Головна
>
Новини
>

У Києві відкриють виставку про внесок країн Європи у розбудову Донеччини та Луганщини «Європейська спадщина Донбасу»

У Києві відкриють виставку про внесок країн Європи у розбудову Донеччини та Луганщини «Європейська спадщина Донбасу»

З 21 травня до 4 червня на Михайлівській площі у Києві триватиме вулична виставка присвячена спадщині європейських країн на Сході України, яку залишили бельгійські, французькі, німецькі, британські та американські промисловці на зламі 19-20 століть.

Презентували виставку творці фільму «Євродонбас» Корній Грицюк та Анна Паленчук. Більше про стрічку, яка руйнує міфи про «збудований Радянським Союзом Донбас» можна прочитати у нашому матеріалі.

Мета виставки — розповісти про історичну спадщину Маріуполя, Дружківки, Нью-Йорка, Лисичанська, яку будували промисловці з країн Європи, а також показати руйнацію архітектурних пам’яток внаслідок вторгнення Росії.

Фото: «Європейська спадщина Донбасу»

Продюсерка й авторка проєкту Анна Паленчук розповіла, що команда проєкту прагне показати спадщину європейських країн на Донеччині та Луганщині якомога ширшій авдиторії в Україні та за кордоном. Так організатори прагнуть спростувати міф про виключно радянське походження Донбасу, яке постійно просуває Росія.

«Тому після роботи над фільмом «Євродонбас» наша команда вирішила ініціювати вуличну виставку для киян. Адже, на жаль, переважна більшість будівель, які ми демонструємо на виставці, вже знищені російськими окупантами», — каже Анна.

Організатори виставки зазначають, що досі існує міф, що Донеччина та Луганщина завдячує розбудовою й розвитком промисловості саме Радянському Союзу. Мало хто знає про внесок європейських інвесторів у цей регіон та його суспільне життя задовго до приходу радянської влади.

Так на виставці буде представлена історія будинку британця Джона Г’юзазасновника Донецька. Також можна дізнатись прo гімназію у Лисичанську, яку залишили бельгійці, млин Пітера Діка у селищі Нью-Йорк, який збудували німці, комбінат Ілліча у Маріуполі, створений американцями та бельгійцями, французьку спадщину Дружківки тощо.

Фото: «Європейська спадщина Донбасу»

Також у межах виставки 9 травня 2024 року о 17.00 відбудеться показ документального фільму «Євродонбас» режисера Кoрнія Грицюка. Показ відбуватиметься в інформаційно-виставковому центрі Національного музею Революції Гідності.

Виставка буде доступна українською та англійською мовами.


Дана публікація/стаття була підготовлена за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України». Зміст цієї публікації/статті є виключною відповідальністю Лірум і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.


Читайте також: Велика розмова з режисером фільму «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» Тарасом Томенком

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024