Головна
>
Новини
>

Темна сторона Всесвіту: хто такий The Exaltics та чому на нього варто піти

Темна сторона Всесвіту: хто такий The Exaltics та чому на нього варто піти

LiRoom LiRoom
11 Вересня, 2021

17 вересня у київському клубі Arsenal XXI зіграє німецький електронний проєкт The Exaltics. Розповідаємо про те, як музика стала концептуальною розповіддю про інопланетну расу.

Хоч раз у житті кожен з нас вдаватися в питання «Чи існує життя поза планетою Земля?». Наразі у світі безліч доказів та спростувань теорій про інші цивілізації. Німець Роберт Хейз знайшов свою відповідь – інопланетні цивілізації живуть у його треках.

Роберт Вішаковські-Джокель почав займатися музикою в середині 90-х років минулого століття. Так за невеликий проміжок часу він став резидентом клубу Kassablanca у німецькому місті Єна. Одночасно Роберт працював букером та домовлявся про виступи артистів з усього світу. Завдяки йому значно зросла значущість клубної сцени у місті — гостями Єни стали Jeff Mills, Robert Hood та Claude Young. 

Але весь цей час Роберт шукав близьке до душі особливе звучання. Так у 2006 році народився новий ейсід-проєкт музиканта — The Exaltics

Назва проєкту походить від англійського слова “exalt”, що можна перекласти як «збуджувати, звеличувати, підносити, посилювати». Як пояснює Роберт Вішаковські, «Екзальти», що живуть у його музиці — це інопланетні величні створіння, діяльність яких оповита темрявою та таємницями. За словами Роберта, люди за своєю природою обожнюють щось приховане та таємне. Тож коли музика має власну історію, це збільшує інтерес до неї, навіть коли слухачі нічого не знають про артиста.

«Історія про Екзальтів, інопланетну расу з далекого космосу, завжди поруч — коли я створюю музику, коли думаю, як її назвати, коли думаю про витвори мистецтва та концепції. Я завжди був зачарований космосом та всіма цими таємницями. Це так нескінченно і я бажаю, щоб колись великий космічний корабель відвідав Землю! Це захоплення переслідувало мене з самого дитинства. Мабуть, я бачив кожен науково-фантастичний фільм на планеті…» – розповідає автор The Exaltics для Monument.

Слоган The Exaltics –  «WE ARE NOT YOUR FRIENDS….» Це назва одного з перших релізів проєкту та початок треку Let The Invasion Begin. Роберт Вішаковські стверджує – люди приносять багато зла своїй планеті, тож інопланетяни не поважають їх, але уважно слідкують за населенням планети Земля. 

Настрій музики The Exaltics можна назвати похмурим та темним, що надає їй особливого, космічного звучання. У її основі – синтетичні звуки ейсіду, електро та холодні удари техно. Роберт Хейз любить експериментувати на лайвах, де у єдиному потоці звучать улюблені треки артиста різноманітних жанрів. Більш того, він перестає бути собою, ховаючи під маскою своє обличчя та занурюючись у світ космічного містицизму.

У експериментах The Exaltics одна із задач — це поєднання звукової та візуальної складових для цілісності картини. Кожна обкладинка альбомів – це ретельно продуманий сюжет. Ось у 2013 році на Abstract Acid вийшов незвичайний реліз – Das Heise Experiment 2. На вінілі формату double 10″ — музика The Exaltics та Gerald Donald, а додатково вийшов комікс, намальований музикантом та художником Godspill. У основі коміксу — історія експерименту з інопланетною формою життя, над яким працює доктор Хейз (сам Роберт). Йому допомагає науковець, змальований з Gerald Donald. Сюжетну концепцію створювали самі музиканти протягом декількох років, взявши за основу мотиви старих коміксів та їх оформлення. Як згадує Роберт Хейз, комікс став здійсненою мрією фаната культури ретро-замальовок. У 2017 році вийшла друга частина проєкту – Das Heise Experiment 2 – The Prequel.

З моменту створення The Exaltics видав музику на лейблах Clone, Crème Organization, TRUST та Bunker. За останні роки він став почесним гостем у багатьох країнах світу. Паралельно з розвитком The Exaltics Роберт Хейз займається просуванням електронної музики на власному лейблі Solar One Music, заснованому в тому ж 2006 році. На цей час лейбл випустив понад 70 релізів від однодумців The Exaltics, серед яких Helena Hauff та Jensen Interceptor. Роберт Хейз не зупиняє свої експерименти й тут: перший реліз лейблу продавався на Myspace на USB-накопичувачах. «Ми хотіли чогось особливого для першого релізу від SOM та The Exaltics – розповідає Роберт. – USB це технологічний елемент, що ідеально вписався у космічну міфологію Exaltics. «Ключ» від головного корабля».

Роберт Вішаковські стверджує, що музичний проєкт став його альтер его. Він продовжує розповідати музичні історії з вигаданої ним цивілізації, для якої повсякдення — нескінченний потік вібрацій ейсід-техно.

«Я глибоко емоційна людина, і я дійсно не можу робити музику, яка лише гарно звучить або гарно продається. Це ніколи не було моєю метою і ніколи не буде моєю метою. Моя музика звучить так, як я. Я ніколи не хотів обмежуватись одним жанром. Я люблю електро, мені подобається техно, ембієнт або експериментальна музика. Електро, безумовно, головне для мене, але немає ніяких правил і це все виходить з моєї душі. В цьому суть мого проєкту від початку до кінця.»

Почути вібрації інопланетних цивілізацій від The Exaltics можна буде наживо 17 вересня у столичному клубі ARSENAL XXII. Квитки можна придбати тут.


Читайте також: Про Шипіт, традиції, суспільство та змію, що проковтнула власний хвіст

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024
Плейлисти
Різдвяно-новорічний плейлист української музики
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
22 Грудня, 2023