Головна
>
Новини
>

«Як тебе не любити, Києве мій»: слухаємо релізи останнього тижня вересня

«Як тебе не любити, Києве мій»: слухаємо релізи останнього тижня вересня

O.Torvald первипустили трек Київ вдень і вночі, лейбл Vertuha дебютував з релізом від Lucas Bird, Otoy завершує tone of voice Недовготривалих відносин, Килиммен написав пісню про кохання — слухаємо релізи третього тижня вересня.

Цього тижня релізи коментують smm-менеджерка Настя Головань та музична журналістка Лєра Зданевич.

Svit — LP Пташкою

Це вже другий повноформатний альбом проєкту Світлани Германової. Вона каже, що усі 8 треків на альбомі — це пісні війни й усі написані за останні півтора року.

Сергій Борич LP Край

Сергій Борич (Серій Боричевський) випустив дебютний лонгплей Край, до нього увійшло 10 треків. Спеціально для Лірум він асоціативно проаналізуваd себе, твір і розповідає про кожну з пісень — читайте тут.

Krutь — Пряля (Ой пряду пряду)

Пряля — народна хорова пісня, яка була вперше виконана у 1919 році українським хором в обробці Миколи Леонтовича.

Марина Круть каже, що дуже любить епоху ВІА 70-х. Пряля — символічна для виконавиці пісні. Місія хористів, що вперше виконували її в обробці Леонтовича на закордонних концертах, дуже перегукується із особистим музичним шляхом Марини зараз. А відеоробота нагадує їй про зв‘язок із батьком. У 1970-х роках він грав у місцевому проскурівському вокально-інструментальному ансамблі.

Туча — Слеєрка

Ключовий меседж пісні й відео — рівність прав, свобод та можливостей для усіх українців та українок. Більше читайте за посиланням.

Лєра Зданевич: «Туча завжди говорила, що хоче бути попартисткою і нести правильні, на її думку, меседжі в маси. З моменту мого з нею інтервʼю, де вона про це заявляла, Туча й справді стала більше сприйматися людьми як блогерка, аніж як музикантка. Спершу — меседжі, а потім уже — музика. У Слеєрці (як і в Декадансі, до речі) ми бачимо це ж саме — їй настільки хочеться щось сказати, що за цим трошки губиться, як вона це хоче сказати. 

Звісно, з мого боку це виглядає як “біла цисгетеро жінка розповідає, як правильно показувати ЛГБТ-спільноту”, але хотілося б, щоб твори-маніфести запамʼятовувалися бодай чимось, окрім факту свого існування. Навряд аудиторію Тучі можна здивувати яскравими представниками ЛГБТ-спільноти, що ніби щойно зійшли з танцполів К41, і так прямолінійно розбивають стіну патріархату. І сумніваюся, що ця робота залучить своєю формою купу нової аудиторії (хоча буду рада помилитися).

З іншого боку, чи можемо ми пригадати щось інше від українських музикантів у цьому напрямі? З відносно гучних думку спадає хіба маніфест толерантності Різні.Рівні. Список залучених артистів вражає — Alina Pash, Сергій Бабкін, Constantine, LatexFauna, YUKO та Ofliyan, [O], KRUTЬ, Антон Прибиткін (Secret Avenue), Kulshenka, Lucas Bird, Shy, U:Lav та WWWAAAVVVEEE. Попри це, пісня вийшла максимально беззубою і в стилі “ми за все хороше, проти всього поганого”. На фоні цього маніфесту робота Тучі виглядає як український Born this way. Проте планка не те щоб була високою.

Загалом, добре, що це є, але хотілося б, щоб цей маніфест був першим, а не єдиним».

Cherry Blossom Dry — Hysteria

Вокаліст Ash та лід-гітарист гурту Костя вирішили з початку повномашстбного вторгнення вирішили започаткувати гурт Cherry Blossom Dry. З часом до них доєднався клавішник Олександр. Вони кажуть, що створюють власну фірмову формулу звучання, поєднуючи елементи клубної, попмузики та «метал». Трек Hysteria увійде до майбутнього EP виконавців.

Lykho, drimandr Усе погане зникне

Микита Скоковський aka LYKHO продовжує випускати треки з майбутнього альбому Я старався, але недостатньо

Усе погане зникне — спільний трек з drimandr’ом (проєкт долинського музиканта Олександра Злотніцького) про єдиний правильний прогноз на майбутнє: рано чи пізно зникне, навіть ми.

