Головна
>
Новини
>

Конкурсний відбір Sziget назвав імена шести фіналістів

Конкурсний відбір Sziget назвав імена шести фіналістів

Сьогодні, 12 квітня, конкурсний відбір на фестиваль Sziget-2017 назвав імена шести фіналістів, які пройшли у фінал замагання та виступлять на сцені клубу Sentrum 30 квітня.

Трійка фіналістів за результатами інтернет-голосування: Zetetics, Atmasfera і Detach. Журі обрали ще трьох фіналістів: O.Torvald, Atomic Simao і The Cancel Band.

Ці гурти виступлять в рамках фіналу українського відбору. Фінал судитиме журі, яке обере, який саме гурт представить цього року Україну на Europe Stage фестивалю.

2017-04-13__Sziget_afisha_A1_PREVIEW

Конкурсний відбір на Sziget цього року проходить в кілька етапів. Спочатку гурти подавали заявки і набирали від 50 репостів запису в Facebook. Потім, із 40 гуртів, журі і глядачі обирали шістку фіналістів.

До складу журі ввійшло 12 представників музичної індустрії. Двое з них – відомі іноземні музиканти Högni Egilsson та фронтмен Mando Diao Björn Dixgård.

З усіх 40 учасників Björn відзначив гурти Zagreb, Drum&Tuba Band і Atmasfera, з особистим тегом для останніх – «epic atmospheric pop». А кращими для Högni стали гурти [О], Zetetics і Alloise, які, на його думку, представляють «original music with truthful expression».

Окрім Europe Stage українські артисти з акустичною програмою традиційно мають шанс виступити на майданчику Sziget – Campfire, взявши участь у міжнародному відборі до 16 квітня: http://campfire.szigetfestival.com.ua.

Деякі члени журі пояснили свій вибір. Наводимо кілька цитат:

Володимир Сиваш, музичний журналіст/оглядач, діджей і автор програми «SIVASH даёт послушать» на радіо Аристократи озвучив особистих фаворитів:

«Интересно, что я и в прошлом году на первое место ставил Atomic Simao. Хотя тогда у них, пожалуй, была более серьёзная конкуренция. Теперь же, на мой субъективный взгляд (после чека всех 40 участников), они вчистую первые. Хорошо могут звучать и выглядеть на фестивале также The Cancel Band. Плюс, уже серьезно заматеревшие Sinoptik явно не ударят лицом в грязь.

Честно говоря, изначально думал больше внимания уделить не столь знакомым и очевидным именам. Но опять же – после чека вырисовалась именно такая тройка».

Ігор Панасенко (Stereoigor), топ радіоDJ, автор першого аудіо-журналу STEREOBAZA на Просто Ради.О, розповів про свої критерії відбору:

«Я бы советовал, конечно, отправить для выступления на Sziget 2017 музыкантов, считающихся у нас «первым эшелоном»: это такая хорошая встряска и отрезвление для якобы «признанных в мире» «королей района». 

Похоже, они и сами уже это поняли, и на выступления на мировых фестивалях предусмотрительно не претендуют (за редким и приятным исключением в виде, например, ДахаБраха/Dakh Daughters). Потому среди потенциальных претендентов видим, в основном, молодых артистов. 

Поскольку моему опыту международного журналистского «музыкального туризма» уже полтора десятка лет, то выбор мой обусловлен не только критерием «интересно/неинтересно», а и пониманием того контекста, в котором предстоит выступать группе».

Саша Варениця, співзасновник компанії Be Management Music & Publishing, головний редактор Mixed.news та ідеолог проекту Kiev Music Summit аргументував власний топ:

«[О] потому что это самая умная, стильная и утонченная украинская музыка момента. Яркий калейдоскоп из электроники и японского сибуя кэй (вспомнились Towa Tei и Fantastic Plastic Machine) + волшебный голос Оли Чернышовой, талантливой вокалистки с мощной академ базой. [O] – это светлое будущее украинского оверграунда: самой вкусной музыкальной прослойки. Это не андеграунд в чистом виде ( [О] не плюют на качество, стоя в гордой позе, как многие незрелые локальные группы и битмейкеры), но еще и не поп-музыка. Слишком уж много нюансов, полутонов и смыслов. Иными словами, золотая середина, которую всегда ищут в потоке релизов меломаны со стажем. 

