Головна
>
Література
>

У Театрі Драматургів покажуть чотири дебютні вистави українських режисерів

У Театрі Драматургів покажуть чотири дебютні вистави українських режисерів

У Театрі Драматургів презентують чотири вистави за текстами українських драматургів від режисерів-дебютантів: Софії Салецької, Олексо Гладушевського, Роба Фельдмана та Аркадія Непиталюка. Усі четверо дебютують як театральні режисери, хоча дехто має значний досвід у кінорежисурі та продюсуванні. Вони стали переможцями конкурсу молодих режисерів від Театру Драматургів за підтримки Центру Міжнародного розвитку театру Філіпа Арно, пройшли 3 тури конкурсу та отримали гранти по 50 тисяч гривень для постановки вистави.

Розповідаємо, які постановки покажуть у Театрі Драматургів та коли їх можна буде подивитися.

Фото з вистави «Зелені коридори»

Вистава «Готель “Великобританія”»

Драматургиня: Катерина Пенькова
Режисерка: Софія Салецька

П’єса драматургині Катерини Пенькової, яка родом з Донецька. В основу тексту покладено поїздку авторки на малу батьківщину, що відбулася у 2020 році. Режисерка Софія Салецька для опису своєї вистави використовує цитату з тексту: «Чому людині так хочеться бути нащадком когось великого, навіть, якщо його родовід починається зі зґвалтування? Це, звісно, не історичний факт. Це припущення. Чому країні так хочеться бути нащадком імперії? Добре, якщо російської, але Британської краще! Навіть, якщо історія починається з колонії?».

Софія Салецька — художниця, режисерка. Малює з дитинства, навчалася в Сумському вищому художньому училищі за напрямом декоративно-прикладного мистецтва, пізніше закінчила режисерський факультет Харківського національного Університету мистецтв імені Котляревського. В перші дні повномасштабної війни, рефлексуючи події, почала робити колажі.

Коли: 24 вересня та 8 жовтня о 19:00
Вхід: за квитками на вході та попередньою реєстрацією.

Фото з вистави «Готель “Великобританія”»

Вистава «Зелені коридори»

Драматургиня: Наталка Ворожбит
Режисер: Олексо Гладушевський

Це соціальна сатирична вистава режисера Олексо Гладушевського за текстом драматургині Наталки Ворожбит. Вона розповідає про жінок-біженок і «багаж пекла», яки вони взяли з собою, перетинаючи кордон. Ця п’єса вже була поставлена в Україні й Німеччині, але вистава Олекси відрізняється від попередніх постановок. За словами команди театру, неочікуваний кастинг і режисерська концепція перевертають п’єсу з ніг на голову, не втрачаючи при цьому авторського задуму, а, навпаки, розширюючи можливості тексту.

Олексо Гладушевський — режисер, продюсер, один із засновників кінофестивалю Миколайчук Open. Автор та продюсер короткометражних фільмів «Непотрібні люди», «Вмираючий лебедь», «Напрокат» та «Медея». Продюсер серіалів «Перші ластівки» та «Новенька». Продюсер і сценарист художнього фільму «Мій юний принц» та «Товариство блакитної перлини».

Коли: 29 вересня та 30 вересня о 19:00
Вхід: за квитками на вході та попередньою реєстрацією.

Фото з вистави «Зелені коридори»

Вистава «Бабуня з дідунем займаються сексом»

Драматургиня: Поліна Положенцева, 
Режисер: Роб Фельдман

П’єса за текстом драматургині Поліни Положенцевої, яку втілив режисер Роб Фельдман. Текст був написаний у 2019 році. У п’єсі секс називають сексом, іноді вживають ненормативну лексику. Головні герої рефлексують на важливу тему, шукаючи відповіді на питання: «Що є нормою в сексі? Що вважається аб’юзом? Чи є місце зґвалтуванню у сімейних відносинах?». Організатори кажуть, що особливістю режисерської роботи Роба є те, що він створював виставу не у класичному варіанті режисер — актори, а у спільному творчому тандемі команди.

Роб Фельдман — український актор театру та кіно. Навчався у Великій Британії, у 2013 році закінчив магістратуру в акторській школі Drama Centre London, що входить до всесвітньо відомого коледжу Central Saint Martins. Серед його найвідоміших кіноролей — гра брата головної героїні Вілланель у третьому сезоні серіалу «Вбиваючи Єву». Також знімався в українських серіалах «Спадкоємці» й «Нюхач», французькому фільмі «Останній крок».

Коли: 7 жовтня та 14 жовтня о 19:00
Вхід: за квитками на вході та попередньою реєстрацією.

Фото з вистави «Бабуня з дідунем займаються сексом»

Вистава «Сто тисяч»

Драматургиня: Катерина Пенькова
Режисер: Аркадій Непиталюк

Гротескна комедія Аркадія Непиталюка за текстом драматургині Катерини Пенькової про абсурдне життя чорних копачів Донбасу. Сучасна версія фокусується на класичній трагікомедії Івана Карпенка-Карого, залишаючи основну тему — людську жадібність. Герої 19 століття постають нашими сучасниками, із проблемами людей, що живуть на окупованій території й водночас не втрачають рис українських архетипів.

Аркадій Непиталюк — український актор, кіно- та телевізійний режисер, сценарист. Член Національної спілки кінематографістів України. Дебютував як режисер у 2016 році відразу двома ігровими фільмами, поставивши за власними сценаріями короткометражку «Кров’янка» та повнометражний фільм «Припутні». Також він є режисером комедійного фільму «11 дітей з Моршина», що вийшов у 2019 році. У 2021 році на телеекрани вийшов зрежисований ним серіал-епопея «І будуть люди». З 2002-го Аркадій Непиталюк викладає режисуру та майстерність актора у КНУТКіТ ім. Івана Карпенка-Карого.

Коли: 27 жовтня та 30 жовтня о 19:00
Вхід: за квитками на вході та попередньою реєстрацією.

Фото з вистави «Сто тисяч»

Квитки можна буде придбати на місці перед початком вистави. Більше інформації на сторінці театру в соцмережах.


Театр Драматургів — це платформа для презентації текстів, навчання та обміну досвідом драматургів та підвищення ролі автора в українському соціумі.

20 українських драматургів, об’єдналися у лютому 2020 року аби створити театр, в якому головною цінністю буде текст.

Засновниками театру є Павло Ар’є, Олена Астасьева, Ігор Білиць, Наталія Блок, Андрій Бондаренко, Наталя Ворожбит, Ірина Гарець, Юлія Гончар, Олена Гапєєва, Оксана Гриценко, Тетяна Киценко, Анастасія Косодій, Максим Курочкін, Лєна Лягушонкова, Євген Марковський, Ольга Мацюпа, Катерина Пенькова, Оксана Савченко, Людмила Тимошенко, Віталій Ченський.


Читайте також: Музейний нетворкінг, інклюзія та сенсорна безпека: 7 фактів про фестиваль «NEOсвітній Арсенал»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024