Головна
>
Кіно
>

Українська кіноспільнота оприлюднила відкритий лист із вимогою відставки керівництва Держкіно

Українська кіноспільнота оприлюднила відкритий лист із вимогою відставки керівництва Держкіно

Яна Ільків Яна Ільків
25 Листопада, 2022

Національна спілка кінематографістів України оприлюднила відкритий лист з вимогою відставки керівництва Держкіно та скасувати наказ про «реорганізацію» «Довженко-Центру».

Читайте також: Обшуки в Довженко-центрі: як реагує культурна спільнота

Національна спілка кінематографістів України — громадська організація, яка об’єднує у своїх лавах більш ніж тисячу фахівців у галузі кіно.

«Звернення не перше. На жаль, відповідали на два попередні саме керівники Держкіно, про неправочинну і непрофесійну діяльність яких і йшлося у зверненнях,   що виглядає одвертим знущанням над кіноспільнотою. Сподіваємось, цього разу відповідь буде від керівництва держави, предметною і по суті справи», — йдеться у листі.

В організації наголошують, що Голова Державного агентства України з питань кіно Марини Кудерчук своїми діями та вчинками «руйнує систему державного регулювання галузі, дискредитує посаду державного службовця, завдає шкоди українському суспільству і іміджу України в світі, особливо під час повномасштабного вторгнення Російської федерації».

Зокрема, підписанти звинувачують її у:

  • неефективному використанні коштів державного бюджету;
  • перешкоджанні участі українських фільмів на міжнародних кінофестивалях, у погрозах накладенням санкцій за нібито несанкціоновану участь;
  • порушенні обов’язків при виконанні договорів про надання державної підтримки на виробництво;
  • перевищенні службових повноважень головою Держкіно у сфері діяльності державних кіностудій;
  • намаганні знищити «Довженко-Центр» шляхом «реорганізацію».
  • неприпустимій поведінці керівника державного органу, що принижує честь і гідність громадян

Відтак Національна спілка кінематографістів України та інші вимагають:

  1. Відправити у відставку керівництво Держкіно — голову і її заступників, недоброчесні та незаконні дії яких призвели до поглиблення кризи в українському кінематографі. 
  2. Скасувати Наказ Держкіно №100 про «реорганізацію» Довженко-Центру що ставить під загрозу діяльність Довженко-Центру як унікальної культурної установи.
  3. Призначити на посаду генеральної директорки Довженко-Центру Олену Гончарук, яка перемогла у конкурсі, результати якого ніхто не скасовував.  
  4. Надати Довженко-Центру статус Національного фонду фільмів.
  5. Зібрати погоджувальний круглий стіл з представниками влади й українських кіноорганізацій з персональним членством щодо призначення компетентного і доброчесного керівництва Держкіно. 

Лист адресований Президенту України Володимиру Зеленському, прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, голові Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микиті Потураєву, міністру культури та інформаційної політики України Олександру Ткаченку та голові Національного агентства України з питань державної служби Алюшиній Наталії.


Національна спілка кінематографістів України також ініціює пресбрифінг, який відбудеться у п’ятницю, 25 листопада, у Прес-центрі УКМЦ за адресою: м.Київ, вул. Хрещатик, 2 «Український дім».


Читайте також: Андрія Алферова призначили в.о. керівника «Довженко-Центру». Як відреагувала кіноспільнота?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024