Головна
>
Література
>

В Україні створять реєстр книжок антиукраїнського змісту

В Україні створять реєстр книжок антиукраїнського змісту

В Україні створять Реєстр видавничої продукції антиукраїнського змісту. До нього увійдуть книжки, що пропагують ліквідацію незалежності України, насильство, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. Відповідний проєкт підготував Державний комітет з питань телебачення і радіомовлення, повідомляє видання «Читомо».

Цей реєстр має замінити собою Перелік антиукраїнських книжкових видань, що існував раніше. Проєкт відповідного наказу розробили відповідно до закону про обмеження на ввезення та розповсюдження видавничої продукції з Росії та Білорусі.

Коли наказ набуде чинності, Держкомтелерадіо припинить вести Перелік, а внесені до нього книжки будуть перенесені до Реєстру видавничої продукції антиукраїнського змісту. Пропозиції до режстру вноситимутт державні органи, як-от СБУ.

Хоч реєстр і має рекомендаційний характер, книжки з нього вилучатимуть з обігу, а за їх розповсюдження продавців штрафуватимуть. Штраф встановлюється в розмірі двох мінімальних зарплат за кожен випадок розповсюдження, вчиненого вперше, та десяти мінімальних зарплат за кожен наступний випадок. Моніторинг антиукраїнських видань здійснюють три працівники Держкомтелерадіо. Реєстр ведеться виключно українською мовою.

Нагадаємо, 22 червня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України». Він передбачає заборону імпорту російських книжок, а також сприяння виданню книжок українською мовою та перекладам українською творів світової літератури. 


Читайте також: Що почитати: 12 книжкових новинок серпня

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024