Головна
>
Культура в регіонах
>

Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина

Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина

Лірум продовжує відкривати вам артистів з різних регіонів України, які найбільше постраждали від російської агресії. Сьогодні знайомимося з артистами родом з Миколаївщини.

Миколаївщина — край блекметалу, провокативного репу та поппанку, який збирає повні зали по всій країні.

Слухайте музику найцікавіших артистів родом з Миколаївщини на зручних стрімінгових платформах:

Tankataka — артистка, яка народилася і виросла в Миколаєві, проте вже багато років живе закордоном. У творчості поєднує інді-поп, дрім-поп, синті-поп та інші жанри. Після початку повномасштабного вторгнення пише здебільшого пісні про війну. Зокрема, вона присвятила трек рідному Миколаєву, а також рефлексувала щодо теракту на Каховській ГЕС.

Cherry-merry — миколаївський гурт, що грає суміш гітарного інді-року з гранжем. Почали свою діяльність у 2010-му та випустили один ЕР та LP, а також купу синглів. Музиканти виступали на багатьох українських фестивалях та кілька раз їздили у європейські тури. 

Сусіди стерплять — поппанк гурт, на чиєму рахунку два лонгплеї, а також купа синглів. Свій стиль називають «нєфор-роком». Відомі за піснями Стану геєм, Дівчина з Порнхабу, Залежність, Дівчинка-панк.

Lizgunova — гурт Ольги Лізгунової, яка відома за участю в гуртах Пающиє труси та Скрябін. У межах проєкту Ольга співає авторські пісні та кавери на пісні Скрябіна.

Spacefields — електронний проєкт, який за два роки існування понад 20 пісень, але завершив свою діяльність через творчі розбіжності музикантів. Згодом один з учасників повернувся до іншого свого проєкту — Cheban.

Cresco — миколаївський репер, автор ютуб-каналу про реп Uarapean та суддя Exit Battle. У 2021-му видав альбом Гештальт — сюжетну історію на 8 треків та 8 аудіоповідомлень, де ліричний герой бореться з минулим та шукає власне «я» після повернення до рідного міста.

Delta Arthur (раніше — DeltaA) — репер та режисер, який знімав кліпи для Alyona Alyona, Kalush, MBY, Mykola Vynar та O.Torvald. Артист записав чотири альбоми, влізав у біфи з іншими реперами та заробив впізнаваність через скандали. Зокрема він у 2019-му курив марихуану в McDonalds та на балконі Миколаївської міськради та виклав відео з цим в соцмережі. Відео розлетілося в ЗМІ, а самого репера розшукувала поліція.

Cheban — попрок-виконавець, який запустив свій проєкт у 2019-му після розпаду гурту Spacefields. Наразі випустив 8 пісень.

Namyv — акустичний проєкт 15-річного Іллі Кіро, який робить музику власноруч на домашній студії. Попри юний вік, артист надзвичайно продуктивний — випустив уже два мініальбоми та кілька синглів.

Sergey Kroitoru — попрок-проєкт, заснований у 2009-му. За час існування гурт записав багато пісень, проте не всі вони доступні на стрімінгових платформах. У 2023-му гурт випустив студійний лайв «Sergey Kroitoru Live Session Film», яким підсумував миколаївський період творчості. Наразі учасники гурту живуть та працюють у Києві.

Rmk Mykolaiv — альт-рок гурт, який почав карʼєру у 2022-му із запису пісень на слова українських поетів. Згодом музиканти записали альбом Квітка Сонця з авторськими піснями.

Anguish O’Mine — гурт, який зібрався у 2019 та грає прогресив метал. Наразі гурт має три сингли — The Expanding Universe, What We Deserve та Аnguish. 

Këkht Aräkh — one-man-band, створений у 2018-му ексучасником депресів блек метал гурту Cuckoo’s Nest Дмитром Марченком (Crying Orc). Пісні проєкту пронизані концепцією фантазійного всесвіту, також Дмитро серйозно підходить до візуальної естетики у кліпах. Наразі артист дислокується у Берліні.

The Infestation — гурт, який видання Neformat називає знаковим в українському дезкорі. Музиканти зібралися у 2008-му, видавши кілька синглів, ЕР та лонгплей Fractal Delusion. 

ZZ Stop — кросовер-гурт, який утворився у 2022-му та пише музику на злободенні теми російсько-української війни.

Wiseword.Nidaros — даркфолк-проєкт, який існує з 2010-го року та за цей час видав 9 лонгплеїв, зокрема спільний з одеським дуетом Casa Ukrania.

DeFoRa — ню-метал гурт, який сформувався у 2008 під іменем L.O.S.T. На початку свого існування гурт виступав на багатьох концертах та фестивалях, а згодом випустив ЕР Core. У 2021-му році гурт розпався, так і не випустивши дебютний лонгплей.

Slice & Dice — стоунер/гараж гурт, який зібрався у 2017-му. Наразі у їхньому творчому доробку — дебютний LP RedShift, який вийшов на початку 2022.

Mass Terrorx — електро індастріал гурт, заснований Віталієм Человенком та Романом Ряснянським у 2015-му. Проєкт випустив альбоми: Evil Church In Da Club у 2017-му та Wallflower Messiah у 2020-му. Наразі музиканти готують третій альбом, який тяжітиме в бік олдскульного електроіндастріалу.

Eternal Decline — металкор-гурт, який був заснований у 2014-му. На рахунку гурту два ЕР та сингли. Останній сингл Вогонь гурт присвятив підтримці морального духу українців під час повномасштабної війни. 

Mrtva Vod — блекметал-проєкт, названий на честь річки Мертвовод, яка протікає в Миколаївській області. Над музикою проєкту майже повністю працював Іван Мамикін, кілька гітарних партій для дебютного ЕР Flora of Evil, який вийшов у 2021 році, записав Євген Дребет. У квітні 2022 вийшов лонгплей Divided in Life. На початку повномасштабного вторгнення Євген та Іван вступили до лав ЗСУ у різні бригади. Євгена захопили в полон під час оборони Маріуполя у 2022 році, де він перебуває і досі.

Dead Christ Cult — блек/трешметал-гурт, який був заснований у Миколаєві у 2003-му. За час діяльності проєкт випустив 8 альбомів, проте послухати їх можна здебільшого на фізичних копіях, оскільки на стрімінгових платформах доступний лише один альбом — Христосмерть.

69 Кроків — металкор-проєкт, заснований у Первомайську в 2018-му. Гурт активно гастролює і в 2024-му випустив дебютний альбом Кохання вмирає тихо.

Korveld — мелодик блек метал проєкт Кирила Тітова, який має ютуб-канал з каверами, а також пише авторську музику. Наразі в проєкту є один лонгплей, виданий у 2022-му році та кілька синглів. 

Yarek Ovich — атмосферик/депресив метал проєкт Олександра Ярмолича, який почав активну діяльність у 2014-му, випустивши мініальбом A Place of Solitude. Артист створював цей проєкт задля того, щоб боротися з тривогою і депресивними станами, тому пісні повні метафор на його особисті переживання.

Дана публікація/стаття була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації/статті є виключною відповідальністю Ліруму і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте також: Як звучить Херсонщина

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024