Головна
>
Новини
>

Мінкульт презентував оновлений Державний реєстр пам’яток. Чому це важливо?

Мінкульт презентував оновлений Державний реєстр пам’яток. Чому це важливо?

16 квітня Міністерство культури та інформаційної політики України відкрило доступ до оновленого Державного реєстру нерухомих пам’яток України «єПам’ятка». Після завершення тестування, яке тривало з 10 квітня, тепер усі можуть переглядати пам’ятки всіх рівнів, що розташовані на території країни. Про це повідомляє пресслужба Мінкульту

Фото: МКІП

«За нашими даними, станом на 31 грудня 2022 року, включно з пам’ятками на окупованих територіях, до реєстру необхідно внести 144 643 об’єкти. Це чимала кількість, зважаючи на те, що вносяться не лише назви, а супровідна інформація про кожен з цих об’єктів. Разом із тим робота розпочалася. І на сьогодні місцеві державні адміністрації внесли дані щодо 105 532 об’єктів», — прокоментував в.о. міністра культури Ростислав Карандєєв. 

Що таке Державний реєстр нерухомих пам’яток України?

Система обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини «Державний реєстр нерухомих пам’яток України» містить перелік об’єктів культурної спадщини, які держава офіційно бере під охорону. Такі об’єкти визначають незалежно від форм власності, відповідно до їхньої археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності

Що містить у собі реєстр?

Наразі у системі міститься інформація про 105 532 об’єкти культурної спадщини:

  • Об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО;
  • Пам’ятки національного значення;
  • Пам’ятки місцевого значення;
  • Щойно виявлені пам’ятки культурної спадщини;
  • Історико-культурні території.

Повний реєстр можна переглянути за посиланням.

У чому полягає оновлення?

Державний реєстр нерухомих пам’яток України був створений у 2008 році. Починаючи з 2024 року, він став доступний для всіх громадян онлайн, а не лише для службовців. У цьому оновленому реєстрі кожна пам’ятка має свій власний «кабінет», до якого можуть вносити інформацію обласні держадміністрації, органи охорони культурної спадщини та Департамент охорони культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики.

За словами директорки Департаменту пам’яткоохоронної діяльності Наталі Войцещук, це може спростити процес збору та передачі даних про такі пам’ятки від місцевих органів влади до центрального міністерства. Проте всю цю інформацію попередньо будуть верифікувати.

Фото: МКІП

Для чого потрібен реєстр?

Система «єПам’ятка» буде інтегрована з Єдиною державною електронною системою у галузі будівництва (ЄДЕССБ). Це дозволить забудовникам отримувати затвердження та дозволи на будівельні роботи в історичних містах та на пам’ятках у режимі онлайн. Ця ініціатива має сприяти зниженню ризику корупції у будівельній сфері.

За словами активіста Дмитра Перова, серед ключових складових реєстру також є інформація про території пам’яток, охоронні зони та визначені межі археологічних об’єктів. Крім цього, тепер у реєстрі будуть відображені окремо об’єкти культурної спадщини, які, хоча не вважаються пам’ятками, але мають історичну, архітектурну або археологічну цінність і потребують захисту.


Читайте також: «Інколи треба брати відповідальність». Нова очільниця Наглядової ради УКФ Наталія Кривда про своє призначення

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024