Головна
>
Кіно
>

Шлюб за домовленістю, моторошне вбивство та пошук ідентичності: Одеський кінофестиваль оголосив програму

Шлюб за домовленістю, моторошне вбивство та пошук ідентичності: Одеський кінофестиваль оголосив програму

З 19 по 26 серпня відбудеться 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль. Організатори фестивалю оголосили національну конкурсну програму — до неї увійшло увійшли 10 повнометражних фільмів. Зокрема, за нагороди змагатимуться ігрові та документальні стрічки.

Ігрові фільми

«Валерія виходить заміж», режисер Мікаль Вінік, продюсери: Аелет Каіт, Амір Харель, Володимир Яценко та Анна Яценко.

Стрічка розповідає про молоду дівчину Валерію, яка приїжджає з України до Ізраїлю, щоб зустрітися зі своїм майбутнім чоловіком. Вони мають одружитися за домовленістю в Інтернеті. В аеропорту Валерію зустрічає її сестра Христина зі своїм чоловіком — жінка вже певний час живе в Ізраїлі, і вийшла заміж так само за домовленістю. Христина задоволена своїм життям і хоче того ж для своєї сестри. Але впродовж дня у Валерії з’являються сумніви.

«Мій карпатський дідусь», режисер Заза Буадзе, продюсери: Андрій Суярко, Алла Овсяннікова, Олександр Коваленко та Володимир Філіппов.

За сюжетом молодий італієць Мікеле, який має українське коріння, вирушає до далекого селища в Карпатах, щоб розвіяти прах своєї матері. Тут живе його дід Михайло, колишній клоун на ім’я «Буба». Співіснування Михайла і Мікеле супроводжується серією карколомних подій, які перетворюють серйозні речі на трагікомедію і назавжди об’єднують колись роз’єднані долі дідуся та онука.

Режисер Заза Буадзе

«Сашенька», режисер Олександр Жовна, продюсери: Олександр Жовна та Євген Сівков.

Фільм про шокуюче вбивство, що потрясло радянське суспільство сімдесятих. Вночі хтось розстрілює з мисливської рушниці немолоде подружжя у їхньому ж ліжку, залишивши сиротою їх двадцятилітнього сина, прикутого до інвалідного візка. В ході слідства спливає таємнича історія життя, на перший погляд звичайної радянської родини. Проте, лише на перший погляд.

«Ти мене любиш?», режисерка Тоня Ноябрьова, продюсери: Анастасія Буковська, Данило Каптюх та Микита Буковський.

Події відбуваються за рік до розпаду Радянського Союзу. Сімнадцятирічна Кіра зустрічається з важливими змінами у своєму житті, саме в той час, коли Україна звільняється від радянського впливу. Разом вони шукають свою ідентичність і досліджують нові, властиві кожному підлітку речі — бунтарські, смішні, небезпечні….

Документальні фільми

«Звідки куди», режисер Мачек Хамела, продюсери: Пьотр Ґравендер та Мачек Хамела.

У фільмі зображене правдиве та близьке спостереження за евакуацією українців, які вирішують залишити свої домівки, щоб врятувати життя. Їм допомагає польський волонтер Мачек Хамела. Його евакуаційний автомобіль долає десятки тисяч кілометрів аби відвезти біженців до Польщі, якомога далі від війни. Мачек проїжджає повз покинуті будинки, заміновані поля та численні військові блокпости, фільмує документальну стрічку за кермом автомобіля та пропонує глядачеві місце у машині.

Нагадаємо, що фільм отримав головну нагороду міжнародного конкурсу на фестивалі Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії. Прем‘єра фільму цьогоріч відбулася на Каннському кінофестивалі.

«Деміург», режисерка Ольга Семак, продюсерка Олена Семак.

Це трагікомедія про сільський аматорський театр на Волині. В пошуках подолання особистої кризи відомий столичний актор Петро повертається в рідне село, аби разом зі своїми односельцями створити театр, і в такий спосіб довести самому собі, на що він ще здатен.

«День Незалежності», режисер Володимир Тихий, продюсери Ігор Савиченĸо, Володимир Тихий та Андрій Котляр.

