Головна
>
Музика
>

«Хоробрі міста» від Ukraїner зібрали понад мільйон гривень на допомогу саперам

«Хоробрі міста» від Ukraїner зібрали понад мільйон гривень на допомогу саперам

8 жовтня у Мистецькому Арсеналі в Києві відбулася благодійна подія «Хоробрі міста», яку організовала команда Ukraїner. Захід влаштували, аби підтримати мешканців тимчасово окупованих українських міст і розповісти про їхній опір. У межах події відбувалися панельні дискусії, фотовиставка й концерти українських виконавців. Серед них: Паліндром, гурт КрихіткаOtoyСаша Чемеров та Lely45. У планах було зібрати 10 мільйонів гривень для фонду «Повернись живим». За день вдалося зібрати 1 мільйон 300 гривень. Організатори поділилися головними результатами та розповіли, як пройшов захід.

Лірум є інформаційним партнером події.

Збір на обладнання для саперно-інженерних груп триває. Долучитись можуть всі охочі за посиланням.

Фото надане організаторами

Все почалося з того, що у 2022 році Ukraїner створив серію відео про тимчасово окуповані міста. Зокрема, про Нову Каховку, Бердянськ, Херсон, Мелітополь, Маріуполь, Старобільськ, Сєвєродонецьк, Скадовськ,  Донецьк, Луганськ, Сімферополь, Ялту та Бахчисарай. Відео записували спільно з краєзнавцями, істориками, громадськими активістами та спортсменами. Вихід перших десяти відео продюсувала Христина Кулаковська. У них можна почути пісні про Донецьк, Луганськ, Маріуполь та Херсон:

«Це мій улюблений проєкт в Ukraїner, рідний мені, оскільки я сама з Маріуполя та відчуття тимчасово втраченого дому мені знайоме, як нікому іншому. Не тільки втраченого дому, а і повністю зруйнованого. Під час нашої події 8 жовтня я була знімальною продюсеркою фільму, який ми випустимо у грудні та встигла проінтерв’ювати гостей, які прийшли до нас: переселенці, військові, спільнота Ukraïner», — каже продюсерка.

Фото надане організаторами

Загалом, «Хоробрі міста» відвідали близько тисячі гостей. До деяких заходів можна було приєднатися онлайн. Фестиваль розпочався з тематичних дискусій та виставок. Під час дискусій зачіпали теми розмінування, когнітивної деокупації, політики пам’яті та повернення тимчасово окупованих територій у економічний, освітній та культурний контекст. Участь в обговореннях брали представники державних установ, громадських організацій та Благодійного Фонду «Повернись живим».

Фото надане організаторами

До обговорення першої теми «Когнітивна деокупація: з чого починати та як уникнути ризиків» були залучені Олександр Солонтай, Таміла Ташева, Максим Свєженцев та Віталій Белобров, модерував дискусію Богдан Логвиненко. Говорили про те, як повернути людей на окупованих територіях у культурний та інформаційний простори України.

«Коли ми говоримо про розмінування [свідомості], то крім тих «мін», які закладаються за період окупації — за 8 місяців чи за 10 років, — ми говоримо й про розмінування тих «мін», які були розміновані в Україні за роки незалежності (наприклад, «Ленінопад»), які не були здійснені на окупованих територіях», — зазначає голова ГО «Агенція реконструкції та розвитку» Олександр Солонтай.

Далі говорили про політику пам’яті та про те, як побудувати нові наративи, про те, як подолати наслідки колонізації росією та відновити права корінних народів. Завершили блок обговорень представники фонду «Повернись живим». Журналіст Олег Новіков провів дискусію у форматі «Фронтової поплави» за участі Тараса Чмута, Вікторії  Дворецької, Івана Науменка та Олега Кравченко. Під час дискусії експерти обговорювали особливості розмінування, темпи та потреби саперів для ефективного очищення від мін звільнених територій.

Фото надане організаторами

«У нас вийшло організувати не тільки важливий за сенсами та метою івент, а й створити безпечний та підтримуючий простір. Взаємодія із історіями деокупаціі в рамках фотовиставки та через VR дала змогу відвідувачам і організаторам прожити спільно болючі моменти війни, порефлексувати та підтримати один одного», — каже продюсерка «Хоробрих міст» Єлизавета Цимбаліст.

Ввечері гості слухали концерт українських виконавців, які разом із командою Ukraїner та запрошеними експертами написали пісні до серії документальних відео про хоробрі міста: Паліндром, Крихітка, Саша Чемеров, Lely45 та Otoy.

Фото надане організаторами

Також під час події виступив Фагот із піснею Енергодар — це Україна. Кадри з концерту, як і з усієї події, увійдуть до документального фільму «Хоробрі міста».


Читайте також: 20 тисяч відвідувачів офлайн і 62 тисячі онлайн: Lviv BookForum поділився результатами фестивалю

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024