Головна
>
Новини
>

Скільки коштів потрібно Україні для відновлення культури та туризму: оцінка ЮНЕСКО

Скільки коштів потрібно Україні для відновлення культури та туризму: оцінка ЮНЕСКО

Під час пресбрифінгу 13 лютого глава представництва ЮНЕСКО в Україні К’яра Деззі Бардескі та директорка департаменту з культури та надзвичайних ситуацій ЮНЕСКО Кріста Піккат заявили, що для відновлення культурних об’єктів та туристичної галузі після війни, Україні потрібно близько 9 мільярдів доларів протягом наступного десятиліття.

Згідно з підрахунками ЮНЕСКО, протягом майже двох повних років повномасштабної війни Росія завдала збитків українській культурі на загальну суму 3 з половиною мільярди доларів. У 2023 році завдані РФ пошкодження зросли на 40% порівняно з попереднім роком і становлять 341 культурний об’єкт.  Стан пам’яток перевіряють за допомогою супутникових знімків, а також аналізують через перехресну перевірку з достовірними джерелами ЮНЕСКО.

«Збиток продовжує зростати, і потреби у відновленні сектору продовжують збільшуватися», — заявила директорка департаменту з культури та надзвичайних ситуацій ЮНЕСКО Кріста Піккат.

Також за даними ЮНЕСКО, під час повномасштабного вторгнення культурний і туристичний сектори України зазнали збитків у понад 19 мільярдів доларів. 10 мільярдів з цієї суми припадає лише на Київ.

«Одеський кафедральний собор є одним із прикладів об’єкта, який був серйозно пошкоджений. Це символ усієї громади, з глибоким духовним та історичним значенням», — зазначила глава представництва ЮНЕСКО в Україні К’яра Деззі Бардескі.

ЮНЕСКО заявила, що навмисне руйнування об’єктів культурної спадщини, включаючи релігійні будівлі і артефакти, може бути прирівняне до військового злочину. Наразі 25 об’єктів культурної спадщини України віднесено до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом ЮНЕСКО. Їх повний перелік можна знайти за посиланням.

Також представниці ЮНЕСКО розповіли, що протягом двох років організація залучила приблизно 66 мільйонів доларів для підтримки сфери культури, освіти та журналістики в Україні. 


Читайте також: Скільки та як заробляють артисти в Україні? Пояснюють автори YouTube-каналу «Звучить!»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024