Головна
>
Музика
>

Українські кліпи, зіркові гості та формування спільноти: що таке «Зорепад релізів» 

Українські кліпи, зіркові гості та формування спільноти: що таке «Зорепад релізів» 

5 лютого в Українському Домі відбудеться Підсумковий Зорепад релізів від Лірум та Squat17b. Це буде десятий івент циклу Зорепадів, і за цей час на події завітали сотні відвідувачів і десятки українських артистів.

До березня 2023 року «Зорепад релізів» стихійно з’являвся як окрема рубрика на сайті Лірум, а згодом перейшов у формат офлайн-події.

Розповідаємо з чого усе почалося, що це означає для спільноти й що чекає гостей Підсумкового Зорепаду Релізів.


Придбати квитки можна за посиланням.


Головний редактор Лірум Олексій Бондаренко. Фото: Oli Zitch

Що таке «Зорепад релізів»?

З 2017 року редакція Лірум відстежує та збирає всі нові релізи українських виконавців, щоб потім підсумовувати рік.

«Оскільки жодної зведеної бази українських релізів не було, то довелося це робити вручну й самостійно. Протягом цього часу зʼявлялися подібні бази (наприклад, таку робили радіо Аристократи для своєї премії), зараз є проєкт NUAM, який намагається зібрати всю українську музику, але й ми нашу ідею не покинули», — каже головний редактор Лірум Олексій Бондаренко.

У цій базі, окрім самих релізів, були також коментарі команди Лірум, і з часом перегляди релізів перейшли у формат «домашньої тусовки»: редакція збиралася разом та обговорювала кліпи артистів. 

Перейти у публічний формат «Зорепаду» допомогла давня дружба з командою Squat17b. Якось артдиректорка закладу Тамара Бабакова запропонувала Олексію організувати спільний проєкт. Тоді він розповів їй про ідею події, де всі, хто цікавиться українською музикою, зможуть збиратися разом і дивитися нові кліпи виконавців. 

Так 6 березня відбувся перший публічний «Зорепад релізів» у Сквоті. Редакція зібрала найцікавіші кліпи лютого та запросила на подію гурти Nazva та renie cares, які розповіли про свої відеороботи.

Гурт Nazva на «Зорепаді Релізів». Фото: Oli Zitch

На перший івент прийшло людей 40-50, але це одразу була доволі концентрована музична спільнота. З кожним наступним Зорепадом аудиторія зростала. Ба більше, артисти почали писати ще до виходу кліпів, що хотіли би презентувати їх на події.

У гостях були хейтспіч, режисер Ілля Дуцик, Артилерія, The Unsleeping, Туча, Христина Соловій, Tember Blanche, Otoy, Андрія Бармалія, Grabar, Krutь, Саша Кольцова з гурту Крихітка, Бурко, Chekson, Юля Юріна, режисер Олександр Гірченко, оператор Михайло Любарський, представниця kontrabas promo Катерина Войчук та культуролог Захар Давиденко.

Христина Соловій на «Зорепаді релізів». Фото: Oli Zitch

Як ми готуємося до «Зорепаду»?

Протягом місяця музична оглядачка Лірум Лєра Зданевич збирає в табличку всі кліпи українських артистів (сумарно за цей час ми зібрали близько 1700 кліпів). Згодом редакція формує шортлист з робіт (зазвичай до нього потрапляє понад 25 кліпів) і розподіляє їх на умовні блоки (найбільше відвідувачам заходить так званий «крінж-блок»). 

«За останні два роки стався колосальний бум української музики. Якщо раніше зібрати українські пісні, кліпи й альбоми не було великою проблемою, то зараз за місяць набирається 200-300 одних лише кліпів. 

Віддивитися це все і не зʼїхати з глузду — та ще задачка. Бо контенту стало більше, а відсотковий розподіл між посередністю і чимось цікавим — такий же, як і до 2022-го. Але я завжди радію, коли вдається відшукати якийсь скарб — будь то або щось хороше, або еталонний крінж. Багато хто початково хоче робити крінж — і це часто виходить нещиро. А бувають органічні шедеври з категорії “так погано, що аж добре”. І якщо раніше такий відбірний контент осідав в межах редакційних чатів з іронічними коментарями, то зараз стає для людей приводом раз на місяць зібратися в Сквоті і приємно провести вечір у зарядженій компанії. Дуже тішуся, коли є можливості ось так зібрати тусовочку у неформальній атмосфері», — каже Лєра.

А тоді ми несемо ці кліпи на Зорепад. Кожного першого понеділка місяця о 19:00 у Сквоті збираються гості, глядачі та редакція Лірум. Головний редактор Лірум Олексій Бондаренко по черзі вмикає відібрані кліпи, коротко коментує їх і жартує жарти. 

Музична оглядачка Лірум Лєра Зданевич. Фото: Oli Zitch

Про деякі кліпи розповідають виконавці, режисери, оператори, а глядачі можуть безпосередньо поспілкуватися з ними, поставити питання, дати фідбек. Олексій вважає, що таким чином «Зорепад» допомагає вибудовувати нетворкінг, а це своєю чергою допомагає формувати спільноту:

«Зорепад став місцем збору музичної спільноти, яка, хоч і знайома між собою, але рідко має можливість перетнутися і просто поспілкуватися одне з одним».

