Головна
>
Кіно
>

Чому варто відвідати фестиваль «Лінія іспанського кіно»?

Чому варто відвідати фестиваль «Лінія іспанського кіно»?

З 6 по 10 липня у Києві, в кінотеатрі «Жовтень» відбудеться фестиваль «Лінія іспанського кіно», де покажуть 5 знакових іспанських фільмів останніх років, які здобули визнання на батьківщині й у світі.

LiRoom є інформаційним партнером події, тому розповідаємо про 5 причин, чому варто відвідати цей фестиваль.

Причина перша: титуловані стрічки та учасники світових фестивалів

У справжніх кіноманів під час фестивалю буде можливість подивитися титуловані стрічки й фільми-учасники світових фестивалів:

  • Фільм-відкриття фестивалю «Найкращий бос» Фернандо Леона був визнаний найкращою європейською комедією 2022 року за версією Європейської кіноакадемії. Також стрічка була номінована на іспанську кінопремію «Ґоя» 2022 року в категоріях «найкращий фільм», «найкращий режисер», «найкращий актор у головній ролі», «кращий оригінальний сценарій», «найкраща музика до фільму» та «найкращий монтаж». А головну роль зіграв оскароносний Хав’єр Бардем.
  • Фільм «Чемпіони» був лавреатом іспанської кінопремії «Ґоя» 2019 у номінаціях  за найкращий фільм, пісню й актора-дебютанта. Також стрічка претендувала на здобуття Премії «Оскар» від Іспанії у категорії «Найкращий міжнародний фільм» 2018 року.
  • Стрічка «Колискова» також була номінована на кінопремію «Ґоя» 2023 року в трьох номінаціях. Фільм отримав «Золоту біснагу» як найкращий іспанський фільм та «Срібні біснаги» за найкращу жіночу роль і сценарій. Окрім того, фільм здобув премію Asecan за найкращий дебют, премію Signis, премію Молодіжного журі та премію Feroz Puerta Oscura як найкращий фільм у 2022 році. У 2023 році фільм брав участь у секції Panorama на Берлінському міжнародному кінофестивалі у 2023 році. 
  • Фільм «Душа команди» був відзначений за найкращий продакшен-менеджмент, а також за найкращі фільм, режисуру, сценарій, музику до фільму, жіночу роль другого плану, дизайн костюмів та операторську роботу на Валенсійській аудіовізуальній премії Berlanga у 2022 році.
  • Стрічка «Стіни говорять» потрапила в офіційну програму Міжнародного кінофестивалю у Сан-Себастьяні та в офіційну програму Талліннського кінофестивалю «Темні ночі» у 2022 році.

Причина друга: історії на будь-який смак

Кожен з п‘яти фільмів програми розповідає різні історії. Наприклад, «Колискова» — про материнство, «Чемпіони» — про спорт і взаємодію з людьми з ментальними порушеннями, «Найкращий бос» — про токсичні робочі відносини, «Душа команди» — про дітей і їх виховання, «Стіни говорять» — про мистецтво. 

Причина третя: переважно комедійна програма

Три з п’яти стрічок, які покажуть у межах фестивалю — це комедії. Так, «Найкращий бос» — корпоративна комедія, головний герой якої намагається бути ідеальним керівником для своїх підлеглих. Він невпинно працює задля добробуту співробітників. Усе тому, що прагне отримати престижну нагороду за досконале ведення бізнесу.

«Душа команди» — це сімейна комедія. Головна героїня — нова черниця в інтернаті, вихованці якого зустрічають жінку пустощами й витівками. Щоб завоювати повагу юних розбишак, вона започатковує шкільну футбольну команду.

«Чемпіони» — спортивна комедія, в якій тренер з баскетболу отримує завдання зробити чемпіонів з команди людей з ментальними порушеннями.

Причина четверта: нова роль Хав’єра Бардема

На відкритті фестивалю покажуть стрічку «Найкращий бос» від продюсерів серіалів «Молодий папа» й «Новий папа». Головну роль у фільмі зіграв Хав’єр Бардем. 

Раніше він грав страшного психопата у «Старим тут не місце», сумнозвісногонаркобарона в «Ескобарі», капітана Салазара у «Піратах Карибського моря». Тепер Хав’єр Бардем — у ролі харизматичного бізнесмена, який невпинно працює задля добробуту співробітників або заради престижного призу.

Причина п’ята: один з останніх фільмів іспанського режисера Карлоса Саури

У лютому цього року не стало Карлоса Саури, який вважається одним із найбільш знакових іспанських режисерів. Автор понад 50 стрічок, три з яких були номіновані на «Оскар» («Мамі виповнюється сто років», «Танго» та «Кармен»), — володар численних нагород: Bafta, двох «Срібних ведмедів» та одного «Золотого ведмедя» Берлінале, чотири рази призер Канн. 

На фестивалі покажуть одну з останніх робіт режисера — «Стіни говорять». Це захоплива та особиста подорож — від перших графічних революцій, які відбулись на стінах доісторичних печер до найбільш авангардних міських образів. Компанію в цій мандрівці складуть Мігель Барсело — перший із живих сучасних художників, виставлених у Луврі, митці стріт-арту Musa 71 і Suso 33 та інші.


Читайте також: Шлюб за домовленістю, моторошне вбивство та пошук ідентичності: Одеський кінофестиваль оголосив програму

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024