Головна
>
Література
>

Що почитати: 12 книжкових новинок жовтня

Що почитати: 12 книжкових новинок жовтня

Візуальний щоденник війни, фоторозповідь про феномен українських хат, адвент-календар на Різдво, пригоди детектива Жерара та переосмислення війни через творчість Довженка — розповідаємо про книжкові новинки жовтня.

Цього разу до списку ввійшло багато книжок, які ще не вийшли друком, але їх вже можна передзамовити на сайтах видавництв.

«27 днів до Різдва» | Дзвінка Матіяш
Vivat

Письменниця Дзвінка Матіяш пише вже не першу книжку для дорослих, у якій поєднує казкові елементи з історіями буденного життя. Її доробок читач може знати за дебютними книжками: «Реквієм для листопаду», «Роман про батьківщину», а також пізнішими «Дорога святого Якова» і «Мене звати Варвара».

Герої книжки «27 днів до Різдва» створили власний адвент-календар. Щодня оповідачка, її чоловік Амвросій та приятелька Христина вигадують одне для одного завдання, які примножують їхні позитивні емоції та відкривають чимало нового зі світу культури. Цей календар дарує їм віру в диво, яке неодмінно здійсниться. Видавці кажуть, що ця книжка стане для читачів інтелектуальною грою-мандрівкою, у якій вільно й невимушено поєднуються особистості української та інших європейських культур.

Замовити книжку можна за посиланням.

«Недопустимі докази» | Віктор Барсук, Олександр Лисак, Ярослав Зейкан
Дакор

Хоч ця книжка передбачена для юристів, прочитати її можуть ті, хто хоч раз зіштовхувався з участю в судових процесах або цікавиться правом. У виданні автори узагальнюють досвід роботи з доказами, які є недопустимими, та використовують новітню судову практику Верховного Суду з цих питань. Автори висловили свою думку щодо правових позицій, які викликали дискусії та протилежні оцінки ухвалених судових рішень. У цій праці також можна знайти питання адвокатської техніки та особливостей роботи адвоката у кримінальному процесі, який увібрав у себе положення як континентальної правової системи, так і окремих положень англо-американської системи права.

Замовити книжку можна за посиланням.

Old Khata Book | Анна Ільченко, Світлана Ославська
Човен

Old Khata Book — це документальний нарис на перетині фотографії та літератури, репортажу та візуальної історії. У ній досліджено, якими є українці, як розуміють дім, красу, життя і смерть. Фотографка Анна Ільченко та журналістка Світлана Ославська у 2020–2023 роках об’їздили майже 100 сіл України: від Закарпаття до Луганщини й від Чернігівщини до Херсонщини. На світлинах і в записаних розмовах вони прагнули зафіксувати сільські хати в нинішню мить історії, адже цей пласт української культури змінює час і руйнує війна. До книжки увійшли дібрані фото та фрагменти інтерв’ю. Розмовляючи з господарями хат, авторки починали із запитань про житло, але часто все закінчувалося монологами людей про життя.

Замовити книжку можна за посиланням.

«Наприкінці світла» | Ростислав Кузик
Сумна вівця

Поетична збірка, до якої увійшло 77 віршів Ростислава Кузика, написаних у 2017-2023 роках. Автор каже, що це контекстуальна збірка, у якій має значення все — розділи, порядок текстів, візуальне оформлення і відсилки.

Замовити книжку можна за посиланням.

«1 000 000 bombs BEFORE» | Влад Василькевич
punkt publishing

Пʼять років поспіль Влад Василькевич збирав візуальну історію України. Крізь об’єктив його камери можна побачити мальовничі локації з різних куточків України. На сході — Білокузьминівські крейдяні скелі, Олексіївська фортеця та Кицівська пустеля, хвилясті лінії Сіверського Дінця. На півночі — яри, стрімкі ріки Уж і Десна, кам’яні палаци й цитадель у Батурині. Далі, у центрі — Бакота, млини та острови, квітучі садиби. На півдні — соляні озера Херсонщини, маяки Бессарабії та заповідні коси Кінбурну. А потім захід з віковими смереками, горами, синіми озерами, верхівками хат, оксамитом пасовищ та барвистим килимом різнотрав’я. Прибуток від продажів цієї книги буде спрямовано на післявоєнну відбудову країни через платформу United24. Книжку наразі здали в друк, але видавництво вже відкрило передзамовлення.

Замовити книжку можна за посиланням.

«Там, де тече Ятрань» | Марія Правда
Видавництво Старого Лева

Дев’ятирічний Тимош змушений рано подорослішати, коли в йо­го село приходить великий голод. Тепер на хлопця покладена відповідальність за молодших брата і сестру, а часом — і про сусідських дітей. Аби допомогти батькам, Тимош поночі шукає зерна у мишачих норах, а рибальство на милій серцю річці-годувальниці Ятрані замінює на збір цвіту з дерев.

