Головна
>
Кіно
>

«Як там Катя?», «20 днів у Маріуполі», «Нескінченність за Флоріаном»: 7 нових українських фільмів, які можна подивитися онлайн

«Як там Катя?», «20 днів у Маріуполі», «Нескінченність за Флоріаном»: 7 нових українських фільмів, які можна подивитися онлайн

Спеціально для тих, хто віддає перевагу перегляду фільмів вдома, Лірум зібрав добірку з 7 українських стрічок, які тепер можна переглянути на онлайн-платформах.

Тут і документальний фільм, і драматична стрічка, і пострадянський неонуар — кожен знайде щось для себе. 

Бачення метелика

«Бачення метелика» — історія про жінку-воїна, яка не хоче бути жертвою. За сюжетом аеророзвідниця Ліля намагається повернутися до мирного життя в Україні після звільнення з полону. Біль і травма через пережите повсякчас виринають на поверхню, та щось всередині неї не дозволяє забути, чому вона мусить жити далі. Режисер Максим Наконечний зазначає, що історія не заснована на реальних подіях, однак створена під впливом нашої реальності.

Сценарій Максим Наконечний писав разом з Іриною Цілик Земля блакитна, ніби апельсин», «Я і Фелікс»). У головній ролі знялась акторка Ріта БурковськаПарфенон» Мантаса Кведаравічюса). Серед акторського складу є й драматургиня та режисерка Наталка Ворожбит. Ми поспілкувалися з нею про її акторський досвід й знімання у «Баченні метелика», прочитати матеріал можна за посиланням

Світова прем’єра фільму відбулася 25 травня 2022 року на 75-му Каннському кінофестивалі. Показ пройшов у секції «Особливий погляд». Фокус цієї категорії — фільми, які, на думку програмного відділу фестивалю, матимуть сильний вплив на розвиток кіномистецтва, а також виділяються оригінальною ідеєю та естетикою. 

«Це оголений нерв, який постійно намагаються чимось штрикнути. Взявши уже складну тему — сексуального насилля в полоні, режисер починає нашаровувати одну за одною нові і нові проблеми та виклики для героїні, усе більш загострюючи ситуацію у сюжеті. Іноді здається, що у цьому фільмі просто немає кульмінаційної точки, адже кожен раз, коли видається, що гірше ситуації вже не буде — Наконечний створює новий вимір», — писав у своїй рецензії для Лірум кінокритик Ігор Кромф.

Ми також зібрали відгуки кінокритиків про фільм, прочитати їх можна тут.

Стрічку «Бачення Метелика» можна придбати на онлайн-платформі Takflix, а 28 березня вона також вийде на Sweet.TV

Нескінченність за Флоріаном

Стрічка Олексія Радинського розповідає про боротьбу за модерністську споруду «Летюча тарілка» в Києві та творчу спадщину її архітектора Флоріана Юр’єва.

У фокусі фільму — український архітектор Флоріан Юр’єв, який напередодні свого 90-річчя отримує новину: держава здала в оренду забудовнику його головний архітектурний твір — «Летючу тарілку» на Либідській площі в Києві. Замість неї має з’явитися черговий торговельний центр. Разом із молодими архітекторами та активістами Флоріан вирішує зірвати цю сумнівну оборудку: вони поринають у боротьбу за спадщину модернізму з корумпованими посадовцями та скандальними забудовниками.

Ця стрічка є продовженням короткометражної роботи режисера «Колір фасаду: синій», яка також описувала боротьбу за «Летючу тарілку» на Либідській площі.

Світова премʼєра фільму відбулася в офіційній програмі 51-го Міжнародного кінофестивалю в Роттердамі, а українська — на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA.  У 2022 році фільм отримав відзначили Національною премією кінокритиків «Кіноколо» як найкращий документальний фільм. 

Лірум попросив кінокритиків розповісти, чому варто дивитися стрічку, прочитати матеріал можна за посиланням.

Онлайн-прем’єра фільму «Нескінченність за Флоріаном» відбулася на Sweet.TV та Megogo. Невдовзі стрічка також вийде на платформах Takflix і Volia TV.

День Незалежності

Фільм Володимира Тихого розповідає про те, як відбувся День Незалежності в різних куточках України у 2022 році. Сюжет поданий очима працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, відповідальних за ввімкнення сигналу тривоги в столиці, «пляжних» патрульних з Одеси, операторки протитанкового комплексу, мінометної батареї, штурмовика ЗСУ, 14-річної прибиральниці пабу в Харкові, художниці з Києва та народного депутата, який стояв у витоків проголошення незалежності України. Усі ці люди створюють мозаїку одного дня життя України.

Прем‘єра «Дня Незалежності» відбулася у 2023 році на кінофестивалі Docudays UA.

«Кожна з розказаних Тихим історій у цій документальній мозаїці — це цілком собі вартісна окрема короткометражка. Тут вам і в чомусь кумедна історія Кендзьора. І пасторально життєрадісна історія протитанкового взводу. Й урбаністична історія пошкодженого росіянами Харкова. І розмірено філософські, але дуже різні історії про художника на війні та спостерігачів повітряних тривог», — пише про стрічку кінокритик Ігор Кромф, його рецензію можна прочитати за посиланням.

Фільм «День Незалежності» можна придбати на Megogo та Sweet.TV.

20 днів у Маріуполі

«20 днів у Маріуполі» —  це режисерський дебют воєнного кореспондента Мстислава Чернова. На початку повномасштабного вторгнення він разом із командою Associated Press, фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко, протримався двадцять днів у заблокованому Маріуполі. Вони зафіксували сцени, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, зруйновані пологові будинки та інші злочини, вчинені російськими військами.