O.Torvald потому что лучший концертный состав страны, которому по силам потягаться со многими британскими и американскими рок-группами, которых ожидают в этом году на Sziget. Это будет мощно и круто, с гарантированной толпой фанатов под сценой. 

Atomic Simao. Потому что за все те годы, что Atomic Simao были «обречены» разогревать на всех украинских концертах неувядающих Red Snapper, они успели догнать и в чем-то превзойти своих именитых британских коллег. Отличное сочетание фри джаза, рок-психоделики, гипнотической электроники и космик-фанка. Осенью я был в культовом клубе Szimpla в Будапеште. Там играла группа, похожая по саунду на Atomic Simao. Народ – в клочья! Это космополитная музыка, понятная всем и без слов» .

Євгенія Стрижевська, голова Polyana Music Festival та Kyiv Open Air, ведуча Koktebel Jazz Festival, описала власні враження від учасників конкурсу:

«Перед початком прослуховування я прийняла рішення, що буду підримувати гурти, що пропагують власне українську музику. З українським корінням. У поєднанні з електронікою, рок чи джазовою музикою – це не важливо. Мені видається, що увагу глядачів Сігета можна привернути чимось своїм, власним, аутентичним. Якимись запозиченнями, навіть ідеально виконаними – ти не цікавий. 

Таких гуртів є декілька. Joryj Kloc, Go-A, Правиця. Творчість останнього гурту видається мені трошки сфабрикованою даниною певній моді. Й в даному конкурсному контексті я її розглядати не можу. А перші два гурти, на жаль, не витримали подальшої конкуренції у моєму ТОП 3. Можливо, хтось захоче посперечатися з приводу world-music від Atmasfera та Shanti People. Так – це world-music, але не наша. Це прекрасна музика, яка може бути представником Індії, наприклад. 

Я ознайомилася з усіма заявками, без винятку. Чи це нове було ім’я для мене, чи ні. Я рада тому, що відкрила для себе нову музику. На жаль, лише один з нових для мене гуртів, я можу виділити з-поміж інших. ZAGREB

Найближчі за естетикою та стилістикою до мене виконавці – це прекрасна Alloise та нове слово в українському nu jazz [O]. І я знаю, що ці виконавці могли розраховувати на бали від мене. В жодному разі, я не порівнюю ці два проекти. 

Alloise – фірмовий музикант і співачка, яка зараз, як на мене, знайшла для себе новий правильний шлях. І я вірю в те, що наступного року, саме вона зможе представити нашу країну на міцному європейському фесті. Й не на одному. А цього сезону її музика має підкорити всі українські опен-ейри. Так і буде. 

Новий проект [О] – неймовірно заворожує своїм відео. Й поки-що трошки лякає своїми концертними виступами, принаймні тим відео, що є у заявці. (нажаль, мені не вдалося донині, побувати на їхньому концерті). Від щирого серця бажаю знайти їм таке саме красиве сценічне рішення, як і в кліпі. Перенести його у реальне життя, наскільки це можливо. 

Напевне, єдині музиканти з “моєї музики”, що отримують від мене бали, це Atomic Simao. Й річ не в суб’єктивізмі. Я спостерігаю за ними достатньо давно. Різні етапи, зміни, досягнення й провали. Зараз, окрім концептуальної музики й повного фанатизму – це дорослий готовий гурт. Це цілісний музичний проект.

Найкраще, найміцніше, найемоційніше за всіх у цьому ТОП-40 й не тільки, наживо працює O.Torvald. Й своєю харизмою, Галич може підкорити й головну сцену фестивалю. Переконана. Й в один рік, стати представником країни на Євробаченні та Сігеті – це повний розрив та диво, яке під силу тільки Галичу та його «молодій команді». 

Найвищий бал отримав від мене Kadnay. Як кажуть у джазовому світі – це фірма. Й тут я нічого більше не буду додавати».

Нагадаємо, що хедлайнерами цьогорічного Sziget стануть Pink, Kasabian, Alt-J, Two Door Cinema Club тощо. З українських гуртів на фестивалі також зіграють Brutto та Dakhabrakha.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024