Замовити книжку можна за посиланням.

«Різдвяні справи детектива Жерара» | Іван Андрусяк
Vivat

Дитяча книжка про детектива Жерара, який живе на хуторі Витівка. Узимку він нудився, адже на хуторі ані смачної зеленини, ані каверзних історій. Аж ось хоч якась розвага: до них їде Оркестр дятла Дядечка з концертом до Дня Святого Миколая в заячому яру. І хоча Жерар не хоровий свистун, а детектив, але й для нього знайдеться робота: справа про віяло прими капібари. І він виходить на сцену, себто береться до розслідування. Коли ж Витівкою поповзли чутки про появу чорного горобця, який вершить свої темні справи, і шістдесят вісім горобців нажахано зачаїлися, — хіба міг Жерар лишитися осторонь? І навіть на Різдво, перебуваючи в Карпатах, він не тільки розкошував і слухав колядки, а й шукав для ведмедика Міська загублену люльку. Бо ніяка він не велика миша, а славетний детектив. І довести це для нього — справа честі.

Замовити книжку можна за посиланням.

«Майже хороші хлопці» | Дар’я Чайка
Видавництво

Це квір-історія про хлопця на ім‘я Кім. Він — гей, і вся школа дізналася про це, коли його особисте листування злили в мережу. Після літніх канікул він з найкращим другом повернулися до школи, де їх постійно переслідували різні чутки й плітки. Ненависть деяких учнів до Кіма іноді переходить усі межі.

Квір-літературою авторка зацікавилася у 2022 році. Вона пояснила, що її триґерить тема гомофобії та упередженого ставлення до ЛҐБТІК+ спільноти, тож вона вирішила написати книжку. Спершу текст вона виклала у мережу, на український сайт «Аркуш». Відео про книжку зібрало понад 20 тисяч переглядів у ТікТоці, й до авторки прийшли читачі.

Замовити книжку можна за посиланням.

«Ще один день війни. Візуальний щоденник» | Юлія Твєрітіна
Портал

Ця книжка — візуальний щоденник авторки. З початком повномасштабного вторгнення Юлія Твєрітіна почала документувати нові досвіди українців в ілюстраціях, щоб універсальною мовою мистецтва розповісти світові про переживання війни. Зі свідчень її друзів і рідних, з потоку страшних новин, із власних рефлексій авторка написала «Щоденник війни».

Замовити книжку можна за посиланням.

«Толіки. Про тих, хто перемотував касету олівцем» | Юлія Мак
Лабораторія

Роман описує юність в українському селі в кінці 90-х на початку нульових років. Головна героїня Ірка повертається в час, коли по мобільному розмовляли перші три безкоштовні секунди, слухали молодого Вакарчука та хіт Вона. А ще зачитувалися підлітковими журналами «Cool girl» та «Oops», що ставали першими психологами дівчат, а очі виїдав парфумований кокосовий дезодорант «Och».

«Ви згадаєте як смачно  було попоїсти в бабусі, податися з друзями в кукурудзяну мафію і сходити на першу сільську дискотеку. А бешкетні брати завжди будуть поруч і допоможуть полікувати розбите серце», — обіцяють видавці.

Замовити книжку можна за посиланням.

«Україна в огні. Війна 2022 крізь призму Довженка: 100 днів протистояння» | Людмила Тарнашинська
Смолоскип

Ця книжка літературознавиці Людмили Тарнашинської осмислює реалії кіноповісті Олександра Довженка «Україна в огні» й подій лютого-травня 2022 року. Авторка залишалася у Києві й досліджувала протистояння українських захисників і російських нападників. Відтак, зіставила ці події з тими, що описані у повісті Довженка.

Замовити книжку можна за посиланням.

«Закон третьої крові» | Андрій Новік
Nebo BookLab Publishing

У невеличкому шведському місті Уппсала стається викрадення давньоєгипетського папірусу з таємними алхімічними рецептами. Охоронець вбитий, а єдиний свідок запевняє, що викрадачі не мали обличчя, тож розібратися з цим доведеться команді музейників.

А тим часом головний герой Едмунд намагається опанувати власні можливості мандрування поза виміром, а в європейських містах з’являються так звані борці — підпільний протестний рух для знищення трирівневих. Після чергового такого нападу на нелюдей, Войцек, один із борців, розуміє, що вплутується в жорстокі ігри без правил за тотальне винищення.

Замовити книжку можна за посиланням.


Читайте також: В Україні пройде літературно-перекладацький фестиваль Translatorium. У програмі — Туча, дискусії та книжкові презентації

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024