Головна
>
Кіно
>

12-й тиждень австрійського кіно: коли відбудеться та що в програмі заходів? 

12-й тиждень австрійського кіно: коли відбудеться та що в програмі заходів? 

Цьогоріч фестиваль «Тиждень австрійського кіно» розпочнеться 11 квітня в київському кінотеатрі «Жовтень». Подія охопить знакові австрійські стрічки останніх років: від спортивної драми до містичного фільму жахів. А сума, еквівалентна касовим зборам на заході, буде направлена на підтримку України. 

Лірум є інформаційним партнером події.

Що можна подивитися на фестивалі? 

Подію відкриє «Ціле життя» від режисера Ганса Штайнбіхлера. Це екранізація однойменного бестселера Роберта Зіталера, який був перекладений на 40 мов, включаючи українську. Стрічка розповідає історію чоловіка у 20 столітті — повну важкої праці, великого кохання та страшних історичних подій. У фільмі зіграв один із найвідоміших австрійських авторів — Авґуст ЦірнерКолонія Діґнідад», «Непереборна Марта»), а Штефан Ґорскі, за свою гру у фільмі, отримав цього року Баварську кінопремію.

Фото: кадр із фільму «Ціле життя»

На кіноогляді також покажуть фільм «Лазня диявола», який критики визнали одним із найкращих фільмів на цьогорічному Берлінському міжнародному кінофестивалі. Це містичний фольк-горор від режисерського дуету Северіна Фіали та Вероніки Франц, дії якого розгортаються у 18 столітті в селищі серед густого лісу. У стрічці досліджуються теми релігійності та місця жінки в суспільстві. Оператор фільму Мартін Ґшлахт за фільм «Лазня диявола» отримав «Срібного ведмедя» на Берлінале за видатний мистецький внесок.

Фото: кадр із фільму «Лазня диявола»

У програму також увійшла комедія-драма «Прийшов, побачив, переміг», яка була представлена на цьогорічному «Санденсі», провідному фестивалі незалежного кіно у США. Цей фільм від режисерського дуету Даніеля Гьойзела та Юлії Німан був спродюсований одним із найавторитетніших австрійських кінематографістів Ульріхом Зайдлем. «Прийшов, побачив, переміг» — це історія родини заможних людей, які живуть без будь-яких обмежень — настільки, що голова сімейства може собі дозволити полювання на людей як розвагу.

Фото: кадр із фільму «Прийшов, побачив, переміг»

На фестивалі глядачі також побачать історію легенди австрійського спорту Франца Кламмера. Фільм «Виходячи за межі» від режисера Андреаса Шміда розповідає про Зимову Олімпіаду 1976 року, коли 22-річний юнак став зіркою серед гірськолижників. Це напружена спортивна драма про подолання тиску очікувань та силу кохання. У 2022 році фільм був номінований на Австрійську кінопремію за найкращий дизайн костюмів і монтаж.

Фото: кадр із фільму «Виходячи за межі»

Де ще проходитиме фестиваль?

22-25 квітня подія відбудеться також у Дніпрі, у кінотеатрі «Мост-Кіно» в ТРК «Мост-Сіті» (вулиця Королеви Єлизавети ІІ);

9-12 травня в Чернівцях, у кіноконцертній залі «Чернівці» (вулиця Університетська, 10);

16-19 травня у Львові, у кінотеатрі «Планета кіно» в ТРЦ Forum (вулиця Під Дубом, 7Б).

Після завершення фестивалю активісти та керівники кіноклубів матимуть можливість організувати покази відібраних австрійських фільмів у своєму місті в межах проєкту «Кіноклуб. Всеукраїнська мережа». Для цього необхідно подати заявку за посиланням

Після закінчення «Тижня австрійського кіно» головний партнер Amic Energy пожертвує на підтримку України суму, що дорівнюватиме касовим зборам фестивалю.

Фестиваль проводять Посольство Австрії в Україні спільно з кінокомпанією «Артхаус Трафік» за підтримки генерального партнера Amic Energy.


Читайте також: «Як там Катя?», «20 днів у Маріуполі», «Нескінченність за Флоріаном»: 7 нових українських фільмів, які можна подивитися онлайн

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024