Головна
>
Кіно
>

Фільм-відкриття, документальна програма, «Квірчик» для підлітків та інше: кінофестиваль Sunny Bunny оголосив повну програму

Фільм-відкриття, документальна програма, «Квірчик» для підлітків та інше: кінофестиваль Sunny Bunny оголосив повну програму

10 квітня другий квір-кінофестиваль Sunny Bunny анонсував повну програму заходів події. Подія відбудеться у кінотеатрі «Жовтень» (Київ) із 19 по 26 квітня 2024 року. Метою заходу є продемонструвати глядачам все різноманіття сучасного ЛҐБТКІА+ кіно.

Абонементи та квитки на фестиваль Sunny Bunny – 2024 уже в продажу, придбати їх можна за посиланням

Лірум є інформаційним партнером події. 

Фільм-відкриття

Фестиваль відкриє дебютна стрічка Хуліо Торреса «Проблеміста». Актор та сценарист Saturday Night Live не лише виступив режисером, але й зіграв головну роль. Окрім нього, в стрічці зіграли такі актори, як Тільда СвінтонДоктор Стрендж», «Хроніки Нарнії: Лев, чаклунка та шафа», «Щось не так з Кевіном»), Ізабелла Росселіні Синій оксамит», «Родичі»),  Ґрета ЛіМинулі життя», «Ранкове шоу») та репер RZA. Сюжет переосмислює «американську мрію»: дизайнер іграшок Алехандро приїжджає до Нью-Йорка з рідного Ель-Сальвадора, щоб втілити свої мрії.

Документальна програма

Національною прем’єрою документальної програми стане стрічка «Транс-втікачі» від незалежної кінорежисерки та ЛҐБТКІА+ активістки Жа Бабаєвої. Фільм описує життя трансгендерних активістів та біженців з України, які намагаються облаштуватися в Берліні на тлі повномасштабної російської агресії та геноциду в Україні. Одного дня Ганна помічає, що Кирило дедалі частіше використовує наративи «Я поза політикою», що стає причиною суперечок.

Фото: кадр із фільму «Транс-втікачі»

Німецький доку-фікшн «Життя — не змагання, але я перемагаю» Юлії Фур Ман здобув приз журі на Тижні критики у Венеції та номінувався на Queer Lion. Фільм описує команду квір-атлеток, які прагнуть віддати належне тим, хто був позбавлений шансу зійти на п’єдестал. Об’єднавшись, вони створюють радикальну утопію, де жорсткі ґендерні рамки змагальних видів спорту відсутні.

Фото: кадр із фільму «Життя — не змагання, але я перемагаю»

Ізраїльський документальний фільм «Табу: Амос Ґуттман» був представлений на престижних кінофестивалях у Роттердамі та Thessaloniki Documentary Film Festival, який вважається одним з найважливіших форумів для документального кіно. Стрічка присвячена життю та творчості новаторського режисера квір-кіно Амоса Ґуттмана, яке обірвалося через СНІД.

Фото: кадр із фільму «Табу: Амос Ґуттман»

Документальний мюзикл «Засуджені» занурює глядачів у життя квір-спільноти в’язниці Буенос-Айреса, де один з героїв створює рок-гурт. Стрічка від режисерки театру та кіно, письменниці Лоли Аріас була номінована на Teddy Award на Берлінале та здобула дві нагороди на Thessaloniki Documentary Film Festival.

Фото: кадр із фільму «Засуджені»

«Невідомий майстер: Спадок Джорджа Платта Лайнза» — це документальний фільм від визнаного майстра, ікони моди та реклами Сема Шахіда (колишнього креативного директора Calvin Klein, який також відродив бренд Banana Republic). Це його перший документальний фільм за 35 років, і він присвячений маловідомому фотографу Джорджу Платту Лайнзу, чий творчий доробок лише зараз отримує належне визнання.

Фото: кадр із фільму «Невідомий майстер: Спадок Джорджа Платта Лайнза»

Фільм «Шляхи бажань» від транскінорежисера Джульса Роскема пропонує радикально новий погляд на трансмаскулінну сексуальність та історію. Стрічка була представлена на престижному фестивалі незалежного кіно Sundance та здобула нагороду «Срібний Александр» у секції молодого кіно на Thessaloniki Documentary Film Festival.

