Головна
>
Література
>

Українські бібліотеки можуть подати заявку на отримання книжок англійською

Українські бібліотеки можуть подати заявку на отримання книжок англійською

Від початку повномасштабного вторгненгя рлсійські військовики знищили більше п’ятисот українських бібліотек. Це зумовило потребу поповнити фонди книгозбірень, які вціліли. Відтак, український ПЕН започаткував акцію «Незламні бібліотеки». В межах цієї програми до кінця 2023 року британські партнери передадуть 25000 книжок українським бібліотекам.

Восени книжки для дорослих, підлітків та дітей з Британії передадуть до офісу українського ПЕН у Києві. Їх планують розподілити між бібліотеками відповідно до запитів.

Заявку на отримання книжлк можна подати до 1 вересня за посиланням. Після опрацювання заявок книжки будуть доставлені до бібліотек поштою або під час волонтерських поїздок ПЕН.

Ініціатори акції кажуть, що ще у червні 2022 року український ПЕН започаткував програму «Незламні бібліотеки», в межах якого в Чернігівську, Миколаївську, Херсонську, Сумську, Дніпропетровську, Харківську та інші області було передано понад 12 000 книжок.

Виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен зазначає, що ідея створити нову акцію виникла під час книжкового ярмарку в Лондоні, який проводився у квітні 2023 року. Фонд «Міжнародна книжкова допомога» (Book Aid International) вирішив долучитися до програми «Незламні бібліотеки» й зібрати книжки для українських колег:

«Ми сподіваємось, що завдяки цьому проєкту українці, зокрема діти, чиї життя докорінно змінилися через війну, відчують нашу підтримку», — каже Елісон Твід, виконавча директорка Book Aid International.

До акції долучилися англійський ПЕН, міжнародний ПЕН та українська поштова компанія.

«Англійська мова стає все більш поширеною у повсякденному житті наших громадян. За даними Київського міжнародного інститут соціології, 89% українців називають англійську іноземною мовою, котру обов’язково потрібно вивчати громадянам нашої країни. Це індикатор стрімкої інтеграції англійської в український освітній та культурний процеси», — додає Тетяна Терен.

Перш ніж розпочати акцію, ПЕН опитав близько 100 українських бібліотек, щоб з‘ясувати, на яку літературу є найбільше запитів. Відповідно до опитування, найбільший запит з боку бібліотек на видання англійською мовою для дітей та підлітків. Це, зокрема, художня література, нон-фікшн та видання для вивчення англійської мови.

Кожна з бібліотек потребує від 10 до 2000 примірників видань.


Читайте також: Сергій Жадан випустив збірку «Скрипниківка» про мову та війну

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024