Головна
>
Кіно
>

Українська кіноспільнота закликає перенаправити бюджет Держкіно на ЗСУ через недовіру до керівництва агентства

Українська кіноспільнота закликає перенаправити бюджет Держкіно на ЗСУ через недовіру до керівництва агентства

Представники української кіноспільноти написали відкритого листа до президента Володимира Зеленського, уряду та Верховної Ради з вимогою перенаправити бюджет Держкіно на потреби Сил оборони. У відкритому листі, якого підписали 7 громадських організацій та майже 90 окремих кінодіячів, вони висловлюють недовіру до керівництва Держкіно через «системний непрофесіоналізм та недоброчесність».

Фото: #BABYLON’13/X

«Безумовно, українське кіно, як і вся культура загалом, потребує великої уваги та бюджетної підтримки для розвитку та репрезентації України в світі, і є потужним елементом культурної дипломатії. На превеликий жаль, роки некомпетентної та недоброчесної роботи керівництва Держкіно переконують нас, що виділені кошти будуть використані неефективно та з численними порушеннями», — йдеться у листі.

За планом держбюджету на 2024 рік, Державне агентство України з питань кіно має отримати 618,3 мільйона гривень. З них 589,6 мільйона гривень — на державну підтримку кінематографії.

Протягом останніх чотирьох років представники основних кіноорганізацій та сотні кінематографістів надсилали не менше трьох відкритих звернень на ім’я президента, прем’єр-міністра та міністра культури. У цих зверненнях викладено факти порушень законодавства та неефективного використання бюджетних коштів.

В листі також йдеться про те, що Держкіно працює без затвердженої стратегії, а Рада з підтримки кінематографії, яка приймає рішення про використання коштів, мала скласти свої повноваження в березні 2023 року, тому зараз її діяльність — незаконна.

Окрім цього, кіноспільнота неодноразово закликала до відставки з посади голови Держкіно Марини Кудерчук, яка, як зазначається у листі,  своїми діями та вчинками руйнує систему державного регулювання галузі, дискредитує посаду державного службовця, завдає шкоди українському суспільству та іміджу України в світі.

«У той час як багато кінематографістів стали військовослужбовцями і потребують адекватного забезпечення — від грілок для ніг до дронів, уряд планує виділити рекордне фінансування Державному агентству з питань кіно, яке функціонує без затвердженої стратегії, керується некомпетентною Головою, а рішення про ефективне використання коштів приймає Рада з підтримки кінематографії, яка мала за законом скласти свої повноваження в березні 2023 року», — йдеться у відкритому листі.

Загалом, кіноспільнота закликає до:

  • перенаправлення запланованих на 2024 рік на підтримку кінематографії бюджетні кошти на потреби Сил оборони (окрім визначених законодавством зобов’язань Держкіно);
  • звільнення керівництва Держкіно;
  • проведення прозорого конкурсу на посаду нового очільника Держкіно і членів Ради з державної підтримки кінематографії в установленому порядку і під контролем громадськості;
  • розробки у прозорому процесі нового проєкту Стратегії розвитку кіно за участі громадськості.

Читайте також: У Києві відбудеться Підсумковий Зорепад Релізів та вручення «Золотої Зорі Лірум»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024