Головна
>
Література
>

Літературна премія «Зустріч 2023» оголосила шортлист фіналістів

Літературна премія «Зустріч 2023» оголосила шортлист фіналістів

ГО «Форум видавців» та «Українсько-Єврейська Зустріч» оголосили короткий список фіналістів літературної премії «Зустріч 2023». До переліку книжок-номінантів увійшли видання художньої літератури, опубліковані у 2020–2022 роках. Про це організатори премії повідомили на сайті організації.

До короткого списку премії увійшли:

Софія Андрухович, роман «Амадока» («Видавництво Старого Лева», 2020)

Головний герой отримує травму під час російсько-української війни на Сході України і прокидається в лікарні з понівеченим обличчям та без документів. А ще — він зовсім нічого не пам‘ятає. Там його знаходить жінка, яка намагається допомогти відновити втрачену пам’ять. Саму книжку названо на честь найбільшого озера, яке колись було на території України, але на сьогодні воно вже давно зникло і вважається легендою. Це уособлює пам’ять, яка зникає, та історії людей, яких згубив режим сталінських репресій, і не тільки їх. 

Олексій Нікітін, «Бат-Амі» (Видавництво «Фенікс», 2021)

Книжка розповідає історію київської українсько-єврейської родини доби Другої світової війни. Ілля Гольдінов, боксер, багаторазовий чемпіон України у передвоєнні роки, влітку 1941 стає командиром партизанського загону на Київщині. Його дружина Фелікса Терещенко евакуюється разом з маленькою дочкою і повертається до столиці України восени 1943 року, щоб з’ясувати долю свого чоловіка. Родинна історія стає частиною історії великої війни, відображенням відносин українців та євреїв під час нацистської окупації України. 

Іванна Стеф’юк, «Про вас» («Дискурсус», 2022)

Це збірка родинних спогадів авторки з історіями «людей із сорокових». Збірка містить різні історії — від спогадів про бабусю, яка вижила в концтаборах, до оповідання про нелегку долю жінки, котра мріяла стати письменницею, але її життєвий шлях був повний перешкод та складнощів. 

Іда Фінк, «Сад відпливає» («Видавництво Старого Лева», 2021)

Авторка розповідає про Голокост у її рідному Збаражі. Авторка повертається в той час, коли ще не було мови, здатної назвати те, що відбувається.

Анна Фрайліх, «Ім’я батька» (Видавництво «Крок», 2021)

До цієї збірки увійшли вибрані твори з кількох попередніх книжок, що видавалися в Польщі та за її межами. В центральному творі «Ім’я батька» зосереджено трагізм, іронію та єврейське світовідчуття незатишності, що зосереджені у простих питаннях без відповідей. Уклав та переклав книжку Василь Махно.

Головний переможець отримає грошову винагороду у розмірі 6000 євро: автор — 4000 євро, видавець — 2000 євро. Четверо фіналістів отримають винагороду по 250 євро кожен.

Вручатимуть премію на Львівському міжнародному BookForum 2023. 


Премія «Зустріч» була заснована у 2019 році організаціями «Форум видавців» та «Українсько-Єврейська Зустріч». Вона присуджується щорічно за найкращий твір, що сприяє українсько-єврейському порозумінню, допомагаючи зміцнити позиції України як багатоетнічного суспільства, почергово в двох категоріях: художня література (проза, поезія, драматургія) та література нонфікшн (історичні твори, біографії, мемуари,публіцистика, есеїстика). Уперше премію було присуджено 2020 року в категорії художньої літератури Василеві Махну за роман «Вічний календар». У 2021 році переможцем у категорії нонфікшн став Йоханан Петровський-Штерн за україномовний переклад його новаторської праці «Анти-імперський вибір: постання українсько-єврейської ідентичності».


Читайте також: В Україні створять реєстр книжок антиукраїнського змісту

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024