Фото: кадр із фільму «Шляхи бажань»

Документальний фільм «У пошуках “У пошуках Емі”» був представлений на кінофестивалі в Лондоні та Клівленді, а також здобув нагороду на найвідомішому фестивалі квір-кіно Frameline у Сан-Франциско. Фільм досліджує, як 12-річний хлопчик з Канзасу пережив трансформаційний вплив романтичної комедії 90-х років. Зростаючи, він бореться зі своєю квір-ідентичністю, а культова класика Кевіна Сміта «У пошуках Емі» стає для юного Сева Роджерса рятівним колом. Розглядаючи фільм та його створення як наріжний камінь ЛҐБТКІА+ кінематографа, Роджерс опиняється на складному роздоріжжі.

Фото: кадр із фільму «У пошуках “У пошуках Емі”»

Фільм «AKOE/AMFI: Історія революції (*Просто спати на їхніх грудях)» здобув перемогу як найкращий грецький фільм за версією глядачів Thessaloniki Documentary Film Festival. Стрічка розповідає про історію A.K.O.E. – грецького гомосексуального визвольного руху, заснованого наприкінці 1970-х років.

Фото: кадр із фільму «AKOE/AMFI: Історія революції (*Просто спати на їхніх грудях)»

Фільми програми «Квірчик»

За традицією, фестиваль Sunny Bunny підготував добірку квір-фільмів для підлітків. Цього року на глядачів чекають: 

  • іспансько-німецький фільм про самотніх квір-підлітків, які шукають себе та своє місце у світі «Чотирнадцять» (Даніель Санчес Лопес); 
  • історія про перше кохання та пізнання себе під час літніх канікул «Водна небезпека» (Алешандер Давід); 
  • анімаційний фільм про дорослішання та прийняття себе «Прісноводні бджоли» (Емма Кануте).
Фото: кадр із фільму «Прісноводні бджоли»

Програма Neighborqueer (Сусідський квір)

Програма присвячена стрічкам на квір-тематику зі Східної й Центральної Європи. 

Буде представлена чеська короткометражна програма від квір-кінофестивалю Mezipatra — Mezipatra QFF presents: Short and Proud — Young Czech Cinema, де будуть показані ігрові, документальні та анімаційні фільми. До неї увійшли стрічки: «За межею», режисера Пйотра Ясінські, «Фуріант» Ондржея Гудечека, «Вихідні» Філіпа Блажека, «Про волосся» Пепи Лубояцкі та «Не кусаюсь» Алекса Сігельська

Також, до складу програми «Сусідський квір» увійшли три повнометражні картини:

  • Литовський фільм «Письменник» брав участь у Талліннському кінофестивалі «Темні ночі» та розповідає про двох друзів, які випадково зустрічаються у Нью-Йорку після 30-річної розлуки. 
  • Польська драма «Слон» є одним з переможців фестивалю польського кіно у Ґдині та розповідає про перше кохання між двома молодими чоловіками. Один з героїв змушений замислитись, чи готовий він поставити свою свободу вище за сімейні зобов’язання.
  • Любовна драма Марії Кавтарадзе «Повільно» була кандидатом від Литви на цьогорічній премії «Оскар» в категорії «Міжнародний фільм». Крім того, Марія Кавтарадза отримала приз за режисуру на головному фестивалі незалежного кіно Sundance. Фільм досліджує рідкісну для світового кінематографа тему асексуальності.
Фото: кадр із фільму «За межею»

Також 8 квітня організатори фестивалю анонсували українські фільми, які можна буде переглянути на цьогорічній події, а також стрічки, які увійшли до міжнародного короткометражного конкурсу. Детальніше прочитати про них можна за посиланням.


Квір-кінофестиваль Sunny Bunny заснували у 2023 році, відокремивши його від однойменної програми кінофестивалю «Молодість», яка існувала понад 20 років. 

«Молодість» — другий серед міжнародних кінофестивалів, після Берлінського міжнародного кінофестивалю, який впровадив спеціальну нагороду для фільмів із ЛҐБТКІА+ тематикою та виділив їх у самостійну програму. На тому ж Берлінале команда «Молодості» отримала квір-нагороду Teddy Award за програму Sunny Bunny та просування ЛҐБТКІА+ кіно.

Абонементи та квитки на фестиваль Sunny Bunny – 2024 можна придбати за посиланням


Читайте також: «Наш пріоритет — й далі триматися критичної оптики». Кураторка DOCU/Синтез про ідею програми, осмислення кіно та рефлексію війни

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024