Головна
>
Кіно
>

Вийшов трейлер створеного за участі України фільму «Цензорка»

Вийшов трейлер створеного за участі України фільму «Цензорка»

12 лютого вийшов трейлер мелодрами «Цензорка» режисера Петера Керекеша. Стрічка створена у співпраці України, Словаччини та Чехії. Світова прем’єра відбулася на Венеційському міжнародному кінофестивалі в секції «Горизонти», де отримала нагороду «Найкращий сценарій». На українські кіноекрани фільм вийде 7 березня.

Лірум є інформаційним партнером фільму.

Стрічка розповідає історію Лесі — молодої мами, яка народила свою першу дитину в спеціальній вʼязниці. Її світ населений лише жінками: медсестрами, увʼязненими та наглядачками. Лесю турбує лиш одне: чи дозволять їй зберегти опіку над дитиною. За її життям спостерігає співробітниця в’язниці — самотня цензорка Олена, якій усе складніше лишатися осторонь.

Фільм «Цензорка» базується на реальних історіях ув’язнених жінок, які живуть у Одеській виправній колонії № 74. Ця установа є однією з двох в’язниць в Україні, де покарання відбувають вагітні та жінки з новонародженими дітьми.

«У цілому “Цензорка” видалась дуже світлим фільмом про сприйняття материнства у в’язниці, як тими хто відбуває покарання, так і тими, хто охороняє засуджених. Попри те, що фільм часто межує між документальною та ігровою картиною, стрічка цілком собі може сподобатись глядачеві не спокушеному фестивальним кіно, адже всі ми любимо свої мам», — пише про фільм кінокритик Ігор Кромф.

У фільмі знялися жінки з реальним досвідом ув’язнення, а також працівниці колонії. Головну роль виконала акторка Марина КлімоваПогані дороги»), а в одному з епізодів можна побачити В’ячеслава ДовженкаКіборги», «Дільничний з ДВРЗ»). Роль цензорки виконала реальна співробітниця пенітенціарної служби Ірина Кір’язева.

«Цензорка» є дебютним повнометражним ігровим фільмом словацького режисера та сценариста Петера Керекеша. Він написав сценарій спільно з Іваном Остроховським, співрежисером фільму «Фотофобія».

Після світової прем’єри стрічка отримала нагороду «Срібний Х’юґо» в Чикаго за найкращу режисуру, нагороду арабських критиків за європейський фільм на Каїрському кінофестивалі та Ґран-прі Міжнародного кінофестивалю Les Arcs у Франції. У Словаччині фільм отримав чотири нагороди на Національній кінопремії «Сонце в сітці», зокрема за «Найкращий ігровий фільм», режисуру, сценарій та головну жіночу роль. 

Українська прем’єра відбулась під час 6-го Київського тижня критики, а також фільм показували на Одеському міжнародному кінофестивалі-2023.


Читайте також: Відео дня: дивимося трейлер фільму «Редакція» Романа Бондарчука

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024