Головна
>
Музика
>

З TikTok видалили пісні українських артистів лейблу Enko

З TikTok видалили пісні українських артистів лейблу Enko

31 січня завершилася угода про співпрацю між одним із найбільших світових лейблів Universal Music Group і соціальною мережею TikTok. Сталося це через непорозуміння в питанні виплат компенсацій артистам лейблу. Тому з 1 лютого всі треки виконавців, які підписані на Universal Music Group, видалили з платформи TikTok. Пісні артистів, які співпрацюють з лейблом Enko, також були вилучені, оскільки цей лейбл є партнером UMG.

Зокрема, серед вимог UMG до TikTok були такі пункти:

  • належна компенсації для артистів і авторів пісень, 
  • захист артистів від негативного впливу штучного інтелекту. Тобто, за відео з жанру «Майкл Джексон співає Bad Guy від Біллі Айліш», які створювали за допомогою штучного інтелекту, Біллі повинна була отримувати компенсацію.
  • забезпечення онлайн-безпеки для користувачів TikTok.

TikTok прокоментував ситуацію так:

«Сумно і розчаровує те, що Universal Music Group поставила власну жадібність над інтересами своїх виконавців та авторів пісень. Незважаючи на помилкову розповідь і риторику Universal, справа в тому, що вони вирішили відмовитися від потужної підтримки платформи з більш ніж мільярдом користувачів, яка служить безкоштовним засобом просування та розкриття їх талантів».

UMG є представником Тейлор Свіфт, Аріани Гранде, Біллі Айліш, The Weeknd, Гаррі Стайлза, The Rolling Stones та інших виконавців. Під їх треки більше не можна знімати відео на TikTok, музику забрали також з тих роликів, які були створені до 1 лютого 2024 року. Проте, якщо до відео додавати неофіційні записи або виконувати наживо, такі аудіодоріжки залишаються збереженими.

Пісні артистів, які співпрацюють з лейблом Enko, були також вилучені, оскільки цей лейбл є партнером UMG. Серед виконавців, чиї треки були видалені, є учасники Нацвідбору-2024: alyona alyona та Jerry Heil, Yaktak, Nahaba та Anka.

«Universal прийняв рішення не підписувати договір з TikTok на чинних та несправедливих для артистів умовах. На це є ряд важливих причин: занижені ставки виплат артистам та авторам (на сьогодні це близько 1%), бездіяльність платформи щодо контенту створеного штучним інтелектом, а також проблема піратства, яку платформа не хоче вирішувати. Звичайно, це рішення вплине як і на артистів, так і безпосередньо на платформу. У компаній є ще 30 днів до повного видалення каталогів, щоб прийти до спільного рішення.

Важливо розуміти, що політика демпінгу (прим. занижені виплати артистам), створена TikTok, пошириться і на їхню майбутню стрімінгову платформу, а це у майбутньому може призвести до нової ери піратства та проблем в індустрії.

У цій ситуації ми активно працюємо над додатковою підтримкою релізів наших артистів, вивчаємо всі можливості та ведемо перемовини з партнерами», — коментує СЕО лейблу Enko Катерина Дмитренко в коментарі для Ліруму.


Читайте також: У Києві відбудеться Підсумковий Зорепад Релізів та вручення «Золотої Зорі Лірум»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024