Головна
>
Кіно
>

Фільм про евакуацію українців «Звідки куди» отримав премію Міжнародної асоціації документального кіно

Фільм про евакуацію українців «Звідки куди» отримав премію Міжнародної асоціації документального кіно

12 грудня на щорічній премії Міжнародної асоціації документального кіно документальний фільм «Звідки куди» отримав одну з нагород — «Pare Lorentz award». Вона присуджується документальним фільмам, які відображають естетику та концепції кінематографа режисера Паре Лоренца, на честь якого в 2011 році заснували фонд.

«Ця нагорода багато значить для нас, адже вона названа на честь безстрашного режисера, який вірив, що кіно має величезний потенціал для покращення соціальної справедливості та освіти, а також сам задокументував жах війни», — коментує команда, яка працювала над фільмом у соцмережах. 

«Звідки куди» – це повнометражний документальний фільм, створений у співпраці Польщі, Франції та української кінокомпанії 435 Films, яку заснувала продюсерка Анна Паленчук. У стрічці зображений загальний портрет українських переселенців – дітей, жінок, літніх людей та чоловіків, які, після вторгнення Росії, були змушені покинути свої оселі та податися в невідомий шлях. Дії фільму розгортаються в евакуаційному автобусі, а камера в основному фіксує пасажирів на задньому сидінні, спостерігаючи за їхнім станом, коли вони віддаляються від зони бойових дій і залишають позаду своїх синів, чоловіків і домівки.

Водієм автобуса був сам режисер фільму Мачек Гамела, який особисто займався евакуацією українців. В якийсь момент він вирішив зафіксувати розмови з людьми, яких він перевозив у своєму мікроавтобусі, встановивши там камеру. Протягом пів року Мачек успішно евакуював 400 людей, а деякі з них стали персонажами його фільму.

«Мова йде про постійну кризу біженців, з якою ми стикаємося по всьому світу і яка торкнулася більше людей, ніж будь-коли раніше. І ми сподіваємося, що цей фільм покаже, наскільки важливо якомога швидше закінчувати війни. І ми сподіваємося, що в найближчому майбутньому війна в Україні теж закінчиться», — ділиться режисер фільму Мачек Гамела.

Фільм «Звідки куди» вперше був показаний на Каннському кінофестивалі у травні 2023 року. З того часу стрічка отримала 19 нагород та 9 номінацій. Фільм також взяв участь у цьогорічному Одеському міжнародному кінофестивалі, де отримав нагороду за кращий документальний фільм. «Звідки куди» став переможцем двох нагород на Варшавському міжнародному кінофестивалі Planete Doc Review, включаючи визнання за кращий польський фільм, а також отримав відзнаку від Шеффілдського міжнародного фестивалю документальних фільмів

Для отримання нагороди нагороду Pare Lorentz Award стрічка повинна відповідати певним критеріям: в ній проведено об’єктивне дослідження, творчо розказано історію, є видатна музична композиція та майстерна режисура, монтаж та операторська робота. Переможці премії отримують 25 тисяч доларів, а також підтримку Міжнародної асоціації документального кіно і їх партнерів.

Читайте також: «Рукавичка», «Коза-Дереза», «Як козаки в хокей грали»: у кінотеатрах покажуть добірку українських анімаційних фільмів

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024