Події фільму відбуваються в один день: 24 серпня 2022 роĸу, ĸоли Уĸраїна святĸує 31-шу річницю відновлення незалежності. Фільм поєднує місця та людей, яĸі найĸраще передають дух воєнного часу в ĸраїні. Це відносно безпечні міста Київ та Львів, міста під щоденними раĸетними обстрілами Харĸів та Миĸолаїв, оĸоп на лінії фронту в Донецьĸій області та пляжі Одеси. Фільм представляє один день з життя: пляжного поліцейсьĸого патруля, жінĸи-війсьĸовослужбовця, солдата швидĸого штурмового підрозділу, солдата мінометного підрозділу, працівниці пабу, художниці та ĸолишнього депутата парламенту.

Огляд на стрічку від кінокритика Ігоря Кромфа можна прочитати за посиланням.

Кадр з фільму

«Крихка пам‘ять», режисер Ігор Іванько, продюсери Олександра Братищенко, Марія Пономарьова та Ігор Іванько.

Фільм «Крихка пам’ять» — режисерський дебют оператора Ігоря Іванька, який розповідає про свого свого діда — відомого в радянський період оператора Леоніда Бурлаку. Ігор має дізнатися, ким був й про що мріяв його дід, допоки хвороба Альцгеймера не відбере у Леоніда можливість впізнавати онука.

«Ми не згаснемо», режисерка Аліса Коваленко, продюсери Яна Калмикова, Валерій Калмиков, Олексій Кобєлєв, Стефан Сиоан, Катажина Кучинська, Томаш Моравський.

Донбас, 2019 рік. Вдалині досі відлунює гуркіт попереднього російського вторгнення, а в повітрі вже відчувається наближення нового. На цьому позірно бляклому воєнному тлі п’ятеро підлітків вперше серйозно задумуються про власне майбутнє. Їхні енергія, ентузіазм і надія дають їм змогу попри всі обставини прожити останні золоті миті дитинства на повну силу. Вони мріють втекти не лише від війни, але й від нудьги маленького містечка. Тоді несподівано їм трапляється нагода вирушити в довгу подорож до самісінького Непалу. Чи збудеться їхня мрія підкорити світ?

«Правило двох стін», режисер Девід Гутник, продюсери: Ольга Бесхмельниціна, Сем Бісбі та Стейсі Райс.

Фільм розповідає про війну в Україні очима митців, які живуть і творять у розпал воєнних подій. Робота висвітлює роль культурного та духовного спротиву в часи потрясінь. Зокрема, у фільму покажуть засновницю Львівського муніципального Мистецького центру та культурної агенції «Лінія втечі» Ляну Мицько, музичного виконавця Паліндрома, львівську художницю із псевдонімом Kinder Album, художницю та ілюстраторку Богдану Давидюк та культурну активістку Діану Берг.

Нагадаємо, цьогоріч фільм потрапив у програму кінофестивалю «Трайбека», який проходив з 7 по 18 червня у США.


Одеський міжнародний кінофестиваль — щорічний кінофестиваль, який проводиться в Одесі у середині липня. Уперше відбувся у 2010 році. Перші два роки фестиваль позиціонував себе як фестиваль фільмів для глядачів із особливим почуттям гумору. Згодом розширив спрямованість і заявив про себе як фестиваль артмейнстриму: кіно високого художнього рівня, розраховане на широку аудиторію. Із 2016 року конкурсна програма складається з трьох повноцінних розділів: Міжнародна конкурсна програма, Національна конкурсна програма (включає повнометражні та короткометражні фільми виробництва України або зняті в ко-продукції з Україною) та Конкурс європейських документальних фільмів.

Цьогоріч Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться на декількох локаціях. Зокрема, покази конкурсних та позаконкурсних програм фестивалю та індустріальні заходи відбудуться у Чернівцях. Покази ретроспективних та спеціальних програм відбудуться в Одесі в кінотеатрі Multiplex. Переможці Національного конкурсу визначаються в таких номінаціях: «Найкращий український повнометражний ігровий фільм» та «Найкращий український повнометражний документальний фільм».


Читайте також: Кінопремія «Золота Дзиґа» оголосила список номінантів

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024