та просто крутий гітарний проєкт з мистецькою претензією.

Andrii Barmalii — autoportrack

Це дебютний альбом Бармалія, який складається з 17 треків.

Олексій Бондаренко: «Альбом із 17 треків, над яким довго велася робота не можна оцінити за один день. Але що я можу сказати з першого прослуховування — це як мінімум щось нове для української сцени. І це можна слухати повним альбомом. Однозначно цікава робота».

квіткіс — Ритмоплин

Третій студійний альбом квіткіс присвятив гуртам і артистам, які в 90-х та у 00-х створювали й розвивали українську альтернативну сцену. Зокрема, гуртам  Фактично Самі, Мертвий півень, Воплі Відоплясова, Фліт, Тартак, The Вйо та іншим. Більше про кожен трек читайте тут.

Kurs Valüt — Next

Це перший реліз гурту за два роки. За словами учасника гурту Євгена Гордєєва, текст пісні — лише інтерпретація музики, а музика — інтерпретація стану у якому був митець на початку повномасштабного вторгнення. У коментарі Ліруму він також сказав, що структура треку має тримати в напрузі шляхом непередбачуваної появи чи то куплетів, чи то приспіву. Над відео працював режисер Максим Коцький.

Лєра Зданевич каже, що перший трек нового етапу Kurs Valut ознаменовує їхню тягу до постулатів мінімал-вейву, на який вони так часто посилаються. Більше про реліз читайте за посиланням.

Adam Щаслива

Трек гурту вже встиг завіруситися в тіктоці.

Олексій Бондаренко: «Мені останнім часом здається ніби Adam перемкнув всю свою увагу на продюсування інших артистів і підзабив на власну творчість і релізи. По-перше, це дуже простенький кліп як для рівня Міші Клименка. А по-друге, захід на територію такого собі більш інтелігентного Міші Крупіна. Нам теж треба власний шансон, особливо зараз. Але мені здається Adam може це робити потужніше»

beshket, Воха Святі німіють

beshket та Воха випустили другий спільний реліз. Кажуть, що джерелом натхнення було сприйняття сучасної картини українських реалій під постійне прокручування у собі реп музики й тому у треці підіймають тему удаваної «святості». 

Стася — Не ходи в ліс

За словами виконавиці, у цьому треці описується внутрішня боротьба та суперечності, що виникає, коли ми стикаємося з негативними думками та спокусами. 

Олексій Бондаренко: «Певне з усіх треків Stasya це найцікавіший, бо цього разу артистка не прикривається напівмірами, і видає цілком чесний і прямолінійний драм-н-бас. Але якщо чесно я давно перестав розрізняти її кліпи (та, переважно, пісні) між собою. Це якийсь конвеєр однотипних треків в пошуках хіта».

Рожевий Бліндаж і Гав Гав — Бомбосховище

Підлітковий проєкт гурту Хамерман знищує віруси випустив трек Бомбосховище. ХЗВ кажуть, що це хіт.

Обережно: на початку відео чути звук сирени.

TAB Злива

TAB сольний проєкт колишнього учасника гурту Сальто назад та учасника гурту Kalush Orchestra Саші Таба. Перший сольний трек — про любов та підтримку, а також про почуття глибокої прихильності до іншої людини.

Олексій Бондаренко: «Музичний шлях Саші Таба – одна з найдивніших і найсумніших історій в українській музиці. Ніби і Сальто Назад був успішним проєктом. Ніби і проєкт Sasha Tab мав майбутнє, особливо враховуючи, що Саша вловив як працює тікток ще до того як там з’явилися 90% сьогоднішніх зірок. Але врешті Саша опинився на бек-вокалі у Kalush Orchestra, та й усе. І ось новий псевдонім, не дуже новий звук і доволі шаблонний аренбі про любов. Нічого поганого не можу сказати про трек, він душевний і красивий. Але я геть не розумію, чого мені чекати від цього артиста далі».

Karoon — Пісок

Музиканти кажуть, що Пісок є переосмисленням фрази американського астронома Карла Сагана: «Космос всередині нас. Ми створені із зіркового пилу і є способом, з допомогою якого Всесвіт пізнає себе».

Це перший анімаційний кліп гурту. Над ним працювала ілюстраторка з Києва Альона Котляренко, яка працювала у тандемі разом з режисером монтажу та аніматором Богданом Омельянченком.

Oleynik — Не згасай 

У пісню виконавець вклав «ті переживання та емоції, які накопичилися в ньому за час повномасштабного вторгнення».

Komisiia — Непомітно (Закінчилось літо)

Київський гурт Komisiia випустив меланхолійний трек. Кажуть, що це пісня про дорослішання, яке відчуваєш в серпні гостріше ніж зазвичай. 

Олексій Бондаренко: «Komisiia завжди мені імпонували через їхню любов до мрійлового фанку. Власне саме за це я люблю гурт Parcels. Це гурт який має великий потенціал на українській сцені (На щастя вони перейшли на українську) – через те, що вони не намагаються бути естрадними зірками. Але водночас і не претендують на лаври виключних митців. Вони просто роблять класну музику, а це найпряміший шлях до успіху».

Entely — фіолети

Співачка Entely каже, що фіолети — легкий та романтичний інді-поп.

Олексій Бондаренко: «У Entely є щось надзвичайно манливе. Можливо, це суб’єктивно, але її вокал і така обережна і навіть злегка наївна електроніка з натяками на драм-н-бас, мене купують повністю. Але, здається, тут не завадить більш серйозний підхід до продакшну, бо щоб розчути текст треба сильно постаратися. Власне навіть банально по гучності пісня поступається усім сусідам по плейлисту».

Sheetel — Кумедний

Київський артрок гурт випустив другий українськомовний трек тривалістю 8 хвилин.  Це перша композиція гурту, у якій зникає фортепіано і на перший план виходять гітари. Музиканти кажуть, це втеча у сни та вигадані світи, зріле усвідомлення наслідків та переосмислення такого досвіду в контексті реальності. 

Яна Ільків: «Мені стає дуже тривожно від прослуховування. Напруга зростає, як у трилерах і мені від цього якось аж некомфортно, бо відчуття що от-от щось трапиться».

Олексій Бондаренко: «Мені здається Sheetel все ще знаходиться в пошуці своєї форми, але “Кумедному” навіть гріх закидувати хронометраж у 8 хвилин. Трек настільки грамотно й обережно розвивається, передусім накаляючи атмосферу, а не просто збільшуючи кількість інструментів, що лишається лиш почуватися, ніби передивляєшся трилер. Дуже крута робота, яка вайбом нагадала мені стиль гурту VETO. Одразу залетіла до плейлиста».

2tone — Неперевершено красива

Яна Ільків: «Якщо на кожну нову пісню гурту все одно хочеться казати “5nizza на мінімалках”, можливо час спробувати якусь іншу схему».

Олексій Бондаренко: «З піснями а-ля “дворова тєма під гітару про любов» у тебе є такі шляхи. Перший – вона має надзвичайно чіпкий текст, який одразу залітає всім, як це вміло роблять, наприклад, Бумбокс. Другий – коли тобі вдається робити майстерні мелодії як Ед Ширан або (трохи слабше) Passenger. Третій – це звучить як прохідний шансон для радіо. На жаль, у цьому випадку це третій варіант, хоча мені здається, що 2tone мають потенціал розворушити свою творчість. Можливо для цього просто треба озирнутися по сторонах».


Читайте також: Плейлист: кого слухає Паліндром?

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024