Головна
>
Література
>

«Класика потребує сучасних інтерпретацій» — Віра Агеєва про серію «Неканонічний канон» у видавництві «Віхола»

«Класика потребує сучасних інтерпретацій» — Віра Агеєва про серію «Неканонічний канон» у видавництві «Віхола»

Видавництво «Віхола» запустило новий проєкт — серію перевидання української класики «Неканонічний канон». Упорядницею серії стала літературознавиця, літературна критикиня, лавреатка Шевченківської премії Віра Агеєва.

Більше про вихід та актуальність серії у коментарі для LiRoom розповіла Віра Агєєва.

Серія «Неканонічний канон» покликана перевідкрити знайомих незнайомців. У ній читач знайде цілий спектр українських авторів та їхніх творів — від Підмогильного і Багряного до Хвильового та Йогансена, від вишуканого інтелектуального роману до динамічного пригодницького, від новаторської урбаністичної прози до психологічних текстів.

На початку кожної книги будуть ключі для прочитання від українських літературознавців. Вони розкажуть, на що варто звернути увагу, і допоможуть подивитися на тексти українських класиків по-новому.

У коментарі для LiRoom Віра Агеєва каже, що цією серією видавництво хоче запропонувати читачам бібліотеку найкращих українських текстів, написаних у XX столітті:

«Класика має феноменальну властивість завжди зоставатися актуальною й відповідати на питання, які постають перед багатьма поколіннями. Українська ідентичність формувалася останні десятиліття повільно й складно, рудименти радянської іноді химерно й ненадійно поєднувалися  з модерною національною. Війна стала тектонічним струсом, і кожен мусить знайти себе  в новому стані світу, бо від цього в буквальному сенсі залежить виживання. Солодкі ілюзії про сучасність як простір нескінченного свята, безпроблемного веселого фестивалю зникли. За розваги не йдуть воювати. Аби стати самим собі ціллю і навчитися відповідальності, без якої не врятуватися на крутому історичному віражі, треба, як учив цьогорічний наш ювілянт Григорій Сковорода, пізнати себе. І єдиний шлях такого пізнання – звернення до своєї історії й літератури. Видавництво “Віхола” хоче запропонувати читачам бібліотеку найкращих українських текстів, написаних у XX столітті. Цей список відрізняється від шкільної програми, бо багато з них таки не для дітей, а для відповідальних дорослих. А ще класика потребує сучасних інтерпретацій, бо час завжди примножує пропоновані нею смисли. От ці нові додані сенси спробуємо відчитати у супровідних статтях. Усвідомлюючи амбітність і складність проєкту, сподіваємося на успіх».


Читайте також: Вийшло ілюстроване видання про незалежну Україну

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024