Головна
>
Музика
>

Перші українські рейви, «Територія А» та культурний андеграунд: у Львові відкриють виставку-дослідження низових музичних ініціатив «Вільна музика»

Перші українські рейви, «Територія А» та культурний андеграунд: у Львові відкриють виставку-дослідження низових музичних ініціатив «Вільна музика»

27 грудня у Львівському муніципальному мистецькому центрі розпочнеться виставка «Вільна музика: українські низові ініціативи від 1980-их до 2020-их». Метою заходу є розповісти про музику низових спільнот як інструмент у розбудові незалежності. Подія триватиме два місяці.

«Вільна музика: українські низові ініціативи від 1980-их до 2020-их» — є результатом дослідження самостійних музичних ініціатив в Україні. Автори пропонують оглянути історію незалежної музики через призму спільнот і низових ініціатив, розглянути вплив музики на громадянське суспільство та роль її у відображенні та відтворенні суспільних змін та настроїв.

За останні десятиліття незалежні українські музиканти та культурні ініціативи пройшли шлях від саморобних касет до вірусних треків на SoundCloud. Вони експериментували з різними форматами, від простих репортажів регіонального телебачення до високохудожніх музичних відео. Перейшли від самвидавних підпільних журналів до багатотиражних музичних глянців, і тепер повертаються до самвидаву на соцмережах. Ці творці стали невіддільною частиною незалежної музичної сцени та культури в Україні. Деякі з них стали відомими зірками, інші, можливо, зникли, але їх внесок відкривається новим поколінням.

«Не естрадну українську музику звично називати культурним андеграундом — хоча це справжня вібруюча мембрана незалежності нашої країни. Ми поєднаємо у Муніципальному мистецькому центрі чудових дослідників, небайдужих до музики дизайнерів та архітекторів, щоб побудувати хронологію нашої музичної історії та сьогодення та розпочати великий проект “Вільна музика”», — описує подію директорка Муніципального мистецького центру, авторка ідеї виставки Ляна Мицько.

Виставка розповість, як виглядали перші українські рейви, як перетворити дитячу іграшку на музичний нойз-інструмент та які експериментальні гурти потрапили на «Територію А» (перший телевізійний хіт-парад кліпів українською мовою). На події представлені інтерактивні експонати, а також освітні події, дискусії і майстер-класи, під час яких відвідувачі зможуть відкрити нові імена української музики.

«Теми та проблеми, з якими ми стикаємося сьогодні, не виникли вчора, а були актуальними й для попередніх поколінь, тільки втілювалися в артефактах інших часів. Добірку артефактів й цайтґайстів — від аналога до діджиталу, від паперових колажів до видруків на 3D-прінтері, від саморобних афіш до технологій із залученням ШІ — шукайте на “Вільній музиці”», — коментує кураторка та дослідниця проєкту «Вільна музика» Олена Погонченкова.

Протягом всієї виставки проходитиме збір для організації Musicians Defend Ukraine — благодійного фонду підтримки діячів української музичної індустрії, які зараз на фронті.

«Ми прагнемо показати, що винятковий сплеск культури, який ми бачимо зараз, виник не на порожньому місці. Сучасні молоді музиканти продовжують культурну тяглість від попередніх поколінь — тож подивімося, звідки ростуть ноги, руки й голоси нового Українського Ренесансу», — зазначає куратор та дослідник проєкту «Вільна музика» Назар Шешуряк.

Куратори виставки —  Назар Шешуряк (головний редактор медіа про історії української культури «Амнезія») та Олена Погонченкова (авторка «Bubblegum zine»). Дизайн та архітектура експозиції — Лєра Гуєвська та Олександр Бурлака. Авторка ідеї проєкту — Ляна Мицько. Проєктна менеджерка Марта Слобода.


Читайте також: Гітара з автографом американського музиканта Стіва Вая за донат: волонтери запустили збір на тепловізори для бригади «Буревій»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024