Головна
>
Література
>

На війні загинув письменник Максим Петренко

На війні загинув письменник Максим Петренко

6 листопада стало відомо, що на війні загинув український письменник, автор роману-щоденника «Спокійної ночі» Максим Петренко. Про це у своєму фейсбуці повідомила книжкова оглядачка Ганна Скоріна.

За словами Ганни, Максима тривалий час вважали зниклим безвісти:

«Ми сподівались і вірили, що те, що він зник безвісти означає, що він у полоні. Дива не сталось… Єдине, що я знаю поки — це підтвердження з частини, де служив Макс. Експертиза ДНК підтвердила, що це Макс і з частини виїхали до Дніпра за Максом. Поховання планують наприкінці тижня».

Про загибель Максима написала й вокалістка гурту Zwyntar Саша Кладбіще. Вона пригадала, що Максим знімався разом з гуртом у серіалі «Комісар і недобитки»:

«Нашого друга, який знімався з нами в серіалі про комісара і недобитків, вбили росіяни. Він зник безвісти ще влітку минулого року, але ми вірили, що він живий, просто у полоні. Але Макс загинув. Прощавай, друже».

Пізніше в коментарях під дописом Ганни Скоріної Саша додала, що більшість цитат-переписок у книжці «Спокійної ночі» — це переписки з нею.

До повномасштабного вторгнення Максим працював в Інституті комп’ютерних технологій Університету «Україна», викладав комп‘ютерні технології. Був учасником Революції Гідності.

У 2014 році приєднався до добровольчого батальйон оперативного призначення при Національній гвардії України. У своєму фейсбуці він опублікував уривок із книжки «Спокійної ночі», де пригадав, як складав присягу:

«Народ в Україні є різний. Навіть антиукраїнський. І антиукраїнським силам виконання вказаних у присязі речей не вигідно. Вони очікують, що ми боронитимемо суверенітет, територіальну цілісність та недоторканість України? Ні. Це потрібно лише українському народові. Йому ми і присягатимемо завжди бути вірними, відданими та ніколи не зрадити».

У 2016 році він повернувся до викладання, а згодом, у 2019 році видав книжку «Спокійної ночі». Це — роман-щоденник добровольця 2014 року. Сюжет охоплює проміжок від 20 лютого по 24 липня 2014 року. Максим писав про закінчення Майдану, формування другого добровольчого батальйону НГУ, бойові дії під Слов’янськом та повернення на ротацію. А також зачіпав різні дискутивні питання.

Книжку він презентував у Слов’янську, на відкритті меморіалу на місці блокпоста №1, в боях за який він теж брав участь.

Із початком повномасштабного вторгнення Максим повернувся на фронт. А влітку 2022 року його оголосили зниклим безвісти.


Читайте також: Від хвороби помер режисер і співорганізатор фестивалю «Червона рута» Сергій Архипчук

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024