Головна
>
Новини
>

«Всі ми чужі», «Lil Nas X: Нехай живе Монтеро», «Слабак»: квір-кінофестиваль Sunny Bunny оголосив частину позаконкурсної програми

«Всі ми чужі», «Lil Nas X: Нехай живе Монтеро», «Слабак»: квір-кінофестиваль Sunny Bunny оголосив частину позаконкурсної програми

З 19 по 26 квітня у Києві в кінотеатрі «Жовтень» пройде другий квір-кінофестиваль Sunny Bunny. Метою заходу є продемонструвати глядачам все різноманіття сучасного ЛҐБТКІА+ кіно. 2 квітня організатори анонсували частину позаконкурсних програм та які фільми до них увійдуть. 

Абонементи на фестиваль Sunny Bunny – 2024 уже в продажу, придбати їх можна за посиланням

Лірум є інформаційним партнером події.

Програма «Панорама»

Програма присвячена фільмам на квір-тематику усталених режисерів та режисерок, що отримали славу на всесвітніх кінофестивалях. До програми увійшли 7 фільмів з Франції, Бразилії, Великої Британії, США та Північної Македонії. Розповідаємо детальніше про кожен із них:

«Всі ми чужі»

Стрічка розповідає про Адама (Ендрю Скотт), який випадково зустрічає таємничого сусіда Гаррі (Пол Мескал), що порушує ритм його повсякденного життя. Коли між ними зав’язуються стосунки, Адама охоплюють спогади про минуле, і його тягне назад у передмістя, де він виріс, і в будинок дитинства, де, як виявляється, живуть його батьки (Клер Фой та Джеймі Белл) — точнісінько так само, як і в день їхньої смерті 30 років тому. Фільм знятий за мотивами роману Таічі Ямади «Незнайомці».

Режисером британської драми є Ендрю Гейґ. Стрічку увійшла в Топ-10 кінокартин 2023-го за версією Національної ради кінокритиків США. Також фільм отримав 6 номінацій на премію BAFTA, зокрема і як «Найкращий британський фільм». 

Фото: кадр із фільму «Всі ми чужі»

«Lil Nas X: Нехай живе Монтеро»

Фільм розповідає про перший тур у житті репера, співака й автора пісень Lil Nas X. Знятий у формі щоденника, в якому виконавець шукає відповіді на питання ідентичності, сім’ї, очікувань і прийняття, рефлексує про свою роль у спадщині чорношкірих квір-виконавців. 

Документальна картина про вперше була показана на кінофестивалі у Торонто — Toronto International Film Festival у 2023 році. Режисери фільму — Карлос Лопес Естрада та Зак Мануель

Карлос розпочинав свою кар’єру як режисер музичних кліпів для Біллі Айліш, Father John Misty, Кеті Перрі, Карлі Рей Джепсен та інших виконавців. Анімаційний фільм Карлоса «Рая і останній дракон» був номінований на премію «Оскар» за найкращий анімаційний повнометражний фільм.

Зак Мануель у своїх документальних фільмах («Alone», «Buckjumping», «America») та музичних відео досліджує теми інтимності, маскулінності, класу, ідентичності та спадку темношкірих.

Фото: кадр із фільму «Lil Nas X: Нехай живе Монтеро»

«Гість»

«Гість» — це переосмислення британського варіанту фільму П’єра Паоло Пазоліні «Теорема» (1968). У фільмі Брюса ЛаБруса «гість» — це біженець, який з’явився з невеликої валізи на берегах Темзи в Лондоні. Він один із кількох чоловіків, які одночасно виходять з валіз в інших місцях по всьому місту. Одягнувшись як безхатченко, він приходить до будинку заможної родини й знайомиться з господинею. З часом гість зближується з кожним з мешканців будинку, завдяки чому вони всі переживають радикальну сексуальну та духовну трансформацію.