Фото: Oli Zitch

Донати

Збройні сили України — це те, без чого «Зорепаду» не було б.

Тож вхід на подію — вільний донат на потреби ЗСУ.

За дев’ять «Зорепадів» Лірум разом зі Squat17b зібрали понад 100 тисяч гривень (на ремонт і облаштування госпіталю, де проводиться ВЛК, автомобіль для розвідника з 93-ї ОМБр «Холодний Яр», пікап для 24-ї ОМБр імені короля Данила, дрони для 231-го батальйону 128-ї окремої бригади ТрО, автомобіль для друга редакції, який служить бойовим медиком тощо).

Що таке «Зорепад» для спільноти? 

За дев’ять попередніх «Зорепадів» ми зрозуміли, що люди дуже чекають на цю подію. Хтось приходить, бо хоче побачити друзів, хтось — читає і любить Лірум, а для когось це спосіб «триматися». Наприклад, блогерка й авторка каналу «Хочу гратися — Перехочеш» Поліна Майко казала, що «Зорепад» — це те, що підтримує її відчуття стабільності. 

Ми запитали інших гостей та постійних відвідувачів події розповісти про свої враження від «Зорепаду». 

Саша Ганапольська, учасниця гурту Tember Blanche:

«Коли ми дізналися, що Лірум планує провести зорепад, то були приємно здивовані. Цей захід показує, що команда Ліруму турбується про спільноту своїх людей настільки, що готова щомісяця передивлятися кілька сотень кліпів, серед яких, як ми знаємо, є суперкрінжові експонати.

Найбільше запамʼяталося і порадувало, що з кожним разом на “Зорепадах” ставало більше людей. Якщо інформація про якесь явище поширюється “сарафанкою”, значить це явище достойне саме по собі.

“Зорепад” зближує медіа з аудиторією і переносить ці стосунки на інший рівень: замість “якийсь редактор за ноутбуком — читач” на “люди які зробили класну тусовку — відвідувач”. А ще “Зорепад” розширює уявлення людей про українську музику і знайомить свою спільноту з крутими представниками сучасної культури. І очевидне — це ще один класний спосіб збирати донати».

Катерина Войчук, співзасновниця благодійного проєкту Musicians defend Ukraine:

«З першого разу було зрозуміло, що треба ходити на ці збіговиська щомісяця. Мені сподобалася атмосфера вільного обговорення: коли всі можуть як покритикувати, так і поаплодувати. І це в такій добрій та безпечній атмосфері, що ніхто не ображається. Мені здається, навіть артисти з рубрики “Крінж” зацінили б “Зорепад”, бо це тру.

Мені запамʼяталося, як Ілля Дуцик презентував кліп Oi Fusk. Там було багато інформації про вартість зйомок, про підхід до режисури, про цінність візуальних рішень. На тлі масової відмови від високобюджетних робіт в інді-музиці, ця презентація виділилася. Та найціннішим вважаю можливість поговорити з усіма, з ким цікаво тримати контакт у музичній сфері. Якщо чесно, то завжди розриваюся між тим, чи дивитись кліпи, чи піти поговорити десь на вуличці зі знайомими та колегами.

Це дуже цінна подія з точки зору спільнототворення. Навесні я була на конференції від Неформату в The Crown, познайомилася і розвіртуалилася з кількома людьми, з якими зараз дуже близько товаришую. Тоді ми з ними відзначили, що є дуже мало подій, на яких можна зустрітися, поговорити та зрозуміти, що всі ми в цьому музичному середовищі разом, що в нас є спільні цілі та схожі виклики. І тут зʼявився “Зорепад”, який не просто запропонував новий формат обговорення музичних робіт, а й дав місце для потужного нетворкінгу. От поговориш пів години з Владою Лагодою за пивком у Сквоті, і вже не так самотньо в цьому просуванні інді музики».

Артист Бурко:

«Взагалі, я фанат “Зорепаду Релізів”. Коли вперше побував, то дуже зрадів: це такий формат на перетині Q&A на кінофестивалях, маленьких стендапів і музичних новин. Мені таких музичних івентів дуже не вистачає — нарешті є місце, де можна відчути тусовку інді-артистів, режисерів, менеджерів та інших людей зі сфери у невимушеній обстановці. 

Окрема подяка за “Крінж-блок”: часто прокручую в голові всі ці моменти хорових співів пісень з бульбашки, в яку я б ніколи не зазирнув.

Очікую, що це рано чи пізно “Зорепад Релізів” переросте у музичну нагороду, чи шось таке. І для мене вона матиме значення, бо буде базуватись не просто на спонсорському лого і кількості переглядів на YouTube, а матиме оцей дух, базований на обговореннях і прикольчиках».