Настя Головань зізнається, що їй дуже імпонує музика Микити Lykho: «Окреме спасибі, що витяг на фіт Дрімандра». І вона також цікавиться, коли вже вийде альбом Дрімандра?

Kleniod — На глибині

Дніпровський гурт випустив другий українськомовний трек, в якому оспівує драматизм та відчай розірваних стосунків за ініціативою лише однієї зі сторін.

Sonichka Detka — Обійми

Лєра Зданевич прихильниця лейблу Dnipropop і артистів навколо нього. Тому вона радіє, що Сонічка Дєтка знайшла в собі сили повернутися до музичної діяльності.
«Цей трек звучить як щось дуже зцілююче і терапевтичне, що значно відрізняється від показаного на лайві фестивалю Інтерсіті (чи не єдина публічна поява артистки). Тому хотілося б, щоб це ознаменовувало нову еру, а не одиничний реліз», — каже Лєра.

Otoy — Судоми

Це продовження попереднього релізу Кишеня з отвором і завершальною крапкою в tone of voice альбому Недовготривалі відносини. Новий альбом Темна музика має бути більш агресивним.

У кліпі розгортається тема побуту та рутини в обличчі працівника середнього класу. Стіна з картинами як система, а ми її об’єкти. «Судоми це історія системи. Системи, що тримає тебе в кайданах, не дозволяючи зробити жодного руху без дозволу», каже виконавець.

Layuchi Kvity — Колесо

Гурт каже, що трек перевертає сприйняття світу, роблячи його ще більш вражаючим і деструктивно емоційним.

Nana — вібро

Це другий сингл з майбутнього дебютного мініальбому. Виконавиця каже, що це розповідь про вихід з токсичних стосунків і усвідомлення власної жіночої сили й незалежності.

Kazka, Damien Escobar Солодкі

Фронтвумен гурту Олександра Заріцька каже, що це пісня про любов до себе й почуття до коханих: «Про кайф від власного відображення в дзеркалі й тепло, що дарують миті, коли «щока до щоки». Про вогник всередині, який розпалює кожен рух, кожен ритм й справжню насолоду, що дарує кохання».

Yaktak — Ніколи не забудем


Цією піснею Yaktak хоче перенести слухачів у минуле, до далеких днів спокійних буднів, де ще не знали про війну.

O.Torvald — Київ вдень і вночі

Пісня Киев днем и ночью була написана, як саундтрек до однойменного серіаліті на замовлкння «Нового каналу». Зараз трек випустили українською. За словами гурту, це єдина пісня, яку вони перекладуть.

Lucas Bird — Chilling

Lucas Bird – проєкт музиканта-мультиінструменталіста Даніїла Зубкова, що був названий на честь його папуги Лукаса. За його словами, Chilling – це пісня, у якій романтизується буденність і простота, відкидається пафос, бажання здаватися краще, ніж ти є, та культура «хаслу». Крім цього, це перший реліз, який випущено під лейблом VERTUHA Records та спродюсований співзасновником дому Vertuha та Vertuha Records Всеволодом Корецьким.

Робаний Йот, Скажи щось погане — А хочеш я тобі?

Виконавці, кажуть, що в пісні розкривається невирішена проблема та рекурсія абсурдності аб’юзивних відносин молодої пари. Ліричний герой треку у всьому звинувачує свою другу половинку порівнюючи її з вампіром який висмоктує з нього життя, при цьому не помічає свого прямого тиску на неї та слів якими він її «жалить».

Село Близнюків — Поруч

Вокаліст гурту Ігор Литвиненко каже, що це його улюблена своя пісня за останній час. Настя Головань нагадує про свою любов до проєкту і каже, що музика Села Близнюків її заспокоює.

Громадянин Топінамбур — Корупція

Лєра Зданевич: «Я все розумію, тема корупції під час війни — дуже важлива. Але при цьому робити таку жирну алюзію на цоєвську Маму Анархию — максимально дивно. Техннічно Цой, звісно ж, герой радянської музики, але ж будьмо чесні, все російськомовне працює саме на російську культуру. Навіщо елементи російської культури тягнути в український простір навіть у форматі алюзій — незрозуміло».

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024