Світова прем’єра картини відбулася на цьогорічному фестивалі Берлінале у програмі Panorama

Фото: кадр із фільму «Гість»

«І ось прийшла любов» 

Офіціантка Мадлен і заможний інтелектуал Франсуа зустрілися в повоєнні часи, після Другої світової війни. Вони будують стосунки, хоча кожен із них має секрети: Мадлен — колаборантка, яку вигнали зі своєї спільноти після того, як вона завагітніла після стосунків з німецьким солдатом. Тоді як Франсуа — бісексуальний і раніше перебував у відносинах з чоловіком.

Режисерка стрічки — Катель Кіллевере.  Світова прем’єра картини відбулася на Каннському кінофестивалі-2023, де вона була номінована на нагороду Queer Palm.

Фото: кадр із фільму «І ось прийшла любов»

«Правило 34»

Фільм розповідає про подвійне життя студентки, яка вивчає право та фокусується та справах із захисту жінок, та одночасно відкриває для себе потаємний світ еротики та спокуси.  Бразильська картина Джулії Мурат «Правило 34» отримала «Золотого Леопарда» на кінофестивалі в Локарно у 2022 році. 

Фото: кадр із фільму «Правило 34»

«Корінь зла»

Фільм Себастьєна Марньє розповідає історію Наталі (Лор Каламі), аферистки, яка видає себе за біологічну доньку заможного бізнесмена Сержа Дюмона (Жак Вебер). Вона намагається вписатися в його вже сформовану родину, попри їхнє небажання її прийняти.

Світова прем’єра відбулася на фестивалі класу А — у Венеції у 2022 році, в програмі Orizzonti Extra

Фото: IFC Films

«Домогосподарство для початківців»

Картина розповідає про жінку, яка змушена виховувати двох дочок своєї партнерки, хоча й ніколи в житті не мала бажання ставати матір’ю. 

Македонська драма Ґоран Столєвскі отримала головну нагороду для ЛҐБТКІА+  фільмів Queer Lion на Венеційському кінофестивалі у 2023 році. Драма також була серед номінантів на премію Європейської кіноакадемії.

Фото: Viktor Irvin Ivanov

Позаконкурсна програма «Нові барви»

Програма «Нові барви» присвячена молодому квір-кіно з усього світу, тож більшість фільмів програми склали дебюти. Серед них — британський мюзикл Chuck Chuck Baby (режисер Дженіс П’ю), драма про трансгендерну корейську жінку «Пава» (Сунгбін Байєн), іспансько-болгарська квір-драма «Любен» (Венці Костов)фільм «Слабак» (Жозеф Амента) про трьох квір-друзів у Канаді та пакистанська картина «Королева моїх мрій» (Фавзія Мірза) про жінку, що робить камін-аут перед своїми батьками.

На фестивалі Sunny Bunny також відбудеться прем’єра документального фільму «Ельда і чудовиська» режисера Ніколаса Херцоґа. Він розповідає про Ельду, що мріє стати рок-зіркою. Поза межами сцени Ельда більш відома під іменем вчителя Дієґо, що живе разом зі своєю родиною.


Квір-кінофестиваль Sunny Bunny заснували у 2023 році, відокремивши його від однойменної програми кінофестивалю «Молодість», яка існувала понад 20 років. 

«Молодість» — другий серед міжнародних кінофестивалів, після Берлінського міжнародного кінофестивалю, який впровадив спеціальну нагороду для фільмів із ЛҐБТКІА+ тематикою та виділив їх у самостійну програму. На тому ж Берлінале команда «Молодості» отримала квір-нагороду Teddy Award за програму Sunny Bunny та просування ЛҐБТКІА+ кіно.

Абонементи на фестиваль Sunny Bunny – 2024 можна придбати за посиланням


Читайте також: «Як там Катя?», «20 днів у Маріуполі», «Нескінченність за Флоріаном»: 7 нових українських фільмів, які можна подивитися онлайн

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024