Саша Копачевська, фронтвумен гурту «діти інженерів»:

«Зорепад — дуже класна ініціатива, щоб просто зібрати людей, в першу чергу, і класно провести час. Тобто, зібрати однодумців, людей із різних сфер діяльності, в яких може бути спільний інтерес — музика. І це класно. Це як з друзями кожного місяця збиратися на кіновечір, тільки замість кіно — кліпи. “Крінж-блок” — окремий вид мистецтва, я вважаю. Мені здається, ніщо так не зближувало людей у Сквоті, як перегляд саме “Крінж-блоку” — і танці були, і співи були, і жарти. Сумно, що з кожним разом стає все менше місця для зборів, бо людей стає все більше. Але воно все одно того варте, просто краще прийти за годину до початку, як мінімум».

Юлія Ткачук, журналістка «Суспільне Культура»

«Вперше на “Зорепад” я пішла сама — одразу після сеансу у психотерапевтки, коли вирішила, що я сама собі компанія і можу ходити на івенти саменька, а люди знайдуться. І це виявилося правдою. Бо на “Зорепади” люди приходять поговорити, навіть з самотньо сидячою за барною стійкою мною, і це прекрасно.  Ну і похіхікати з “крінж-блоку”, звісно. 

Все, що стосується “крінж-блоку” завжди запамʼятовується. А ще памʼятаю, як мені не продавали сидр без паспорта. 

Моє улюблене на зорепадах — це знайомитися з людьми в черзі до вбиральні. Так було з Лєрою Артилерією. А ще, зокрема й на “Зорепадах”, я зі своїм хлопцем зійшлася. Оце прекол, правда?

На зорепадах головне — це люди, які тебе оточують і те, що ти приходиш у місце, де можеш побачитися і поговорити з усіма друзями та знайомими, та ще й нових людей зустріти. Коло людей, які приходили на зорепади, щоразу лише розширялося, а значить інтерес до події зростав. 

“Зорепад” — це подія, яка обʼєднує індустрію та дає простір для нових конектів і нових проєктів. Оце якщо душно відповісти. Якщо не душно — та класна тусовка на зорепадах збирається, ну. І її не можна втрачати!».

Що буде на Підсумковому Зорепаді?

Команда Лірум представить найкращі та найкрінжовіші українські кліпи 2023 року, та підібʼє підсумки року. 

Крім того, вперше відбудеться вручення премії «Золота Зоря Лірум», якою нагородимо найкращих артистів за версією редакції.

Відзначати будемо в таких номінаціях:

  • Найкращий кліп 2023 (Latexfauna — Masandra , Dorofeeva — На самоті, Oi Fusk — Логос, Nazva, Кrutь — На Дно, Volodymyr Dantes — Чуєш, Zhadan i Sobaky — Рогань).
  • Найкращий режисер 2023 (Інді Хаїт, Ілля Дуцик, Сашко Хоменко, Анна Бурячкова).
  • Найкращий альбом 2023 (Tember Blanche — Ти лиш людина, Пиріг і Батіг — Зелений, Zwyntar — Тисяча очей, Антон СлєпаковаАндрій Соколов — Warнякання, Христина Халімонова — Прокидатися навесні).
  • Найкращий мініальбом 2023 (Ницо потворно — А може це я?, Yuvi — По тобі, Тонка — Загублену весну, sucilna_nevdacha.exe, Тощо — Перша зірка на небі, Nekura — Nekura).
  • Найкращий артист/ка 2023 (Cергій Жадан, Otoy, Юля Юріна, Діма Хейтспіч, vioria).
  • Найкращий гурт 2023 (dity inzheneriv, Курган & Agregat, Структура Щастя, Nazva, The Unsleeping, Renie Cares).
  • Дебют року 2023 (Yuvi, Мілан, Alice Change, Площа Устриць, Klavdia Petrivna, Phil It).
  • Прорив року 2023 (Паліндром, Ziferblat, Юля Юріна, Schmalgauzen, dity inzheneriv).
  • Найкращий партнер 2023 (Squat 17B).

Про те, як обирали номінантів та переможців, розповів Олексій Бондаренко:

«Найкращого режисера ми обирали не за одним кліпом, а за впливом на ринок та загальним доробком за останній рік. Найкращий кліп — за персональним сприйняттям редакції та сприйняттям аудиторії зорепадів. Найкращий альбом і мініальбом — за спеціальною системою критеріїв обирали чотири музичних оглядачі. Найкращий артист/ка — гендерно-нейтральна премія. Тут ми обирали музикантів за впливом не тільки на індустрію, а й за їхню публічну й творчу діяльність загалом. Те ж стосується Найкращого гурту. Дебют року — артист/ки, які запустилися або ж перезапустилися у 2023 і зробили це особливо яскраво. Прорив року — артист/ки, які змогли зробити принциповий стрибок у творчості та/або популярності».


Підсумковий «Зорепад релізів» відбудеться 5 лютого.

Коли: о 19:00
Де: Український Дім, вул. Хрещатик, 2
Вхід: за квитками


Читайте також: Лірум анонсував номінантів на музичну премію «Золота Зоря Лірум»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024