Світова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс» у 2023 році, де фільм отримав «Приз глядацьких симпатій». Автори фільму також були нагороджені Пулітцерівською премією за свій журналістський внесок. Українська прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася 3 червня 2023 року на кінофестивалі Docudays UA, де він отримав нагороду за «Найкращий фільм» у Національному конкурсі та «Приз глядацьких симпатій». Фільм став найкасовішим документальним фільмом в Україні у 2023 році, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший вікенд прокату. 11 березня 2024 року стрічка отримала «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм». 

Кінокритик Ігор Кромф у своїй рецензії писав, що дивитися цей фільм людині з принаймні базовим рівнем емпатії без клубка в горлі неможливо:

«Безпрецедентність зла, яку творить Росія в Маріуполі досі не піддається розумінню здоровому глузду. Те, що Мстислав Чернов зумів зафіксувати це на відео — це вже вносить його в історію світової документалістики та репортерства, адже якби не його робота, ніхто б у світі поза Маріуполем, ніколи б не дізнався, а що ж там відбувалося насправді»

Ми також зібрали відгуки про стрічку іноземних кінокритиків та пересічних глядачів у соцмережах, прочитати матеріал можна за посиланням.

Фільм можна придбати на платформах Sweet.TV, Megogo, Київстар ТБ, Takflix і Volia TV.

Як там Катя? 

«Як там Катя?» — дебютна повнометражна художня робота режисерки Крістіни Тінькевич. Соціальна драма розповідає історію лікарки швидкої допомоги Анни, яка шукає справедливості у недосконалому світі.

За сюжетом Анна їде на виклик. Потрапляючи до пацієнта, вона розуміє, що він той чоловік, який вбив її дочку кілька років тому, коли їхав п’яним за кермом, але уникнув відповідальності. І тепер жінка стоїть перед вибором: врятувати його чи ні, нічого не зробити і дати йому вмерти. І вона обирає останній варіант.

Прем’єра фільму відбулася у 2022 році на Міжнародному кінофестивалі у Локарно (Швейцарія). 

Ігор Кромф у своїй рецензії писав, що це одна з найяскравіших соціальних драм української нової хвилі.

«Це один із кращих зразків соціальної драми в новій хвилі українського кіно. Тонка історія про переживання втрати, яка глибоко пов’язана контекстом українського бюрократичного пекла. Історія про людину, яка лишалася сам на сам, що репрезентує «жіночий погляд» в українському кіно».

Придбати стрічку «Як там Катя?» можна на платформі Kиївстар ТБ, а 28 березня вона також вийде на онлайн-платформі Takflix.

Рози. Фільм-кабаре

Документальний мюзикл Ірени Стеценко «Рози. Фільм-кабаре» розповідає про музично-театральний колектив Dakh Daughters. Заснували його сім акторок київського театру «Дах» у 2012 році. Під час їхнього першого сольного шоу «Рози» вони привнесли у світ кабаре сучасне бачення, яке відзначається абсолютною карнавальною свободою та здатністю розважати публіку найважливішими темами. Тим часом, Україна переживала великі зміни не лише на суспільному рівні, але й у свідомості тисяч людей. Революція гідності та війна на Сході розкривають героїнь у тонкощах характерів, світоглядів, творчих рефлексій.

Світова прем’єра фільму відбулася на Міжнародному фестивалі документального кіно у Шеффілді (Sheffield Doc/Fest) у 2021 році. А національна прем’єра — на Міжнародному кінофестивалі документального кіно про права людини Docudays UA-2021. На цьому ж фестивалі повнометражний дебют Ірини Стеценко був відзначений Спеціальною відзнакою Премії Андрія Матросова.

Переглянути стрічку можна на онлайн-платформі Takflix

Ля Палісіада

«Ля Палісіада» — це повнометражний дебют режисера Філіпа Сотниченка в жанрі пострадянського нуару. Події фільму розгортаються у 1996 році — за кілька місяців до скасування мораторію на смертну кару. Двоє старих друзів — судовий психіатр Олександр і його друг — слідчий Ільгар Сабітов, які беруть участь у заплутаній історії вбивства міліціонера. Героїв поєднує те, що колись вони обидва були закохані у вдову загиблого. Зрештою, Олександр починає сумніватися у правильності системи правоохоронних органів, коли бачить усю беззаконність проведення судових експериментів над підозрюваним. Правоохоронці ж роблять усе, щоб встигнути знайти винуватця і покарати його, на їх думку, справедливо.

Світова прем‘єра стрічки відбулася у 2023 році на Роттердамському міжнародному кінофестивалі. Тоді ж фільм отримав приз Fipresci. Того ж року стрічка перемогла на міжнародному кінофестивалі у Вільнюсі. Українська прем’єра відбулася у жовтні 2023 року на Київському тижні критики. Стрічка також отримала нагороду «Найкращий фільм року» на премії Кіноколо.

У своїй рецензії Ігор Кромф пояснює, чому архітектура фільму дратує і захоплює його водночас.

Також Ігор Кромф, спеціально для Лірум, поспілкувався з режисером стрічки Філіпом Сотниченком про зйомки фільму, неонуарне кіно, українські 1990-ті та іронічність детективів. 

Переглянути фільм можна на платформі Sweet.TV


Читайте також: Старі фотографії в кіно. Яким вийшов фільм «Я, “Побєда” і Берлін»?

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024