Головна
>
Кіно
>

«Україна поруч»: Мінкульт і Google запустили платформу для дослідження мистецтва, культури та історії України

«Україна поруч»: Мінкульт і Google запустили платформу для дослідження мистецтва, культури та історії України

Яна Ільків Яна Ільків
25 Листопада, 2022

24 листопада Google разом з Міністерством культури та інформаційної політики України запустили онлайн-простір української культури на платформі Google Arts & Culture  «Україна поруч» (Ukraine is Here).

Українська культура представлена чотирма розділами: Культура, Архітектура, Мистецтво та Природа.

Проєкт пропонує дослідити країну за допомогою відео, музики, статей, 3D-туріів тощо. Там зібрані українські сезонні народні обряди та святкові традиції, українська традиційна кухня, створення писанок, народні пісні, ремесла, захопливі краєвиди, біосферні заповідники та інше.

На платформі також доступні деякі об’єкти, фізичні аналоги яких було пошкоджено чи знищено внаслідок російських обстрілів. Наприклад, дзвіниця Успенського собору в Харкові.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко каже, що це надзвичайно важливий проєкт.

«Тепер в Google можна гуглити культуру України. Презентуємо проєкт у буремні часи. Коли до нашої сміливої, потужної, модерної держави прикута особлива  увага. Ukraine is Here   надзвичайно потужний проєкт, який є результатом плідної співпраці, справжньої синергії команд   Google Arts & Culture, нашого міністерства, державних агентств, багатьох музеїв, заповідників та окремих експертів-фахівців. Нові можливості розповісти про українську культуру – масштабно, цікаво й сучасною цифровою мовою, як  це зроблено на платформі Google Arts & Culture – це ще одна наша спільна перемога»,   сказав він.


Google Arts & Culture  платформа, де зібрані цифрові версії мистецьких витворів та різноманітних об’єктів культури з понад 2000 закладів культури з 80 країн світу. Там розміщено 6 мільйонів артефактів (включно з фотографіями, відео, рукописами та іншими документами мистецтва, культури та історії), понад 400 тисяч творів мистецтва та понад 10 000 цифрових виставок. 

Проєкт «Україна поруч» реалізовано завдяки партнерству Google та Міністерства культури та інформаційної політики України та ще 10 партнерів, що долучилися до створення українського розділу платформи Google Arts & Culture, серед яких: Національний художній музей України, Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», Музей театрального, музичного та кіномистецтва України та інші.


Читайте також: Українська кіноспільнота оприлюднила відкритий лист із вимогою відставки керівництва Держкіно

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024